El país nòrdic és pioner en polítiques d'igualtat de gènere (Reuters)

Islàndia obligarà les empreses a demostrar que homes i dones cobren el mateix

És el primer país que imposarà sancions per la diferència salarial per gènere
Redacció Actualitzat

Islàndia s'ha convertit en el primer país en obligar per llei les empreses a no pagar més als homes que a les dones per feines de la mateixa categoria. Una llei, en vigor des de l'1 de gener, que estableix que tant les empreses privades com les públiques de més de 25 treballadors han d'obtenir un certificat d'"igualtat salarial", després de sotmetre's a auditories. La norma estableix sancions per a les organitzacions que ho incompleixin.

El país nòrdic, capdavanter en polítiques de la dona, prem així l'accelerador conscient que encara falta camí per recórrer. Es marquen el 2022, per acabar amb la bretxa salarial, en un país on, tot i estar per sobre de la mitjana mundial, només el 38% dels parlamentaris són dones, com la primera ministra, Katrín Jakobsdóttir. 

 

Amb aquesta i d'altres mesures, Islàndia encapçala també el rànquing mundial en igualtat de gènere, segons un informe del 2017 del World Economic Forum.

Investigadors en igualtat de gènere s'han felicitat per la mesura i esperen que la legislació islandesa animi altres països a abordar mesures contra aquesta diferència salarial. 

Les dones islandeses han lluitat amb insistència al carrer. Han protagonitzat cinc massius moviments de protesta que s'han deixat sentir a tot el món en els darrers 40 anys. Ara en recullen el darrer fruit en forma de llei.
 

 

La diferència salarial al món

El World Economic Forum, l'organització que analitza les diferències globals en temes com educació, salut, oportunitats econòmiques i empoderament polític, situa a la cua del rànquing en desigualtat salarial entre homes i dones el Iemen. A l'extrem contrari d'Islàndia, hi ha també països com Síria, el Pakistan, l'Aràbia Saudita i l'Iran, amb una bretxa salarial per gènere del 65%.

Acompanyen el país nòrdic al capdavant de la classificació, països que li són propers com Noruega i Finlàndia, seguits per Ruanda, Suècia i Nicaragua. Espanya no es troba en les 20 primeres posicions. A Catalunya, la diferència salarial entre homes i dones es va situar en el 26%, la més alta des del 2008, en un informe publicat l'any passat.

Globalment, les dones van cobrar de mitjana el 2017 gairebé 10.000 euros davant dels 17.500 que van cobrar els homes. Segons l'organisme, els salaris entre homes i dones trigaran encara fins a dos segles a equiparar-se a escala mundial.

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut