La reforma judicial s'ha aprovat a la Knesset amb els 64 vots de la coalició de govern religioso-nacionalista (Reuters)

Israel aprova la polèmica llei que atorga més poder al govern tot i les protestes al carrer

La reforma legal limita el poder del Tribunal Suprem i s'ha aprovat enmig d'un debat encès amb l'oposició, que ha abandonat el Parlament i ja ha dit que la recorrerà
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Israel

Feia setmanes que Tel-Aviv era escenari de contínues protestes antigovernamentals que han dividit fortament la societat israeliana. L'opinió, des de l'inici, ha estat unànime: els milers de persones que s'hi manifesten rebutgen que el govern liderat pel primer ministre Benjamin Netanyahu reformi la controvertida llei pel que consideren que és un moviment per atorgar més poder a l'executiu, i que posa en risc la independència judicial.

Tot i la resistència, la primera llei del polèmic projecte de reforma judicial s'acaba d'aprovar a la Knesset, el Parlament israelià, amb els 64 vots de la coalició de govern religiosonacionalista i amb cap vot en contra, ja que els diputats opositors han abandonat la sessió, indignats i cridant "per vergonya!". Poc després de la votació, el líder de l'oposició ja ha dit que recorreran la llei al Tribunal Suprem.

Els contraris a la reforma, que ha causat una crisi constitucional al país, al·leguen que la seva modificació farà que el Tribunal Suprem tingui menys poders. Per exemple, li treu el poder d'anul·lar algunes decisions governamentals si el tribunal considera que no són raonables.  

La policia ha dispersat els manifestants des de sobre de cavalls i amb canons d'aigua.(Reuters)

El ministre de Justícia d'Israel, Yariv Levin, artífex del paquet de reformes que Netanyahu vol desplegar, s'ha mostrat satisfet d'aquesta primera reforma. "Hem fet el primer pas en el procés històric i important d'arreglar el sistema de justícia i restaurar els poders que es van prendre al govern i a la Knesset (Parlament)", ha dit en un discurs.

Hores prèvies frenètiques per trobar un acord

Tot i que el govern israelià hagi decidit tirar endavant la llei, les últimes 48 hores s'han viscut amb diversos intents de negociació, impulsats sobretot pel president, Isaac Herzog, perquè govern i oposició trobessin un consens. Tot i això, han estat inútils, tal com ha explicat, frustrat, el líder de l'oposició, Yair Lapid.

"La nostra condició principal era protegir la democràcia israeliana, però amb aquest govern és impossible. Volen destruir l'Estat, la democràcia, la seguretat d'Israel, la unitat del poble i les nostres relacions internacionals."

Les protestes, sense final a la vista

A més de la tensió que s'ha viscut dins les votacions, hi ha hagut novament protestes davant del Parlament. Des de primera hora del matí, els manifestants s'han aplegat en un campament amb tendes en un parc proper, intentant tallar les carreteres i bloquejar l'accés al Parlament.

Les protestes han acabat amb almenys 19 detinguts i cinc ferits lleus en enfrontaments amb la policia, que ha dispersat els manifestants des de sobre de cavalls i amb canons d'aigua.

Ara els moviments de protesta apel·len a seguir mobilitzats per continuar mostrant el seu rebuig a un projecte de reforma judicial que ha agreujat encara més la divisió a la societat israeliana.

Les protestes multitudinàries s'han repetit en els últims set mesos, amb manifestacions massives en les darreres setmanes. La d'aquest dissabte ha aplegat més de 550.000 persones, després d'una marxa a peu que va començar a Tel Aviv quatre dies abans i va acabar a Jerusalem.

A la pressió cap al govern de coalició s'hi afegeix la que fan els manifestants cap als sindicats perquè convoquin una vaga general, i als 10.000 reservistes que es neguen a presentar-se voluntàriament al servei.

ARXIVAT A:
Israel
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut