
Investiguen la mort d'uns 200 peixos a la riera de Viladrau, al Montseny
Una de les possibilitats és que s'hi hagi abocat algun producte tòxic que, a causa del poc cabal d'aigua que hi circula, no s'ha diluït
Els Agents Rurals han obert diligències per la mort d'uns 200 peixos a la riera major de Viladrau, a Osona. Des del mateix cos, tramitaran l'expedient a la Fiscalia per si es pot considerar un delicte ecològic.
👉Investiguem l'origen d'un abocament a la Riera Major de Viladrau que ha produït la mort de prop de 200 peixos.
Agents Rurals (@agentsruralscat) January 23, 2025
Hi trobem truites irisades, barbs de muntanya i també s'han vist afectades larves de tòtil.
Aixequem acta, prenem mostres d'aigua i presentem diligències al jutjat. pic.twitter.com/Cweb4O7Ts7
La hipòtesi de l'abocament tòxic
Per saber amb exactitud les causes d'aquesta mortaldat de peixos, caldrà esperar fins a la setmana vinent. Ara mateix, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i els Agents Rurals estan pendents dels resultats de la necròpsia dels 200 peixos i de l'anàlisi de l'aigua i l'escuma que ha aparegut en aquest tram de la riera.
Entre els peixos morts hi ha truites irisades i barbs de muntanya, que no són espècies protegides, però també larves de tòtil, que sí que són un tipus d'amfibi protegit.

Amb tot això, podran confirmar si hi ha hagut algun tipus d'abocament tòxic i concretar la substància que ha provocat la mort dels peixos.
Els Agents Rurals estan investigant l'origen del vessament. Han aixecat acta dels fets i han pres mostres d'aigua per analitzar.
Les diligències les han presentat davant del jutjat de guàrdia de Santa Coloma de Farners, partit judicial al qual pertany Viladrau.
A tocar de les depuradores
El que sí que és clar és que les truites mortes han aparegut a la zona on hi ha les dues depuradores, la de Viladrau, gestionada pel Consell Comarcal d'Osona, i la de l'empresa Liquats Vegetals.
En aquest punt, l'alcaldessa de Viladrau, Margarida Feliu, explica que si la sequera persisteix i continua baixant poca aigua per la riera major, potser caldrà revisar els protocols que fan servir aquestes depuradores:
"Si tu tens poca aigua i hi barreges coses, això afecta més que si hi hagués més cabal. Si aquesta en fos la causa, haurem de canviar també els paràmetres."
En resum, si baixa molta aigua per la riera, els peixos poden tolerar que hi hagi una certa quantitat de tòxics diluïts, però si en baixa poca, la concentració del tòxic és molt més elevada, i això els pot acabar matant.
Els peixos que han trobat morts són truites d'un viver que hi ha a peu de la riera. La primera veu d'alerta es va donar el cap de setmana passat. En aquell moment se'n van trobar pocs, però posteriorment els voluntaris de la societat de pescadors van muntar un dispositiu uns cinc quilòmetres riera avall per concretar-ne l'afectació. Ha estat en aquest punt on han pogut comptar els 200 peixos morts.
- ARXIVAT A:
- Medi ambient