La medalla l'ha recollit el director general de la companyia (EFE/Quique García)

Isak Andic, Medalla d'Or de la Generalitat, en un reconeixement pòstum al fundador de Mango

El govern reconeix el fundador de Mango amb la màxima distinció honorífica de la Generalitat per la seva aportació en el món de la moda i en l'economia catalana

Actualitzat

El govern ha reconegut a títol pòstum l'empresari Isak Andic, mort al desembre als 71 anys en un accident de muntanya, amb la màxima distinció honorífica: la Medalla d'Or de la Generalitat.

La Generalitat honora així la seva aportació al món de la moda i a l'economia catalana, com a fundador de Mango, la multinacional de roba dissenyada a Catalunya que ha esdevingut una marca reconeguda internacionalment.

La va crear ara fa 40 anys. Segons explica el seu entorn, li va posar el nom d'una fruita que va menjar per primer cop en un viatge a les Filipines, el mango, i que li va semblar atractiu perquè es llegeix en diverses llengües de forma similar. Ara, l'empresa té més de 2.700 botigues repartides en 120 països.

La cerimònia d'entrega s'ha fet aquest dilluns al Saló Sant Jordi del Palau, davant de prop de 200 convidats. Entre aquests, una àmplia representació institucional --encapçalada per tot el govern, amb el president Salvador Illa al capdavant, a més del president del Parlament, Josep Rull, i altres membres de la mesa-- així com del món empresarial català.

El fundador i president de Mango, Isak Andic
El fundador i president de Mango, Isak Andic, va morir al desembre (Mango)

Un d'ells, el president de la multinacional de perfums Puig, Marc Puig, amic personal d'Isak Andic, a més de membre del Consell d'Administració de Mango, ha estat l'encarregat de llegir la glossa en honor seu.

"Tenia la capacitat de fer que tots els que treballaven amb ell sentissin el seu reconeixement", ha destacat, a més de recordar la capacitat de l'empresari per analitzar i "desglossar els grans problemes" i trobar-hi solució. "Tenia una gran avidesa per aprendre i un ull clínic que no deixava escapar cap detall", ha explicat.

A més, ha reivindicat el seu paper com a emprenedor i empresari:

"A la nostra societat sembla que s'aprecia l'emprenedor, però no pas l'empresari. Ell va ser totes dues coses."

El president de Mango, Toni Ruiz, és qui ha recollit la medalla, que ha rebut emmarcada de la mà del president Illa.

En nom de la família, el màxim responsable de Mango ha agraït el guardó i ha definit Andic com un "autèntic visionari, un emprenedor que amb la seva energia i creativitat inesgotables va crear el que Mango és avui". Ruiz ha acabat el discurs amb una mirada al futur de la companyia:

"Estem convençuts que les pàgines més brillants de Mango encara estan per escriure."

Ruiz es va incorporar a Mango el 2015 com a director financer. Tres anys després, va passar a ser director general i, el 2020, va ser ascendit a conseller delegat de Mango. Després de la mort d'Andic, ha ocupat el seu lloc a la presidència de la companyia.

En el seu discurs, Jaume Collboni ha destacat que Andic "va començar com a botiguer del passeig de Gràcia de Barcelona" i era "un barceloní nascut a Istanbul que va portar el nom de Barcelona arreu del món". "Va fer gran aquesta ciutat i aquest país", ha afegit l'alcalde de la capital catalana.

Salvador Illa, al seu torn, ha elogiat que l'empresari es va mantanir "fidel a les seves arrels, però això no li va impedir cultivar una mirada cosmopolita".

El president de la Generalitat ha agraït la implicació d'Andic en projectes filantròpics o amb les institucions sanitàries, i ha aprofitat per reivindicar que "tothom qui ve a emigrar a Catalunya és català".

Una fortuna creada des de zero

Andik, català d'origen turc, va arribar a Barcelona quan era adolescent. Amb només disset anys va començar a vendre bruses que portava des d'Istanbul a diferents botigues de la ciutat. Després les venia ell mateix --amb altres peces-- en una botigueta pròpia. I en va obrir una altra en què va voler vendre texans amb el seu nom com a marca.

La llavor de l'imperi tèxtil va arribar el 1984, quan va obrir la primera botiga ja amb el nom de Mango al passeig de Gràcia de Barcelona. En un any, ja en tenia quatre a la ciutat i una a València. I, vuit anys després, hi havia un centenar de botigues de Mango a tot l'Estat.

L'expansió internacional va començar el 1992. Ara les vendes fora de Catalunya representen el 77% del total de l'empresa, que s'ha convertit en la primera firma tèxtil de Catalunya, la segona d'Espanya.

Té més de 15.000 treballadors i una facturació que preveuen que superi aquest any els 4.000 milions d'euros. En els plans de futur, l'empresa també vol obrir 500 botigues més fins al 2026, que s'afegiran a les 2.700 que té actualment.

Mango no cotitza a borsa, i Andik n'era el principal i gairebé únic accionista: tenia el 95% --l'altre 5% pertany a Toni Ruiz--. Amb això, es va convertir en l'home més ric de Catalunya, amb un patrimoni de 4.000 milions, segons la llista Forbes, que avui situa la família Andic en el número 5 de les fortunes d'Espanya.

ARXIVAT A:
Generalitat de CatalunyaMedalla d'Or de la Generalitat
Anar al contingut