Investiguen si la marxa del 8M va posar en perill la població pel coronavirus

Una jutge obre diligències contra el delegat del govern a Madrid per permetre la marxa multitudinària
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va posar data al començament del contagi del coronavirus a Madrid. Va dir que hauria començat a finals de febrer. Ara, un jutjat vol investigar si donant el permís per fer el 8M es va posar en perill la població. En la marxa del 8 de març, el Dia Internacional de la Dona, hi van participar més de 100.000 persones.

D'entrada, la titular del jutjat d'instrucció 51 de Madrid, Carmen Rodríguez-Medel, ha obert diligències contra el delegat del govern espanyol a Madrid, per un presumpte delicte de prevaricació i lesions. José Manuel Franco Pardo va autoritzar aquella manifestació, tot i que el Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties havia advertit del risc de contagi per coronavirus.


Denúncia d'un advocat a Sánchez

La decisió de la jutge arriba arran de la denúncia de l'advocat Víctor Valladares contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i tots els delegats del govern a les diferents comunitats autònomes per no haver prohibit concentracions multitudinàries entre el 5 i el 14 de març, tot i la recomanació dels experts sobre la possibilitat de contagi. La denúncia parla de "77 reunions multitudinàries" durant aquestes dates.

Un dels membres del govern que van anar a la marxa era Carmen Calvo, positiu per la Covid-19 (Europa Press/Jesús Hellín)


El jutjat de Madrid només ha obert diligències contra el delegat perquè és l'únic sobre el que té competències i insta el denunciant que, si ho considera oportú, traslladi la denúncia als organismes competents. En el cas de Pedro Sánchez, seria davant de la Sala Segona del Suprem i pel que fa a la resta de delegats, als òrgans judicials de les seves comunitats.

La jutge també ha acordat ordenar diligències d'investigació a la Guàrdia Civil i al metge forense, encara que diu que no són "urgents" i que s'hauran de fer quan la situació ho permeti depenent de l'evolució de l'estat d'alarma.


La jutge demana informes forenses sobre el risc de contagi

A la interlocutòria, la magistrada explica que, tot i que el dret a manifestació està recollit a la Constitució, es fixen certes limitacions, i una és les "raons sanitàries". La jutge ha demanat informes forenses sobre les manifestacions que es van fer a Madrid entre el 5 i el 14 de març per saber si van ser susceptibles de "provocar un risc evident per a la vida i la integritat física de les persones" i si, en cas afirmatiu, "aquesta circumstància era científicament notòria amb caràcter previ a la celebració ".

També demana que concreti si hi ha dades que demostrin que aquest dany es va materialitzar. I esmenta "l'índex de personalitat rellevant" que van anar-hi i que han estat infectades per la Covid-19.

A la Guàrdia Civil, li ordena que elabori un atestat per determinar si la delegació del govern va rebre oficialment l'informe i determini si les autoritats espanyoles van emetre recomanacions sanitàries a la delegació pel que fa a les manifestacions programades.

Santiago Abascal durant l'acte de Vox d'aquell dia (Europa Press/Ricardo Rubio)


A més de les marxes del 8M, aquell mateix dia hi va haver un acte de Vox al Palau de Vistalegre, a Madrid, que va reunir gairebé 10.000 persones. Els màxims dirigents de la formació d'extrema dreta, Santiago Abascal i Javier Ortega Smith, van donar positiu per la Covid-19 uns dies després de l'acte.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut Judicial 8M
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut