Irídia denuncia un augment de la violència en les detencions policials

L'entitat també demana mecanismes de control en les actuacions polèmiques i més suport a les víctimes
Marta Planellas/Roger Rovira

L'entitat de defensa drets humans Irídia denuncia un increment de casos de violència institucional per part dels cossos policials. Als jutjats hi té denunciats 156 agents de policia, la meitat dels quals pendents de judici.

Dels casos nous que han rebut aquest any al servei d'atenció, 57 en total, 35 han estat per actuacions policials desproporcionades, i en 13 dels casos suposadament hi havia un component racista al darrere. Davant d'aquesta realitat, Irídia denuncia les dificultats que sovint troba quan vol investigar aquests casos.
 

Un jove mort a Badalona després de rebre descàrregues d'una pistola elèctrica

L'Audiència de Barcelona investiga dos agents dels Mossos per la mort d'un home a qui van reduir amb pistola elèctrica Taser.

Aquest és un dels casos que l'entitat de defensa de drets humans ha fet públics avui en una compareixença al Col·legi de Periodistes, en el transcurs de la qual ha presentat l'informe anual sobre violència institucional.

Els fets van passar el novembre de 2021 a Badalona a casa de la víctima, un home consumidor de drogues, que tenia un brot esquizofrènic, i anava armat amb dos ganivets.

Els mossos que van anar al lloc dels fets coneixien la situació prèviament perquè la mare de la víctima havia trucat al 112 demanant ajuda. Un cop dins del pis, els agents li van disparar fins a sis descàrregues elèctriques, dues de les quals quan ja el tenien controlat.

Dos agents fent pràctiques de tir amb pistola Taser (Mossos d'Esquadra)

Al lloc dels fets s'hi va adreçar també un equip del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). L'home va patir una parada cardiorespiratòria, va ser reanimat, però va morir poc després a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona.

Per l'advocada de la família, Mireia Salazar:

"Les pistoles Taser poden causar la mort. És el que ha passat en aquest cas. La situació s'havia d''abordar des d'un punt de vista mèdic i clínic, i no pas com una actuació policial."


Reobertura del cas per investigar més

El cas, amb diligències obertes al jutjat número 2 de Badalona, va ser arxivat poc després d'acord amb una autoria interna dels Mossos d'Esquadra.

En aquest document, la policia va concloure que l'actuació va ser correcta perquè hi havia perill per als agents, la víctima estava alterada i anava armada.

No ho va veure igual l'Audiència de Barcelona, que, fa uns mesos, va ordenar reobrir el cas. Segons el tribunal, "la instrucció no ha estat completa i queden diverses qüestions per resoldre què va succeir". 

En l'escrit, el tribunal retreu als Mossos que, en l'informe intern, no s'analitzen les vegades que els agents van disparar la pistola elèctrica ni tampoc si cada vegada era necessari. Dos anys després dels fets, el cas es començarà a investigar de nou.

La germana de la víctima de Badalona en declaracions a la premsa (ACN - Pol Solà)

La germana de la víctima, Annoris, denuncia: "Una vegada ens van confirmar la mort, ningú ens va donar suport i vam haver de buscar nosaltres justícia. Se'ns van tancar totes les portes."
 

Mecanismes de control policial independents.

El cas de Badalona posa en relleu, segons Irídia, la falta de controls eficaços per avaluar les actuacions policials polèmiques.

Aquest aspecte formava part del conjunt de recomanacions que es van posar sobre la taula al Parlament en la comissió d'estudi del model policial. Finalment, però, la proposta no va reeixir.

Irídia, juntament amb altres entitats de defensa dels drets humans com Amnistia Internacional, reclama, des de fa temps, la creació d'un mecanisme extern i independent per auditar les actuacions policials.

L'entitat també critica el nul suport de l'administració a les víctimes. Segons Irídia, des de fa més de deu anys, a Catalunya hi ha un protocol policial d'atenció a les víctimes –creat arran del cas d'Ester Quintana— que, a la pràctica, no s'aplica.     

 

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut