Una multitud pren el palau del president de Sri Lanka i el força a dimitir
- TEMA:
- Sri Lanka
El president de Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, ha hagut d'abandonat la seva residència oficial. Un miler de manifestants han entrat al palau presidencial en les protestes multitudinàries per la gestió de la crisi econòmica.
Rajapaksa ja havia marxat del palau abans de l'arribada dels manifestants, en previsió que les protestes es poguessin complicar.
Després d'hores de tensió al centre de la capital, Colombo, finalment el portaveu del parlament de Sri Lanka ha anunciat en un missatge televisat a tot el país que el president i el primer ministre presentaran la pròxima setmana la seva dimissió.
Centenars de manifestants havien entrat també a la residència privada del primer ministre, Ranil Wickremesinghe, i hi han calat foc.
La policia ha llançat gasos lacrimògens per intentar frenar l'entrada dels grups de manifestants, però no ha pogut impedir l'entrada.
Alguns manifestants han compartit en directe vídeos dins de la residència del president que mostren centenars de persones corejant eslògans als passadissos i habitacions.
"Gotabaya està boig", "Gotabaya té por" o "Gotabaya, ves-te'n a casa" són alguns dels eslògans corejats a la capital pels manifestants.
El primer ministre, Ranil Wickremesinghe, ha convocat una reunió d'emergència amb els líders dels partits polítics del país. Ha ofert la dimissió per apaivagar les protestes. Però els manifestants exigien també la dimissió del president del país.
Finalment, el portaveu del parlament del país ha anunciat en un missatge televisat que el president Gotabaya Rajapaksa entregarà la seva dimissió el pròxim dimecres 13 de juliol.
La pitjor crisi des de la independència
Les protestes fa setmanes que duren, després d'una gran crisi econòmica que ha deixat la població sense combustible i amb problemes per accedir als béns més bàsics.
La ràbia dels singalesos s'ha desbordat aquest dissabte, i milers de persones han ocupat les residències del president i del primer ministre. Estudiants universitaris i treballadors han sortit al carrer per demanar responsabilitats d'una de les pitjors crisis que viuen els 22 milions d'habitants de l'illa des de la seva independència del Regne Unit el 1948.
Des de divendres, hi ha un toc de queda imposat en diverses parts de la província occidental del país, on hi ha la capital. En les protestes hi ha hagut diversos ferits.
La tensió i el descontentament van augmentar a finals de març, quan les autoritats van imposar talls de llum de més de 13 hores, cosa que va portar la població a sortir als carrers per demanar la dimissió de l'executiu de Sri Lanka.
Protestes per la greu situació econòmica
Els manifestants són gent vinguda d'arreu del país, farta de manifestar-se pacíficament des de l'abril, i de trobar-se amb una repressió policial que va provocar 9 morts i centenars de ferits.
La pandèmia de la covid ja havia deixat malparat el país, que depenia en gran mesura del turisme. Després, la pujada de preus dels carburants van paralitzar-ho tot, inclosos serveis essencials.
A més, unes retallades d'impostos populistes van portar una inflació de més del 54 per cent. Tot plegat ha acabat d'asfixiar l'antiga Ceilan. Davant la greu situació econòmica, el govern fins i tot ha tancat escoles i ha encoratjat el teletreball per estalviar combustible.
El país ha vist com queien les divises de reserves internacionals i augmentava l'endeutament. Les autoritats del país intenten arribar a un acord de rescat amb el Fons Monetari Internacional (FMI).