Una columna de foc i fum a Dahieh, els suburbis del sud de Beirut, després del bombardeig (Reuters/Mohammed Yassin)

Israel bombardeja institucions financeres lligades a Hezbollah al Líban

L'exèrcit israelià ha confirmat haver bombardejat diversos punts del Líban aquesta nit de diumenge, inclosa la capital, Beirut

RedaccióActualitzat

Les Forces de Defensa d'Israel (FDI; en anglès, IDF) han bombardejat diversos punts del Líban aquesta nit de diumenge, entre els quals hi ha el sud del país, la vall de la Bekaa i Dahieh, els suburbis del sud de Beirut.

L'Agència Nacional de Notícies del Líban (NNA) ha informat que només a Beirut s'han produït 11 bombardejos, inclòs el d'una sucursal de Qard al-Hassan a tocar de l'aeroport.

L'objectiu dels bombardejos han estat les sucursals de l'associació Qard al-Hassan, una institució financera sense ànim de lucre --basada en el concepte islàmic del crèdit sense interessos-- que actua de sistema bancari de Hezbollah.

Les FDI havien emès diverses ordres d'evacuació a la població civil abans dels bombardejos i per ara no se sap si els atacs han provocat víctimes.
 

Què és Qard al-Hassan

L'associació Qard al-Hassan funciona al Líban com una alternativa al sistema bancari. Segueix el principi del concepte islàmic del mateix nom que promou l'ajut entre persones sense esperar cap benefici econòmic a canvi.

Es va fundar el 1983 --està registrada com una ONG des de 1987-- i ofereix microcrèdits amb l'empenyorament d'or o amb l'aval dels contribuents financers de la institució, segons el diari libanès Orient Today.

Qard al-Hassan té 31 oficines a la Bekaa, al sud del Líban, i a Dahieh, on té la seu principal.

Israel acusa l'associació de ser la via d'arribada del finançament iranià cap a Hezbollah, d'emmagatzemar armament i de pagar salaris als membres de l'organització xiïta.

Els Estats Units sancionen Qard al-Hassan des del 2007 i l'acusen de ser el braç financer de Hezbollah.

L'associació financera ha publicat un comunicat en què ha assegurat que han pres "totes les mesures necessàries des de l'inici de la guerra".

"Aquestes mesures són suficients per garantir els dipòsits i la confiança de la gent, protegint el seu sosteniment i els fruits de la seva feina. Ull per ull, dent per dent."

Un dels atacs s'ha produït a tocar de l'Aeroport Internacional Rafic Hariri de Beirut (Reuters/Mohamed Abd El Ghany)
ARXIVAT A:
Pròxim Orient IsraelLíban
Anar al contingut