La noia, de 22 anys, va morir després que un elefant del Koh Yao Elephant Care la va empènyer i li va provocar un cop (EFE/Brian Bujalance)

Investiguen un cuidador del polèmic bany d'elefants tailandès on va morir una turista espanyola

Organitzacions animalistes denuncien que els elefants dels centres turístics estan sotmesos a alts nivells d'estrès, cosa que suposa un risc per a l'animal i els visitants

RedaccióActualitzat

La Policia de Phang Nga ha presentat càrrecs contra un treballador del centre turístic tailandès on divendres va morir una turista espanyola per l'atac d'un elefant.

Blanca Ojanguren, una estudiant de 22 anys nascuda a Valladolid, participava en l'activitat de bany d'aquests animals quan l'elefant, una femella de 50 anys, la va atacar amb la trompa.

Segons les investigacions de la policia tailandesa, la noia va patir un cop fort i va ser traslladada d'emergència a un hospital pròxim, on va morir.

El cas ha obert el debat sobre el fet de mantenir animals en captivitat per complaure els desitjos dels turistes que els volen veure, o fins i tot tocar. 
 

La policia responsabilitza el cuidador

Després de les primeres investigacions, la policia ha assenyalat l'encarregat de l'elefant per una suposada negligència en la seva actuació.

El propietari del centre va explicar el cap de setmana que l'atac es va produir quan hi havia 10 treballadors i 8 turistes al lloc, entre els quals la parella de la víctima.

La investigació de la policia va concloure que l'elefant va colpejar Ojanguren amb la trompa i li va provocar una caiguda, però encara es treballa per aclarir la causa exacta de la mort.

La policia tailandesa investiga el centre turístic on es va produir l'incident (EFE/Brian Bujalance)

Animals estressats i en captivitat

Aquest incident ha fet que diverses institucions recordin els riscos del contacte proper amb elefants, tant per a les persones com per als mateixos animals.

La reserva natural de Phuket, un pol turístic de Tailàndia, no permet el bany i el contacte pròxim amb elefants.

"Els elefants no volen que els banyin els humans, i els humans no haurien de banyar els elefants."

Expliquen que aquesta mena de contacte directe implica riscos per a la salut per a les persones, que podrien patir infeccions. També alerten que es poden produir caigudes i relliscades, una situació poc desitjable "amb un elefant de tres tones a prop, potencialment estressat".

L'organització World Animal Protection denuncia que, en alguns casos, els elefants que participen en aquesta mena de serveis han estat apartats de les seves mares i maltractats per "controlar-los amb por".

Els centres que ofereixen aquesta mena d'activitats ho acostumen a fer amb tarifes que ronden els 100 euros per dues hores de contacte amb els animals.
 

El país amb més elefants de la regió

Tailàndia és el país que té més elefants del sud-est asiàtic. De fet, controla la població salvatge d'aquests exemplars per evitar-ne la sobrepoblació.

Es calcula que hi ha entre 4.013 i 4.222 elefants en llibertat, responsables de la mort de 240 persones els últims 12 anys.

Tot i que no hi ha dades oficials, es calcula que el nombre d'elefants en captivitat és similar al de salvatges, i la majoria dels quals es fan servir en espectacles i activitats per a turistes.

ARXIVAT A:
Maltractament animal
Anar al contingut