Investiguen irregularitats comptables en el manteniment dels vehicles de bombers
Nous camions de Bombers incorporats a la flota el febrer de 2021

Investiguen irregularitats comptables en el manteniment dels vehicles de bombers

Després d'una investigació interna, l'aleshores conseller Sàmper va portar el cas a la Fiscalia i als Mossos

Actualitzat

L'exconseller d'Interior Miquel Sàmper ha confirmat que hi ha oberta una investigació sobre possibles irregularitats en els contractes de manteniment dels vehicles dels Bombers de Catalunya.

Ho ha avançat el digital El Món, que explica que la investigació està en mans dels Mossos d'Esquadra i de la Fiscalia Anticorrupció de l'Audiència Nacional.

Les sospites es van despertar l'abril del 2021 per un informe dels serveis jurídics del Departament. L'aleshores conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va ordenar obrir una investigació reservada sobre les adjudicacions al grup Iturri, l'empresa encarregada del manteniment dels vehicles, i s'hi van trobar senyals d'enginyeria comptable. Sàmper ho ha explicat en una entrevista als Matins de TV3:

"Vam fer aquesta investigació reservada. Quan vam arribar al final, el resultat no va esvair els dubtes sobre aquestes presumptes irregularitats i, per tant, llavors qualsevol funcionari o polític, encara més, té l'obligació d'investigar el cas i fer que s'investigui."

Per exemple, s'haurien facturat 900.000 euros per revisar 1.500 vehicles de la Regió Metropolitana Nord quan, en total, el parc mòbil dels Bombers de Catalunya és de 789.

A més, no quadrarien els quilòmetres dels camions d'una revisió a l'altra, o les matrícules dels vehicles. També camions de bombers revisats dues vegades el mateix mes, factures que no apareixien i reconeixements de deute per sobre de la quantitat licitada.

Sàmper va dur el cas a la Fiscalia un mes abans de deixar el càrrec aquest estiu. L'exconseller confia que es tracti només d'un <2nyap comptable" i no pas de corrupció. Diu que cal esvair dubtes perquè no en surti perjudicat el cos de Bombers, que ha qualificat d'exemplar:

"Que no es confongui aquesta presumpta, possible irregularitat, amb un mal funcionament del cos de Bombers, tot al contrari. El cos de Bombers de Catalunya no és que sigui bo, és exemplar. Jo tinc la voluntat. o el desig més aviat, que sigui un nyap. Seria el millor, perquè no hi hauria cap actuació que s'apartés de la legalitat, però hi ha una investigació actualment en marxa."

El Grupo Iturri, cobrava per la prevenció i reparació de vehicles de la Direcció General d'Extinció i Prevenció d'Incendis (DGEPIS) els últims anys.

Un camió de Bombers a l'incendi de Bellprat aquest estiu (ACN/Nia Escolà)

Un nou contracte

L'actual conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena ha respost a l'article d'El Món amb un tuit que manifesta "la tolerància zero" amb la corrupció.

Ara, mentre Anticorrupció investiga el cas, Interior prepara el tancament d'un nou contracte que posi fi als problemes detectats. L'octubre passat van rescindir el contracte anterior, que havia estat prorrogat en diverses ocasions i que era l'origen, en gran part, del descontrol dels darrers anys, segons han apuntat fonts del Departament. La nova licitació ja està en marxa i preveu tenir un nou adjudicatari l'abril de l'any vinent.

Aquest nou contracte preveu una millora en la dotació econòmica, ja que es considera que abans estava infrafinançat, i estableix nous mecanismes de control per evitar que es reprodueixin les anomalies detectades els mesos anteriors.  A més, amb l'impuls del Departament per renovar una flota de vehicles dels bombers envellida, s'espera reduir el volum de reparacions.

ARXIVAT A:
CorrupcióMiquel SàmperBombers
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut