Investiguen per delicte d'odi el discurs antisemita en un acte feixista a Madrid
Durant la marxa s'han exhibit símbols feixistes i neonazis (EFE/Víctor Lerena)

Investiguen per delicte d'odi el discurs antisemita en un acte feixista a Madrid

La Federació de Comunitats Jueves d'Espanya havia demanat una investigació sobre les proclames en un homenatge a la División Azul

RedaccióActualitzat

Banderes franquistes i amb símbols neonazis, salutacions feixistes, el "Cara al sol" i càntics popularitzats per la División Azul. És part de la simbologia que aquest dissabte es va exhibir a Madrid durant un homenatge a aquesta unitat de voluntaris espanyols que va lluitar amb l'exèrcit alemany en la Segona Guerra Mundial.

Aquest dimarts, la Fiscalia ha anunciat l'obertura d'una investigació sobre l'acte, centrada en les declaracions antisemites que s'hi van fer.

En concret, en un dels parlaments es va afirmar que els jueus són sempre "l'enemic" i "els culpables", un discurs que la Federació de Comunitats Jueves d'Espanya ja havia demanat que s'investigués, en considerar que era constitutiu d'un delicte d'odi.

El govern de la Comunitat de Madrid també havia demanat una investigació.

"El Ministeri Públic entén que els fets podrien ser constitutius d'un delicte relatiu a l'exercici dels Drets Fonamentals i les Llibertats Públiques", ha assenyalat la Fiscalia en un comunicat.

La delegació del govern espanyol a Madrid ja ha demanat a la Policia Nacional l'elaboració d'un informe.

Pancarta en record als morts de la División Azul (EFE/Víctor Lerena)


La batalla de Krasni Bor

L'homenatge a la División Azul s'acostuma a fer per aquestes dates, coincidint amb l'aniversari de la batalla de Krasni Bor, el 1943, en què uns 5.900 integrants de la División Azul van oposar-se a l'avanç de l'exèrcit soviètic. Els fets s'emmarquen en el setge nazi a Leningrad, l'actual Sant Petersburg.

Convocat per Juventud Patriota, una organització neonazi madrilenya, també hi ha participat, entre d'altres, Falange Española.

 

La marxa d'ultradreta va recórrer els carrers de Ciudad Lineal, a Madrid (EFE/Víctor Lerena)


Entitats veïnals n'havien demanat la prohibició, denunciant el "caràcter xenòfob, racista, masclista i homòfob" dels organitzadors. La delegació del govern, però, la va permetre amb l'argument que la convocatòria no havia de reunir més de 200 persones.

Al final, però, en van ser unes 300, moltes amb mascareta, però sense respectar les distàncies de seguretat.

 

Unes 300 persones van fer una marxa fins al cementiri de l'Almudena (EFE/Víctor Lerena)


Van fer una marxa des de l'estació de metro d'Ascao, al districte de Ciudad Lineal, fins al cementiri de l'Almudena, a un quilòmetre escàs de distància, on un monòlit recorda els morts de la División Azul.

Un cop arribats al monòlit, els integrants de la marxa van fer ofrenes florals, inclosa una corona de flors amb una esvàstica nazi.

 

Entre les ofrenes florals, una corona amb una esvàstica nazi (Europa Press/Jesús Hellín)


En els parlaments que es van fer es va carregar contra el comunisme i el marxisme, que "pertorba la pau de la societat i de l'esperit", segons un capellà que va intervenir en l'acte.

També hi va haver retrets contra la dreta i l'extrema dreta amb representació parlamentària: tant del PP -"els blaus de la gavina"- com de Vox -"els verds pistatxo"- de qui es va dir que són els seus enemics.

 

Entre les persones que van intervenir, un capellà que va acusar el marxisme de 'pertorbar la societat i l'esperit' (Europa Press/Jesús Hellín)


Entre les persones que hi van intervenir, l'ultradretà Ignacio Menéndez, advocat d'un dels coautors de la matança d'Atocha, l'assassinat a trets d'uns advocats laboralistes a Madrid el gener de 1977, Carlos García Juliá.

Menéndez va fer unes declaracions negacionistes de la pandèmia i va instar els assistents a abraçar-se, cantar i viure alegres, "perquè el feixisme és alegria".

 

Símbols neonazis en la marxa prèvia a l'homenatge a la División Azul (EFE/Víctor Lerena)


L'exhibició de símbols nazis i feixistes no és delicte a Espanya, ni les proclames en defensa del feixisme o el franquisme.

Una altra de les persones que hi van intervenir, però, va fer el discurs que la Federació de Comunitats Jueves d'Espanya (FCJE) considera que és constitutiu de delicte.

 

Isabel Peralta va acusar els jueus de ser 'l'enemic' i 'el culpable' (EFE/Víctor Lerena)


Per això, havia reclamat a la Fiscalia de Delictes d'Odi i Discriminació que investigui els fets i ha avançat que actuaran amb totes les eines legals al seu abast.

En un comunicat emès aquest dilluns, la FCJE considera "inadmissible" que "en un estat de ple dret" com Espanya "quedin impunes" les "acusacions" que es van fer en l'acte al cementiri de l'Almudena.

El discurs el va pronunciar Isabel Peralta, promotora de la recuperació de la Secció Femenina de la Falange.

Entre altres coses, va afirmar:

"L'enemic sempre serà el mateix, encara que amb diferents màscares: el jueu. No hi ha res més cert que aquesta afirmació: el jueu és el culpable i la División Azul va lluitar per això."


La FCJE, a més, recorda que Espanya està adherida a l'Aliança Internacional per al Record de l'Holocaust, que considera antisemitisme acusar de qualsevol fet els jueus com a col·lectiu.

ARXIVAT A:
NazismeFeixismeExtrema dretaDelicte d'odi
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut