Investigadors catalans identifiquen com un fàrmac bloquejaria el coronavirus als ronyons
El tractament es podrà provar des d'avui en dos-cents pacients de Covid-19 a Europa
Investigadors de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), juntament amb investigadors d'altres països, han identificat un fàrmac capaç de bloquejar el virus SARS-CoV-2 en els primers estadis de la infecció. L'estudi es publica a la revista Cell.
L'equip està encapçalat per Núria Montserrat i hi han participat l'Institut Karolinska de Suècia, l'Institut de Biotecnologia Molecular de l'Acadèmia de Ciències d'Àustria i l'Institut de Ciències de la Vida de la Universitat de la Colúmbia Britànica (Canadà).
L'estudi s'ha fet amb minironyons, uns organoides creats a l'IBEC a partir de cèl·lules mare humanes. El tractament es podrà provar des d'avui en dos-cents pacients de Covid-19 a Europa.
Aquests minironyons artificials recullen tota la complexitat dels ronyons reals i això ha permès estudiar amb molta més rapidesa com el SARS-CoV-2 afecta aquests òrgans, com explica la doctora Montserrat:
"L'ús d'organoides humans ens permet provar de manera molt àgil els tractaments que ja s'estan utilitzant per a altres malalties o que estan a prop de ser validats. En aquests moments, en què el temps pressiona, aquestes estructures 3D estalvien dràsticament el temps que destinaríem per provar un nou medicament en humans."
La recerca s'ha centrat en la proteïna S, que els coronavirus utilitzen per infectar una cèl·lula. Aquesta proteïna s'uneix a un receptor anomenat ACE2. L'objectiu era intentar evitar aquesta unió.
Els investigadors han estudiat el paper d'aquest receptor. I això ha portat a comprendre molts dels mecanismes que utilitza el SARS-CoV-2 i la forma com pot infectar els vasos sanguinis i els ronyons. Aquests són un dels òrgans que el virus ataca, a més dels pulmons –bàsicament–, el cor, els vasos sanguinis i l'intestí. Tot això explicaria per què els pacients mostren disfunció a molts òrgans.
Un fàrmac que ja està en assajos clínics
Els científics van obtenir minironyons infectats amb el coronavirus. A continuació, van aplicar diferents teràpies. Això els va permetre observar que un fàrmac anomenat hrsACE2 (ACE2 humà recombinant soluble), que ja ha superat les proves clíniques de fase 1 –en voluntaris sans, per establir la seva possible toxicitat– i de fase 2 –en pacients amb síndrome de dificultat respiratòria aguda–, inhibeix significativament les infeccions per SARS-CoV-2 i redueix la càrrega viral.
El fet que es tracti d'un fàrmac que ja està en la fase 2 d'assaigs clínics permet estalviar diverses etapes cara a establir la seva seguretat i eficàcia. I això és un element essencial davant d'una crisi com la provocada per aquest coronavirus.
Els autors reconeixen certes limitacions de l'estudi: s'han centrat en els primers estadis de la infecció i no han estudiar organoides de pulmó, l'objectiu principal del virus. Per això, assenyalen que calen més estudis, però aquests ja podran anar orientats sabent que el fàrmac bloqueja el virus en els primers moments de la infecció.
L'estudi, a més, proporciona un nou exemple de la utilitat de la bioenginyeria en medicina, per comprovar l'eficàcia de tractaments experimentals i reduir l'experimentació amb animals.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Recerca científica