Acord mundial per posar fi als refugis fiscals de multinacionals com Apple i Google

136 països de l'OCDE han acordat un impost mínim de societats del 15%, que han acceptat Irlanda, Estònia i Hongria, fins ara reticents
Actualitzat
TEMA:
Unió Europea

Els més reticents han acabat claudicant i aquest divendres s'ha aconseguit l'acord de l'OCDE per fixar una taxa mínima del 15% de l'impost de societats a partir del 2023, per frenar l'enginyeria fiscal de les multinacionals.

Irlanda, Estònia i Hongria han acceptat pujar aquest impost i s'han sumat al pacte sobre fiscalitat a què va arribar l'OCDE aquest estiu, llavors amb 130 països.

L'acord compromet ara 136 països, inclosos tots els membres de la Unió Europea i el G20. Representen més del 90% del PIB mundial, com ha destacat l'OCDE.

N'hi ha quatre que encara no s'hi han afegit: Kènia, Nigèria, el Pakistan i Sri Lanka.


Fi a la competència deslleial

"Un moment històric per a la fiscalitat mundial", segons el vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, que ha destacat que el pacte aturarà la "carrera a la baixa" entre els països i que les multinacionals pagaran una part "justa" d'impostos allà on tinguin activitat.

Els últims 20 anys, gegants tecnològics com Google, Facebook i Apple o grans farmacèutiques com Pfizer han triat Irlanda com a seu perquè fins ara només han pagat un 12,5% d'impost de societats. D'aquesta manera, s'estalviaven milions en impostos, encara que operin a tot el món.

Els socis comunitaris, molt crítics amb aquesta competència deslleial, celebren ara el que Brussel·les ha qualificat de pas endavant cap a un sistema tributari global més just i estable.

L'acord aconseguit inclou, com se sabia, dues parts fonamentals: fixa una taxa mínima del 15% sobre els guanys de les multinacionals i també inclou l'obligació que tributin allà on obtenen els beneficis. Ara, en molts casos, transfereixen aquests guanys als països on tenen la seu, que els fan un vestit a mida per pagar menys impostos.

"Això farà que el nostre sistema fiscal internacional sigui més just i funcioni millor", ha dit el secretari general de l'OCDE, Mathias Cormann, que ha parlat d'un sistema que "encaixa en una economia mundial globalitzada i digitalitzada".


Només les multinacionals

Hores abans, Irlanda ja havia anunciat que s'avenia a apujar l'impost de societats, però que el mantindria reduït a les empreses que facturen menys de 750 milions d'euros, com inclou l'acord.

Això vol dir que s'eleva l'impost a les grans multinacionals, però es mantenen al 12,5% per a un miler d'empreses que donen feina a prop de dos milions d'irlandesos.

Irlanda calcula que el canvi li pot suposar un impacte de 2.000 euros l'any.

Cimera del G20

La reforma mundial de la fiscalitat ha agafat volada amb unes economies molt tocades per la pandèmia i que voldria acabar amb els paradisos fiscals.

La proposta per a l'acord de reforma serà completada en la reunió que els ministres de Finances del G20 faran la setmana que ve a Washington i es presentarà a aprovació a la cimera dels líders del G20 que se celebrarà a Roma els dies 30 i 31 d'octubre.

El govern espanyol ha inclòs en el projecte de llei de pressupostos generals de l'Estat del 2022, un tipus mínim del 15% en l'impost sobre societats per a les grans empreses, i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha indicat que quan s'aprovi la proposta internacional, Espanya l'adaptarà a la seva legislació nacional.

ARXIVAT A:
Unió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut