Persones a prop d'una foto del líder de Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, durant el funeral d'un membre de Hezbollah

Hezbollah admet la mort del seu líder, Hassan Nasrallah, en un atac d'Israel a Beirut

Hezbollah confirma la mort del líder de Hezbollah, Hassan Nasrallah, i Israel anuncia l'eliminació d'altres figures de la cúpula de la milícia xiïta
Agències Actualitzat
TEMA:
Guerra a Gaza

El líder de Hezbollah, Hassan Nasrallah, ha mort en l'important atac que Israel ha dut a terme aquest divendres al vespre al sud de Beirut, al Líban, que tenia com a objectiu la cúpula de la milícia.

Ho ha confirmat l'organització xiïta en una declaració escrita on ha ofert les condolences als seus seguidors per la mort del "Secretari General de Hezbollah", després de 30 anys de dirigir l'organització, de "victòria en victòria".

En el mateix text, asseguren que els dirigents de Hezbollah es comprometen a seguir la seva lluita, "en recolzament a Gaza i Palestina [...] i en defensa del Líban".

L'anunci l'havia fet, hores enrere, el compte oficial de les forces militars d'Israel a X: "Hassan Nasrallah ja no podrà terroritzar el món"


El mateix exèrcit israelià assegurava que també havia mort importants figures de la cúpula de Hezbollah: Muhammad Ali Ismail, comandant de la unitat de míssils de Hezbollah al sud del Líban; el seu adjunt, Hussein Ahmad Ismail, així com Ibrahim Muhammad Qabisi, cap de la força de míssils i coets de Hezbollah, i altres comandants de la mateixa unitat.

Israel també ha confirmat en les darreres hores haver mort el cap de la xarxa palestina de Hamàs al sud de Síria, a qui es referia com Ahmad Muhammad Fahd, durant la nit de divendres.
 

Com s'ha viscut des de Beirut

El nostre enviat especial a Beirut, Enric Botella, ens explica com s'ha rebut la notícia. Els carrers de Beirut han respost a la confirmació de la mort de Hassan Nasrallah per part de Hezbollah escassos minuts després del comunicat.

Molts cotxes han fet sonar els clàxons i s'ha sentit també el so de diverses sirenes d'ambulàncies.

L'anunci, publicat a les 14.30 h hora local, ha trencat la tranquil·litat del migdia a la ciutat, que no s'havia cregut el comunicat previ d'Israel.

Entre els clàxons i les sirenes, una ràfega de metralleta al cel, seguida de més trets aïllats al cap d'una estona.

Nasrallah era una figura venerada no només pels membres de Hezbollah, especialment pels libanesos del sud: "Era l'únic que ens defensava".

Tot just al cap d'unes hores de saber-se la notícia, milers de persones ja protestaven als carrers clamant venjança per la mort de Nasrallah.

Mentrestant, ja circulen les primeres teories sobre el possible relleu al capdavant de l'organització. Qui sembla més ben posicionat és Hashem Safi al Din, cosí del líder assassinat i cap del Consell Executiu del grup.

Iran parla de "terrorisme d'estat"

El president de l'Iran, Masud Pezeshkian, ha qualificat de "crim de guerra" i "terrorisme d'estat" els bombardejos israelians d'aquest divendres a Beirut, que han provocat com a mínim sis morts i 91 ferits.

Pezeshkian ha afirmat que els Estats Units són còmplices de l'assassinat, i ha recordat que l'atac s'ha ordenat des de Nova York, on és aquests dies Binyamín Netanyahu. "Hezbollah brillarà com el sol més que mai", ha promès. Pel seu cantó, l'aerolínia Air Iran ha suspès fins a nou avís els vols al Líban.

Els atacs d'Israel han seguit aquest dissabte al matí, quan encara reverberaven les paraules del primer ministre, Benajmin Netanyahu, a l'Assemblea General de les Nacions Unides ("Estem guanyant i no pararem") i les reaccions de l'Iran, que advertia d'un "càstig".

Fruit de la por de ser bombardejats, centenars de veïns dels barris del sud del Líban han passat la matinada de dissabte a la intempèrie, dormint congregats en places, parcs i voreres del centre de Beirut i zones costaneres.

Milers de persones han fugit de la zona des de l'atac de divendres a la nit i, segons ens expliquen els companys desplaçats al Líban, la ciutat s'ha despertat envoltada per un núvol de fum.

Un dels nous atacs d'Israel ha tingut lloc al sud-est del Líban, a la població de Bhamdoun, dissabte a primera hora, però també han continuat en diferents punts de l'extraradi de la capital, Beirut, seguint l'important bombardeig d'ahir contra la seu de Hezbollah.

La gent ha passat la nit a la intempèrie mentre Israel ataca els suburbis del sud de Beirut (Reuters / Timour Azhari)

L'exèrcit israelià ha confirmat els atacs a l'est del Líban després d'haver bombardejat intensament durant la nit els suburbis del sud de Beirut, considerat el bastió del moviment islamista armat, a la zona coneguda com a Dahieh o "Suburbi del Sud".
 
En un comunicat, han informat que l'exèrcit "està colpejant actualment objectius (...) pertanyents a l'organització terrorista Hezbollah a la regió de la Bekaa, a l'est del Líban".
 
Els bombardejos a la capital, Beirut, s'han sentit durant tota la matinada i encara duraven quan ja sortia el sol a Beirut aquest dissabte al matí.
 
En el mateix comunicat, han indicat que les sirenes han sonat al nord d'Israel, on Hezbollah afirmava que havia disparat coets, en el primer atac de resposta després dels bombardejos d'aquest divendres a Dahieh, al sud de Beirut, que han provocat l'esfondrament de diversos edificis i la mort del seu líder.

La milícia xiïta, al seu torn, ha dit en un comunicat que el seu atac amb coets al quibuts Kabri, al nord d'Israel, és la resposta als atacs "bàrbars" d'Israel "a ciutats, pobles i civils" al Líban.

L'exèrcit israelià ha confirmat que un míssil disparat al centre d'Israel ha caigut sobre una zona oberta i que uns deu projectils han creuat des del Líban cap a territori israelià, alguns dels quals han estat interceptats.

Israel també ha anunciat que mobilitzarà tres batallons de reserva per reforçar les defenses del comandament central, que operen en àrees com la Cisjordània ocupada, una decisió que s'ha pres just abans d'un període de festes jueves que sovint coincideix amb un augment de les tensions a Jerusalem i Cisjordània i en un context d'escalada militar.

 
Els hospitals de Beirut, mobilitzats

A Beirut, els hospitals dels suburbis del sud s'han mobilitzat per garantir l'evacuació de pacients davant els bombardejos intensos d'ahir a la nit i aquesta matinada, que ja han provocat desplaçaments interns de la població. 

Les famílies desplaçades es reuneixen a la plaça central dels Màrtirs de Beirut, on han passat la nit fugint dels atacs (Louisa Gouliamaki)

El Ministeri de Salut Pública encara no ha comunicat el nombre de víctimes que han provocat aquests últims atacs, que poden suposar un important augment de morts, ferits i pacients desplaçats.

Els responsables de Salut Pública del Líban han demanat als hospitals de "Beirut, Mont Líban i zones no afectades per l'agressió israeliana" que deixin d'atendre casos no urgents, almenys fins a finals de la setmana que ve, per poder acollir els pacients que hagin evacuat de les zones bombardejades i les noves víctimes que hi pugui haver. 

"S'espera que les responsabilitats i tasques [d'hospitals i centres sanitaris] augmentin amb l'increment [de desplaçats]."

 

ARXIVAT A:
Guerra a Gaza Líban Hezbollah
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut