Israel anuncia un pla per atacar Rafah, on ha obligat a refugiar-se més d'un milió de palestins
- TEMA:
- Guerra a Gaza
Israel ha anunciat l'extensió de la seva ofensiva militar a Rafah, al sud de la Franja. Aquesta zona, frontera amb Egipte, acull actualment més d'un milió de palestins que s'han vist obligats a fugir des de ciutats més al nord. Des de l'inici de la guerra a Gaza, Israel ha ordenat als palestins que es dirigeixin cap a Rafah i els ha venut que és un lloc segur.
El ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, ja havia suggerit els últims dies que l'exèrcit avançaria cap a Rafah després de fer-ho a Khan Yunis. Amb la negociació d'una possible treva semblava que s'allunyava aquesta possibilitat. Però, amb les negociacions aturades, Israel ha anunciat el seu pla per a Rafah.
"És impossible aconseguir l'objectiu de la guerra d'eliminar Hamas i deixar quatre batallons a Rafah", ha dit en un comunicat l'oficina del primer ministre d'Israel. Netanyahu hauria demanat a l'exèrcit que presentin al gabinet de guerra un "pla dual, tant per a l'evacuació de la població com per a la dissolució dels batallons" de Hamas que diu que hi ha a Rafah.
L'Oficina del president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, ja ha contestat les paraules de Netanyahu. Diu que "l'assalt previst a Rafah" és una "amenaça real" i part d'un pla israelià per treure per la força els palestins de la seva terra.
El dubte, però, és cap a on vol dirigir Netanyahu a la població civil. Al sud hi ha la frontera amb Egipte i no la poden creuar. Cap al nord tampoc és una opció. És d'on venien molts d'ells i des d'on van haver de fugir pels constants bombardejos i atacs.
Amb tot, segons l'agència Reuters, Egipte estaria reforçant la seguretat prop de la frontera amb Gaza. Per això hauria estat desplegant una quarantena de tancs i vehicles blindats de transport de personal al nord-est del Sinaí durant les últimes dues setmanes.
Conseqüències "desastroses"
Els Estats Units i l'ONU avisen que bombardejar aquesta zona sobre poblada pot tenir conseqüències "desastroses". El president dels Estats Units, Joe Biden, ha dit que la conducta d'Israel en aquesta guerra "és exagerada". És la crítica més dura dels Estats Units fins ara.
Des de l'ONU, António Guterres, ha dit que la meitat de la població de la Franja de Gaza, d'uns 2,3 milions de persones, "està amuntegada a Rafah sense tenir un lloc on anar": "No tenen casa ni esperança", ha advertit.
També s'ha posicionat el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell. Ha dit que l'ofensiva sobre Rafah és "alarmant" i que podria tenir "conseqüències catastròfiques" que "empitjoraria la ja greu situació humanitària".
També des de l'Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris (OCHA) recorden que, "segons el dret humanitari internacional, el bombardeig indiscriminat de zones densament poblades pot constituir un crim de guerra".
La seva portaveu, Jens Laerke, ha remarcat que "la intensificació de les hostilitats a Rafah, en aquestes circumstàncies, podria provocar la pèrdua a gran escala de vides civils". A més, segons dades de les Nacions Unides, un de cada 10 menors de cinc anys a Gaza pateix desnutrició aguda.
Com a mínim prop de 28.000 palestins han mort i quasi 70.000 han resultat ferits pels atacs israelians des de l'inici de la guerra a Gaza.
- ARXIVAT A:
- Israel Gaza Guerra a Gaza