Investiguen les causes del foc de València enmig de sospites sobre la qualitat de l'edifici
La policia científica i les asseguradores volen saber on i com va començar l'incendi del barri de Campanar i per què es va propagar tan ràpid
La justícia ha decretat el secret de les actuacions per investigar les causes de l'incendi que va cremar 138 pisos del barri de Campanar de València dijous a la tarda i que ha deixat deu morts, segons el balanç que s'ha confirmat aquest dissabte.
Un total de 105 persones han estat reallotjades en hotels de la ciutat. La resta són a casa de familiars i amics, i l'Ajuntament de València ha posat a disposició dels afectats un edifici de nova construcció amb 131 habitatges.
El cap de bombers de València, Enrique Chisbert, ha dit que es manté un equip de bombers a l'edifici, que col·laboren amb la policia científica, que hi busca indicis. Ha afegit que l'edifici és segur per treballar-hi a dins i que no hi ha risc que es pugui ensorrar.
Amb la causa que va originar el sinistre encara per determinar, s'investiga també què va fer que les flames s'escampessin a tanta velocitat i afectessin els dos edificis i l'estructura completa del complex immobiliari. Això serà més difícil de determinar.
Polèmica pel poliuretà
Un aspecte que s'ha de determinar és la presència o no de poliuretà al revestiment de la façana, un material plàstic molt inflamable. S'investiga com aquesta façana ventilada --ideal per a l'aïllament tèrmic de l'edifici-- hauria pogut contribuir a la ràpida propagació del foc.
Una quinzena d'agents de la Comissaria General de Policia Científica treballen en l'anàlisi de les restes de l'edifici per mirar d'aclarir les causes de l'incendi. Una de les opcions que els investigadors tenen sobre la taula és que les plaques d'alumini del revestiment de la façana tinguessin incorporat un material inflamable. Ara cal saber de quin material es tracta i si compleix la normativa vigent en edificacions noves.
IPUR, l'associació que agrupa els productors de poliuretà rígid a l'estat espanyol, assegura que aquest material no està present en la construcció dels edificis de Campanar, "ni com a farcit del revestiment exterior ni com a material aïllant en la cambra d'aire de les parets exteriors".
Segons els tècnics, els edificis complien amb la normativa vigent l'any 2008, quan es va construir.
Investigació de les asseguradores
L'empresa especialitzada Synthesis Investigación de Siniestros, contractada per una asseguradora, preveu determinar l'origen, la font i la causa de l'incendi en un parell de dies, quan el jutjat autoritzi l'entrada a l'edifici, segons ha dit a EFE el seu president i director tècnic, Félix César Alonso.
Aquesta empresa, amb seu a Logronyo, es dedica des de fa 27 anys a investigar l'origen d'incendis, com el que va arrasar la Torre Windsor a Madrid o el de les dues discoteques de Múrcia en què van morir 13 persones l'octubre passat.
La rapidesa amb què es va propagar el foc ja es va veure en l'incendi de la Torre Grenfell d'habitatges socials de Londres el 2017, on van morir 80 persones i que tenia el mateix tipus de façana que l'edifici de València.
"A aquestes façanes els tinc una mica de pànic --ha dit Félix César Alonso--, perquè saps on comença l'incendi però no on s'acaba". Ha afegit que, en una construcció de maó o amb panells de formigó, si es produeix un foc en un habitatge, les flames surten a l'exterior o, com a molt, el foc afecta el pis superior.
També ha explicat que en els incendis amb façana ventilada "no se sap on pararà el fum, que porta partícules que poden crear flama a l'interior d'aquest buit i provocar un efecte xemeneia".
En el cas de l'incendi de dijous, a més, el foc es va agreujar a causa de la intensitat del vent que bufava a València.
El dia de l'incendi, l'enginyera Esther Puchades, vicepresidenta del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de València, que ha fet diversos peritatges per incidències a l'edifici, va assegurar que entre la xapa d'alumini i el mur de maons de la façana hi havia un revestiment de poliuretà.
Divendres el Col·legi d'Arquitectura Tècnica de València va contradir aquesta teoria i va assegurar que en el certificat final del projecte d'obra no apareix el famós poliuretà com a material aïllant. Segons aquesta documentació, el material utilitzat és llana de roca, més resistent i menys inflamable.
Poc després, Puchades ha dit que es va precipitar en la primera anàlisi. Afegeix ara que en la construcció s'hi hauria fet servir "algun tipus de material termoplàstic".
- ARXIVAT A:
- IncendisIncendi València