L'atac d'Israel en un barri de Beirut ja ha provocat 45 morts
L'ONU denuncia les conseqüències de l'ofensiva sobre la població del Líban i apunta que les explosions de dispositius mòbils podrien constituir crims de guerra
Nou atac d'Israel contra Hezbollah al Líban, amb almenys 45 morts segons l'última actualització de dades de Hezbollah. Tres dels morts són infants i set, dones. Hi ha també una setantena de ferits, segons el ministre de Salut Pública libanès, Firas Abiad.
L'exèrcit israelià ha bombardejat aquest divendres diversos objectius al sud de Beirut on consideren que hi ha el bastió del grup xiïta a la capital libanesa. Es tractaria d'un atac "selectiu" amb drons i amb objectius específics, segons les forces armades israelianes. Les xarxes socials parlen d'una gran explosió i mostren edificis fumejant al barri de Dahiya, una zona densament poblada.
Dels 31 morts, almenys 16 eren membres de Hezbollah, segons ha confirmat la milícia xiïta a primera hora d'aquest dissabte, i dos n'eren alts càrrecs: Ahmed Wahbi i Ibrahim Aqil. Aquest darrer era un dels principals objectius de l'atac d'Israel.
Augmenten les hostilitats al Líban
Aquest és el tercer bombardeig israelià al suburbi de Dahiya des que es va iniciar el foc creuat entre Hezbollah i Israel fa menys d'un any. En els altres dos atacs anteriors, l'exèrcit d'Israel va matar un alt càrrec de Hezbollah i també un dirigent de Hamas.
L'atac s'ha sabut poc després que la milícia proiraniana anunciés que havia llançat 170 projectils contra el nord d'Israel en represàlia pel bombardeig israelià de dijous a la nit al sud del Líban. L'atac ha destruït un centenar de llançadores de coets, en el raid aeri més intens d'aquest any contra Hezbollah.
Fonts de seguretat libaneses asseguren que l'ofensiva israeliana contra Beirut ha estat de les més intenses des que va començar la guerra a Gaza, l'octubre de l'any passat.
L'escalada de la tensió entre Israel i el Líban va començar dimarts amb l'explosió simultània de milers de busques --i un dia més tard, de walkie-talkies-- de membres de Hezbollah al Líban. Gairebé una quarantena de persones van morir per les ferides provocades per l'explosió dels dispositius personals i hi ha uns 3.000 ferits. Un atac amb aparells electrònics contra membres de la seva organització que el líder de Hezbollah, Hassan Nasrallah, atribueix al Mossad israelià i que considera una "declaració de guerra" al poble libanès.
La força de l'ONU al sud del Líban ha denunciat una intensificació de les hostilitats a la zona on operen i insten Israel i Hezbollah a iniciar una desescalada immediata. En la mateixa línia, el coordinador especial de l'ONU al Líban ha dit que la zona viu "un cicle de violència extremadament perillós i de conseqüències devastadores".
L'ONU diu que els atacs podrien ser un crim de guerra
L'Alt Comissionat pels Drets Humans de l'ONU, Volker Türk, ha denunciat al Consell de Seguretat les conseqüències darrere l'ofensiva sobre la població civil del Líban. Les Nacions Unides condemnen les explosions contra dispositius mòbils de Hezbollah. Les consideren una violació de la llei internacional i diu que podrien constituir crims de guerra.
Els atacs al Líban representen una nova evolució de la guerra, en què unes eines de comunicació s'han convertit en armes i han explotat simultàniament a mercats i llars, mentre té lloc la vida diària.
"Això no pot ser la nova normalitat" - Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans, al Consell de Seguretat
L'Alt Comissionat ha alertat sobre les conseqüències d'aquests fets per a la població del Líban.
Israel assegura que no vol una escalada de la tensió
Malgrat l'alarma que els darrers atacs han generat a les Nacions Unides, Israel sosté que no vol una escalada de la tensió a la frontera amb el Líban. Daniel Hagari, portaveu militar israelià, assegura que els atacs tenien objectius concrets:
"Els comandants que hem eliminat avui havien estat liderant atacs contra ciutadans d'Israel des del 8 d'octubre i planejaven fer-ne més durant aquesta etapa. No estem treballant per una escalada més àmplia a la regió. Ho estem fent d'acord amb els objectius que s'han definit i així continuarem treballant."
Paral·lelament, l'ambaixador de l'estat hebreu a les Nacions Unides, Danny Danon, ha amenaçat Hezbollah amb més atacs si no retrocedeix:
"No deixarem que el terror de Hezbollah dicti el futur de la nostra nació. Si Hezbollah no es retira de la nostra frontera i torna al nord del riu Litani a través d'esforços diplomàtics, a Israel no li quedarà cap altra opció que utilitzar qualsevol mitjà al nostre abast per defensar els nostres ciutadans."
Des del Líban, la situació es viu amb preocupació i sí que alerten del risc d'un conflicte a gran escala. El ministre d'Afers Exteriors del país, Abdallah Bou Habib, ho expressava així al Consell de Seguretat de l'ONU:
"Aquests atacs representen un fet greu sense precedents en la història de les guerres i arriben després de les declaracions israelianes sobre una guerra a gran escala al Líban, que farien tornar el país a l'edat de pedra."
La comunitat internacional tem una guerra oberta al Líban
Entre la comunitat internacional creix la por a l'esclat d'una guerra oberta al Líban, com ja va passar el 2006. L'anomenada guerra del Líban va enfrontar Israel i Hezbollah al mateix escenari que ara: la zona pròxima a la frontera, amb bombardejos israelians en alguns barris de Beirut i sobre infraestructures civils clau.
I també fa créixer la por d'un conflicte més gran que se sumi a la guerra de Gaza i assoleixi caràcter de conflicte regional que involucri altres països del Pròxim Orient i l'Orient Mitjà, sobretot tenint en compte que l'Iran és el principal aliat i patrocinador de Hezbollah.
En canvi, malgrat l'augment de tensió i els atacs d'una banda i altra en les últimes hores, la Casa Blanca considera que encara es pot evitar una guerra oberta entre Israel i Hezbollah. Segons Washington els esforços diplomàtics per portar la pau a la regió continuen endavant.