Israel admet que molt probablement va matar la periodista d'Al-Jazeera i tanca el cas
Asseguren que un soldat situat a 200 metres de Shireen Abu Akleh es va equivocar d'objectiu durant l'operació militar a Jenin, però no obriran una investigació penal
L'exèrcit israelià ha reconegut aquest dilluns per primera vegada que hi ha "una alta probabilitat" que la corresponsal de la cadena de notícies Al-Jazeera, Shireen Abu Akleh, fos assassinada l'11 de maig per un dels seus soldats.
Palestina de 51 anys, Abu Akleh era una veterana reportera que feia més de 20 anys que informava sobre el conflicte entre Israel i Palestina, i va morir durant una actuació militar a la ciutat de Jenin, al nord dels territoris ocupats de Cisjordània.
La periodista portava armilla antibales i casc amb la paraula "premsa" escrita, i és per això que la cadena va acusar Israel d'haver-la "assassinat a sang freda" i deliberadament, amb un tret al cap, amb l'objectiu de silenciar la premsa.
Israel havia rebutjat sempre aquesta acusació, malgrat les investigacions periodístiques i un informe de l'ONU que conclou que es tractava d'un tret israelià, però que l'objectiu no era deliberat.
Ara l'exèrcit israelià ha publicat les conclusions finals de la seva investigació i admet que un dels seus soldats, efectivament, va disparar en direcció a la periodista després de confondre-la per algú altre:
"Hi ha una alta probabilitat que la senyora Abu Akleh rebés el tret accidentalment, per una bala de l'exèrcit israelià dirigida a sospitosos identificats com a homes armats palestins".
L'exèrcit diu que ha estudiat "cronològicament" la seqüència dels fets analitzant l'escena, vídeos i sons gravats in situ; ha fet una "simulació de l'escena", i "experts israelians" han fet una anàlisi balística del projectil en presència de representants del Comitè de Coordinació de Seguretat dels Estats Units per a Israel i l'Autoritat Palestina.
A causa del "mal estat de la bala", identificar-ne l'origen va ser "difícil", subratlla l'exèrcit en el seu informe, que diu que no té una certesa "inequívoca" de l'origen del tret mortal contra la periodista.
Error en l'objectiu?
Igual que l'exèrcit israelià, els Estats Units també van concloure que Shireen Abu Akleh havia estat "probablement" assassinada per foc des d'una posició israeliana, sense tenir motius per creure que la seva mort fos intencionada.
"El soldat no estava intentant apuntar a un periodista d'Al-Jazeera o a un periodista en general... Va identificar malament l'objectiu i li sap greu", ha explicat un alt oficial militar israelià durant una roda de premsa. "No hauria d'haver passat, no ho va fer deliberadament", ha afegit.
Aquest funcionari ha indicat que el soldat, situat a uns dos-cents metres darrere de la periodista, no va veure la inscripció de "premsa" a la part davantera de l'armilla antibales. També ha explicat que la periodista va rebre un tret a la part posterior del cap.
La fiscalia militar israeliana ha assegurat que "no hi ha cap sospita d'un fet delictiu que justifiqui l'obertura d'una investigació penal per part de la policia militar". Això malgrat que hi hagi una "alta probabilitat" que Shireen Abu Akleh fos assassinada pels soldats israelians.
Els familiars del periodista, que vivia a Jerusalem, havien sol·licitat sense èxit reunir-se amb el president nord-americà Joe Biden durant la seva visita del juliol a la Ciutat Santa.
Una resposta insuficient
L'Autoritat Nacional Palestina (ANP) ha assegurat que l'informe d'Israel sobre la mort de la periodista és "un nou intent d'evadir la responsabilitat per aquest assassinat".
En la mateixa línia, la família d'Abu Akleh diu que està "dolguda, frustrada i decebuda" per la decisió d'Israel de no obrir una investigació criminal sobre la víctima.
"Com calia esperar, Israel s'ha negat a assumir la responsabilitat per l'assassinat de Shireen. La nostra família no està sorpresa per aquest resultat, ja que és obvi que els criminals de guerra israelians no investigaran els seus propis crims. No obstant això, seguim profundament dolguts, frustrats i decebuts."
- ARXIVAT A:
- IsraelPalestinaLlibertat de premsa