Investiguen si la marxa del 8M va posar en perill la població pel coronavirus
Una jutge obre diligències contra el delegat del govern a Madrid per permetre la marxa multitudinària
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va posar data al començament del contagi del coronavirus a Madrid. Va dir que hauria començat a finals de febrer. Ara, un jutjat vol investigar si donant el permís per fer el 8M es va posar en perill la població. En la marxa del 8 de març, el Dia Internacional de la Dona, hi van participar més de 100.000 persones.
D'entrada, la titular del jutjat d'instrucció 51 de Madrid, Carmen Rodríguez-Medel, ha obert diligències contra el delegat del govern espanyol a Madrid, per un presumpte delicte de prevaricació i lesions. José Manuel Franco Pardo va autoritzar aquella manifestació, tot i que el Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties havia advertit del risc de contagi per coronavirus.
Denúncia d'un advocat a Sánchez
La decisió de la jutge arriba arran de la denúncia de l'advocat Víctor Valladares contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i tots els delegats del govern a les diferents comunitats autònomes per no haver prohibit concentracions multitudinàries entre el 5 i el 14 de març, tot i la recomanació dels experts sobre la possibilitat de contagi. La denúncia parla de "77 reunions multitudinàries" durant aquestes dates.
El jutjat de Madrid només ha obert diligències contra el delegat perquè és l'únic sobre el que té competències i insta el denunciant que, si ho considera oportú, traslladi la denúncia als organismes competents. En el cas de Pedro Sánchez, seria davant de la Sala Segona del Suprem i pel que fa a la resta de delegats, als òrgans judicials de les seves comunitats.
La jutge també ha acordat ordenar diligències d'investigació a la Guàrdia Civil i al metge forense, encara que diu que no són "urgents" i que s'hauran de fer quan la situació ho permeti depenent de l'evolució de l'estat d'alarma.
La jutge demana informes forenses sobre el risc de contagi
A la interlocutòria, la magistrada explica que, tot i que el dret a manifestació està recollit a la Constitució, es fixen certes limitacions, i una és les "raons sanitàries". La jutge ha demanat informes forenses sobre les manifestacions que es van fer a Madrid entre el 5 i el 14 de març per saber si van ser susceptibles de "provocar un risc evident per a la vida i la integritat física de les persones" i si, en cas afirmatiu, "aquesta circumstància era científicament notòria amb caràcter previ a la celebració ".
També demana que concreti si hi ha dades que demostrin que aquest dany es va materialitzar. I esmenta "l'índex de personalitat rellevant" que van anar-hi i que han estat infectades per la Covid-19.
A la Guàrdia Civil, li ordena que elabori un atestat per determinar si la delegació del govern va rebre oficialment l'informe i determini si les autoritats espanyoles van emetre recomanacions sanitàries a la delegació pel que fa a les manifestacions programades.
A més de les marxes del 8M, aquell mateix dia hi va haver un acte de Vox al Palau de Vistalegre, a Madrid, que va reunir gairebé 10.000 persones. Els màxims dirigents de la formació d'extrema dreta, Santiago Abascal i Javier Ortega Smith, van donar positiu per la Covid-19 uns dies després de l'acte.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus SalutJudicial8M