
Islàndia, en estat d'emergència després de registrar 1.400 terratrèmols en un dia
Es tem que els milers de moviments sísmics puguin causar una erupció volcànica i 4.000 persones han estat evacuades
Estat d'emergència, a Islàndia, des d'aquest divendres, després que durant la setmana s'han registrat milers de moviments sísmics a la península de Reykjanes, al sud-oest del país.
Protecció Civil ha informat que el cap de la policia nacional ha adoptat la mesura "a causa de la intensa activitat sísmica a Sundhnjukagigar, al nord de Grindavík", població costanera d'uns 4.000 habitants.
Hores després, la nit de divendres a dissabte, Grindavík ha estat evacuada.

D'entrada, des del Servei Meteorològic Islandès (IMO) s'havia alertat que "els terratrèmols poden esdevenir més importants" i "conduir a una erupció" que podria tenir lloc "d'aquí pocs dies". Seria a causa d'una acumulació de magma a una fondària de cinc quilòmetres, que si pugés a la superfície desencadenaria una erupció volcànica.
Divendres a última hora, però, l'IMO ha constatat que l'activitat sísmica s'acostava a la superfície terrestre i que el magma començava a pujar verticalment, en un punt entre Sundhnjukagigar i Grindavík, cosa que feia pensar que l'erupció podria tenir lloc abans del que s'havia previst inicialment.
Es dona la circumstància, a més, que "la quantitat de magma implicada és clarament superior a la que havia estat observada durant les intrusions més grans associades a les erupcions del volcà Fagradalsfjall", ha constatat l'ICO.
Des d'Islàndia, el barceloní Èric Lluent, periodista i guia turístic en aquell país, ha explicat, en declaracions al canal 324, que, "de moment no es preveu que afecti els vols ni l'aeroport", la situació, però que aquest matí s'ha sabut que "s'està formant un canal de lava per sota de Grindavík" i que "l'erupció podria començar als voltants de Grindavík o a la mateixa població; fins i tot sota el mar, a la zona del port".
També que, ara per ara, fora de Grindavík, la vida, a Islàndia, continua amb normalitat.
Segueix l'entrevista completa:
2.200 terratrèmols en dos dies
Només en 24 hores, entre dimecres al migdia i dijous al migdia, l'IMO va registrar uns 1.400 terratrèmols.
I divendres, entre la mitjanit i les dues del migdia, l'IMO parla d'un "eixam dens" de prop de 800 sismes més. D'aquests, el més fort, de magnitud 5,2, segons les primeres estimacions de l'IMO, es va notar a la capital, Reykjavík, a uns 40 quilòmetres al nord, i també en bona part del sud del país.
Els 2.200 moviments sísmics registrats en aquestes 48 hores no són els primers, perquè des de principis de novembre es té constància que a la península de Reykjanes n'hi ha hagut uns 24.000.
En aquestes imatges es pot veure com es va viure un terratrèmol a Grindavík abans de l'evacuació:
OMG....Another earthquake video #Iceland. This was happining all day yesterday. They are still getting loads of earthquakes but not as big.....😱👇
Volcaholic 🌋 (@volcaholic1) November 11, 2023
I can't verify the video as I can't find the original but it does look legit. All credit to them! pic.twitter.com/7T81XBzEbk
Aquí es pot veure com ha quedat un camp de golf després d'un terratrèmol:
Huge cracks have opened up on the Grindavík golf course in #Iceland due to the many earthquakes they have had .👀
Volcaholic 🌋 (@volcaholic1) November 11, 2023
📷 Ragnar Visage pic.twitter.com/2RUK8mwpZH
Tres erupcions recents
En els últims dos anys i mig, a la península de Reykjanes hi ha hagut tres erupcions volcàniques, el març del 2021, l'agost del 2022 i aquest juliol.

Uns 75 quilòmetres més al sud, l'any 2010, l'erupció del volcà Eyjafjallajökull va portar a la cancel·lació de 100.000 vols, que van deixar a terra deu milions de passatgers.
A Islàndia hi ha 33 sistemes volcànics actius, el nombre més alt de tot Europa.
Aquests dies, Islàndia també està en alerta per una plaga de polls marins que afecta diverses piscifactories de salmó, una amenaça per a l'ecosistema, segons els ecologistes.
Tanquen la Llacuna Blava
L'activitat sísmica a prop de Grindavík ha portat les autoritats islandeses a tancar temporalment la Llacuna Blava, un dels atractius turístics més importants del país, coneguda pels seus balnearis geotèrmics, situada a pocs quilòmetres de distància.
