Gaza

Israel bombardeja l'entorn de l'Hospital Al-Quds de Gaza, on hi ha milers de civils refugiats

La Cort Internacional de Justícia (CIJ) ha decidit obrir una investigació per crims de guerra a Israel, Gaza i Cisjordània

RedaccióActualitzat

Els últims bombardejos sobre la ciutat de Gaza s'han acostat fins a 50 metres de l'Hospital Al-Quds, l'hospital més gran de la ciutat, i n'ha afectat una part, segons denuncia la Mitja Lluna Roja. En un tuit aquest dilluns al matí, publiquen un vídeo en què se senten explosions.

L'exèrcit israelià ha dit diverses vegades als responsables del centre que l'han de desallotjar.

Israel creu que és un dels hospitals que Hamas utilitza de tapadora per a infraestructures de la milícia, i tenen la intenció d'atacar-lo directament. L'OMS diu que això no es pot fer sense posar en perill la vida dels pacients ingressats i que, segons el dret internacional humanitari, l'assistència sanitària sempre s'ha de protegir.

A banda dels 400 ingressats, tant a l'edifici de l'Hospital Al-Quds com als voltants s'apleguen unes 14.000 persones que busquen recer en una instal·lació protegida pel dret humanitari.

Una de les persones que s'hi refugia des del començament dels bombardejos israelians explica que han rebut fins a sis avisos d'evacuació, però que no han rebut resposta a la seva demanda de marcar llocs segurs que no rebran l'atac dels míssils israelians: "Els vam dir que identifiquessin llocs segurs i marxaríem de l'hospital, però no hi ha cap lloc segur, ni al sud ni enlloc en tot Gaza."

Hi ha 400 pacients ingressats i més de 14.000 persones es refugien a prop de l'hospital Al-Quds
Hi ha 400 pacients ingressats i més de 14.000 persones es refugien a prop de l'Hospital Al-Quds (CCMA)

Segons la legislació internacional, en cas de conflicte armat totes les parts en litigi han de respectar edificis civils com hospitals o escoles. Si una de les parts en conflicte els utilitza per a usos militars, acció que podria ser considerada un crim de guerra, esdevenen objectius legítims. En cas contrari, si no es pot demostrar que ha servit per amagar armament o com a base militar, qui cometria el crim seria l'atacant.
 

Cort Internacional de Justícia

Des del començament del conflicte armat entre Hamas i Israel, un bàndol i l'altre s'acusen de reiterades violacions del dret internacional.

Aquest diumenge, el fiscal de la Cort Internacional de Justícia (CIJ) ha decidit investigar els possibles crims de guerra comesos el 7 d'octubre a Israel i també amb relació a Gaza i Cisjordània. També ha insistit que l'ajuda internacional ha d'entrar a la Franja de Gaza sense demora i distribuir-se entre la població civil sense cap mena d'impediment. Karim Ahmad Khan ha recordat des del pas fronterer de Rafah que  la CIJ "té jurisdicció" per investigar els crims comesos per les parts implicades en el conflicte.

El fiscal de la Cort Internacional de Justícia ha fet referència tant a l'atac del grup Hamas en territori israelià el 7 d'octubre, com a la posterior intervenció militar d'Israel a la Franja. "Aquest tipus de crims que hem vist tots, el que vam veure el 7 d'octubre, són greus violacions del dret internacional humanitari. Israel no només té obligacions morals, sinó també legals que ha de complir", ha dit Ahmad Khan. I ha recordat que Israel "ha de demostrar l'aplicació del principi de proporcionalitat" en la resposta a l'atac de Hamas.

 

ARXIVAT A:
IsraelGazaONUIsrael envaeix Gaza
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut