Israel ha bombardejat un edifici al barri residencial de Kola, a Beirut (Reuters/Louisa Gouliamaki)

Israel bombardeja el centre de Beirut per primer cop mentre creix l'èxode de refugiats

Hamas confirma la mort del seu líder al Líban, el comandant Fatah Sharif Abu al Amin, en un nou atac israelià
Redacció Actualitzat
TEMA:
Líban

Israel ha bombardejat, per primer cop, zones residencials del centre de Beirut en una nova nit d'atacs, amb l'objectiu de destruir arsenals de Hezbollah, segons l'exèrcit israelià. És el primer atac que va més enllà de l'ofensiva dels últims dies, centrada en el sud de la ciutat i del país.

Aquesta matinada un edifici residencial de la capital del Líban ha rebut l'impacte d'un bombardeig de l'aviació israeliana que hauria mort tres líders del Front Popular per a l'Alliberament de Palestina.

En un comunicat, la facció palestina ha informat que les tres víctimes són Muhammad Abdul Aal, membre del buró polític del Front i cap del departament de seguretat militar; Imad Awda, comandant de la secció militar del Front al Líban, i  Abdul Rahman Abdul Aal.

L'exèrcit libanès ha acordonat l'edifici bombardejat. El cinquè pis ha quedat completament arrasat, i els pisos propers han quedat inhabitables. Ali Youssef s'havia instal·lat a la sisena planta després de fugir deles bombes a Nabatiyeh, al sud.

(3Cat/Enric Botella)

"Érem 20 persones a casa; la meitat, nens. Quan el coet ha impactat les parets han volat i han colgat l'escala. Tothom s'ha posat a cridar."

Desenes de curiosos s'acosten en escúter, la mà dreta al manillar i l'esquerra a la càmera del mòbil, i provoquen taps en una cruïlla ja normalment concorreguda.

L'Ali, plorant, demana que s'expliqui que aquesta situació no només perjudica Hezbollah o l'Iran. "Ens afecta a tots, als civils i als nens."

A terra, runa i vidre s'escampen sobre els cotxes i les voreres. Al cel, el brunzit d'un dron israelià recorda a Beirut que, molt probablement, en vindran més.

Hamas confirma la mort del seu líder al Líban

Per la seva banda, Hamas ha informat de la mort del seu líder al Líban, el comandant Fatah Sharif Abu al Amin. L'organització, que controlava la Franja de Gaza, assegura que en l'atac al camp de refugiats d'Al-Bass, al sud del país, també han mort diversos familiars del comandant.

De moment, l'exèrcit israelià no ha confirmat aquestes morts, i s'ha limitat a informar dels seus últims atacs contra "objectius terroristes" de Hezbollah, sobretot a la regió de la Bekaa, a l'est del Líban, contra "desenes de llançadores i edificis on s'emmagatzemaven armes".

Israel ha continuat aquest diumenge la campanya de bombardejos contra els principals bastions de Hezbollah al sud i a l'est del Líban, però també al barri del Dahieh de Beirut i en altres àrees més al nord de la capital.

(3Cat/Enric Botella)

Segons les autoritats libaneses, més d'un centenar de persones han mort en les últimes hores al Líban a conseqüència dels bombardejos israelians, que han continuat fins aquest dilluns a la matinada.

Divendres passat, Israel va matar el líder de Hezbollah, Hassan Nasrallah, en un fort atac al sud de Beirut que tenia com a objectiu la cúpula de la milícia i que ha obert la porta a una invasió israeliana. En l'atac també va morir un general de la Guàrdia Revolucionària iraniana.

El vicesecretari de la milícia xiïta, Naim Qassem, ha comparegut aquest dilluns per anunciar que estan preparats per una possible confrontació terrestre amb Israel en territori libanès i per sortir-ne vencedors. A més, ha assegurat que triaran un nou líder aviat.

L'Iran descarta una intervenció

Ara per ara, Teheran descarta enviar combatents al Líban per donar suport a Hezbollah --milícia xiïta aliada del règim iranià--, però alerta que els crims que Israel està cometent no quedaran impunes.

El govern iranià evita moure fitxa per por d'una escalada que converteixi el conflicte en una guerra regional. Ara bé, sí que llança una advertència al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu: si l'agredeix no dubtarà a respondre.

"No deixarem sense resposta cap de les agressions del règim sionista contra la República Islàmica. Aquest règim no quedarà sense càstig pels crims que ha comès contra l'Iran", ha dit el portaveu del ministeri d'Exteriors, Naser Kananí.

La resposta de Netanyahu ha arribat en forma de vídeo, publicat a les xarxes, adreçant-se als ciutadans iranians. Acusa el règim xiïta d'empènyer la regió cap a "la foscor i la guerra", i per això, els demana que donin l'esquena als "teòcrates fanàtics".

"A cada moment que passa el règim us apropa, noble poble persa, més a prop de l'abisme. No deixeu que un petit grup de teòcrates fanàtics esclafi els vostres somnis i esperances: mereixeu una cosa millor", ha dit el primer ministre israelià.

Netanyahu també els ha advertit que farà el que sigui necessari per protegir el seu poble i el seu país. "No hi ha cap lloc a l'Orient Mitjà on Israel no pugui arribar-hi", ha subratllat.  

Un milió de desplaçats al Líban

L'escalada del conflicte entre Israel i el Líban accentua l'èxode massiu de refugiats i es calcula que prop d'un milió de persones han hagut de fugir de casa, segons el primer ministre libanès, Najib Mikati.

Mikati ha recordat en les últimes hores que fa "set o vuit mesos" que el seu govern demana una treva a Gaza i al Líban. Les dues darreres setmanes, Israel ha mort més de 1.600 persones i n'ha deixat unes 6.000 de ferides al Líban.

Una dona desplaçada enmig d'una estesa de roba i maletes al mig d'un carrer del centre de Beirut (REUTERS/Amr Abdallah Dalsh)

Mentrestant, Israel va llançar aquest diumenge una ofensiva contra els houthis del Iemen i va bombardejar una planta energètica i el port de Hodeida, al mar Roig. Ho va fer en resposta al míssil llançat pels insurgents iemenites contra Tel-Aviv.

No és la primera vegada que l'exèrcit israelià ataca el Iemen, però sí que és el primer cop que ho fa en plena escalada del conflicte amb el Líban.

Els houthis, aliats de l'Iran, han atacat en alguna ocasió Israel en solidaritat amb els palestins de Hamas i també ataquen els vaixells mercants amb interessos a Israel que naveguen pel mar Roig.

ARXIVAT A:
Israel Hamas Líban
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut