Una cèl·lula del sistema immunitari atacada pel VIH
Una cèl·lula del sistema immunitari, en blau, atacada pel VIH, en groc (Flickr)

Investiguen el segon cas al món d'una pacient que ha eliminat el VIH sense tractament

Els dos casos són diferents als dels anomenats pacients de Berlín i de Londres, en què la remissió s'havia produït després de trasplantaments de cèl·lules mare

Vuit anys després que, al març del 2013, se li detectés una infecció per VIH (virus d'immunodeficiència humana), una dona que no ha rebut tractament ha eliminat completament el virus del seu organisme.

L'anomenen la pacient d'Esperanza, per la ciutat argentina on viu, i el seu cas ha estat descrit per investigadors de Buenos Aires i de Massachusetts als Annals of Internal Medicine.

En tots aquests any, la dona només va rebre tractament antiretroviral durant el seu embaràs, entre 2019 i 2020. Després de donar a llum un nadó sa i que va donar negatiu en el text del VIH, va deixar de prendre els fàrmacs.

La dona pertany, així, al reduït grup dels anomenats controladors d'elit o supressors naturals, que aconsegueixen deixar el seu organisme sense rastre de VIH sense necessitat de tractaments antivirals.

Només es coneix un altre cas com aquest: el d'una dona de 66 anys de Califòrnia anomenada Loreen Willenberg, que després de vora tres dècades amb el VIH --li varen detectar el 1992- i sense rebre tractament no presentava signes del virus en el seu cos.

Aquest cas anterior va ser descrit a la revista Nature l'agost de l'any passat. En el mateix estudi s'exposava l'evolució de 63 pacients més, en els quals el VIH ja no es reproduïa tot i no rebre tractament.

Dos casos molt coneguts però diferents són els anomenats pacients de Berlín i de Londres --el primer anunciat el 2009 i el segon el 2019-, en els quals el VIH es va tornar indetectable després de rebre un trasplantament de cèl·lules mare per tractar un limfoma.

També hi ha els casos, publicats el 2020, de tres persones infectades amb el VIH que al cap de 25 anys i sense rebre tractament no havien desenvolupat la sida ni se'ls podia detectar el virus a la sang. Els investigadors els van anomenar "controladors d'elit excepcionals".


Investigar el per què

En el cas de la pacient d'Esperanza, els científics són prudents i afirmen que si bé és probable que hagi desenvolupat una esterilització natural de la infecció, no s'ha pogut demostrar.

Malgrat això, consideren que el descobriment ajudarà en la recerca en aquest camp:

"En conjunt, els nostres resultats mostren la possibilitat que una cura esterilitzadora de la infecció per VIH, definida per la no detecció de provirus (virus que han integrat el seu material genètic en l'ADN del pacient i així es reprodueix) és una situació molt rara però possible".

Com va passar amb el pacient de Londres, amb el qual es va veure que el de Berlín no era un cas únic, els autors consideren que amb la pacient de Califòrnia i la d'Esperanza també es comprova que pot haver-hi més casos com aquests.

L'objectiu, ara, és seguir investigant per quines raons genètiques o d'altre tipus es produeixen i buscar així solucions per a altres pacients.

 

ARXIVAT A:
Recerca científicaSalutSida
Anar al contingut