S'investiga la mort de dos infants i un pare com un possible cas de violència vicària a Barcelona
- TEMA:
- Violència masclista
Els Mossos d'Esquadra investiguen la mort de dos menors i el seu pare en un pis del districte d'Horta Guinardó de Barcelona, en el que podria ser un cas de violència vicària.
La mare ha alertat la policia perquè no tenia notícies de les criatures, tal com ha avançat La Vanguardia. Segons han confirmat els Mossos, la dona ha denunciat que els seus fills que estaven amb el pare no havien anat a l'escola.
Quan la policia ha arribat al domicili aquest dilluns a la tarda, cap a dos quarts de sis, hi han trobat els tres cadàvers i una forta concentració de gas.
En arribar al lloc, els agents han activat els Bombers de Barcelona, que han accedit per la finestra i han comprovat que a l'interior se sentia una olor similar al monòxid de carboni. Un cop a dins, s'han localitzat tres cossos sense vida, el d'un adult i dos menors d'edat.
Al lloc dels fets s'hi han desplaçat quatre unitats de suport avançat i un equip de psicòlegs del SEM, dues dotacions de Bombers i dues de la Guàrdia Urbana.
Per part de Mossos d'Esquadra, s'han activat cinc dotacions, entre seguretat ciutadana, investigació i Policia Científica que han treballat per recollir el màxim de proves per aclarir com s'haurien produït els fets.
Què fer en situacions de violència vicària?
La violència vicària és una forma de violència masclista. Els fills i filles de les dones víctimes de violència de gènere, així com les nenes i els nens menors subjectes a la seva tutela, guarda i custòdia, són víctimes directes d'aquest tipus de violència. Així es defineix en el "Pacte d'estat contra la violència de gènere" del 2017.
A més, sovint aquests i aquestes menors són utilitzats pel maltractador per fer mal a la mare. En els casos més extrems, assassinant-los.
Segons dades del Ministeri d'Igualtat, 50 menors han estat assassinats des del 2013 pel seu pare, o la parella o exparella de la mare, amb l'objectiu de fer mal a la dona. L'any 2023, dos, un a la Comunitat de Madrid i un a Castella i Lleó.
Per demanar ajuda en cas de violència masclista hi ha un telèfon específic d'atenció i informació: 900 900 120. Funciona les 24 hores del dia cada dia de l'any, atén consultes i urgències, és gratuït, no queda registrat al mòbil i és confidencial.
En cas d'emergència davant d'una agressió també es pot trucar al 112 o demanar ajuda al WhatsApp 601 00 11 22.
Si es vol denunciar, es pot anar a la policia o directament als jutjats especialitzats en violència de gènere.
També es pot recórrer a serveis com les oficines d'informació de l'Institut Català de les Dones (ICD) o els Serveis d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i els Serveis d'Intervenció Especialitzada (SIE).
- ARXIVAT A:
- Violència masclista