Habitants de Gaza porten el cos d'una víctima mortal dels bombardejos israelians, aquest dimecres a Khan Yunis, al sud de la Franja de Gaza (Reuters)

Israel es prepara per a l'ofensiva: "Hi ha una nació sencera a Gaza que és responsable"

El president del país diu que "és completament fals" que els habitants de Gaza no estiguessin al corrent dels plans de Hamas, i anuncia "una campanya llarga"

Josep Maria Camps Collet / AgènciesActualitzat

El president d'Israel, Isaac Herzog, ha apujat aquest dijous el to contra els palestins afirmant que "tot Gaza" és responsable dels atacs de Hamas de dissabte en què van morir almenys 1.200 israelians.

En una roda de premsa amb mitjans estrangers, Herzog ha justificat els bombardejos i el setge al qual s'està sotmetent la Franja de Gaza, i ha anunciat "una campanya llarga":

"Hi ha una nació sencera allà que és responsable. Afirmar que els civils no n'estaven al corrent, que no estaven informats del que passaria, és completament fals."

El president d'Israel ha suggerit que la població civil de Gaza està col·laborant amb Hamas guardant a casa seva els coets amb què ataquen territori israelià:

"Se'm pregunta pels civils no implicats, però, amb tot el respecte, si tens un míssil al teu coi de cuina i vols disparar-lo contra mi, tinc dret a defensar-me? Aquesta és la situació."

A preguntes dels periodistes, Herzog ha afirmat que el seu país està actuant segons el dret internacional i ha retret als palestins de Gaza que no hagin lluitat "contra el règim maligne" de Hamas.

El president d'Israel, Isaac Herzog, aquest dijous a Tel-Aviv (EFE)

El setge de Gaza, condicionat a l'alliberament dels ostatges

Sobre aixecar el setge a la Franja de Gaza perquè hi entri ajuda humanitària, el ministre d'Energia israelià, Israel Katz, ho ha relacionat amb els ostatges israelians en mans de Hamas.

Segons ha dit aquest dijous a Twitter/X, és partidari de no facilitar subministraments fins que els hagin alliberat, "humanitari per humanitari", ha dit:

"Ajuda humanitària a Gaza? No hi haurà subministrament d'electricitat, no s'obrirà cap boca d'aigua i no entrarà cap camió de combustible fins que els segrestats israelians no tornin a casa."

Precisament aquest dijous al matí Daniel Hagari, portaveu de l'exèrcit d'Israel, ha dit que s'ha identificat 97 dels segrestats, i que ho han notificat a les famílies.

Segurament aquests 97 no són tots els ostatges: Hamas i la Jihad Islàmica de Gaza diuen que en tenen 130, mentre les estimacions d'algunes entitats israelianes apugen la xifra fins als 200.

Soldats israelians mobilitzats cap a la Franja de Gaza aquest dimecres al quibuts Beeri (Reuters)

Els preparatius de l'ofensiva terrestre

Tot això quan l'exèrcit israelià ha mobilitzat tots els seus efectius, i també més de 360.000 reservistes, en la preparació d'una ofensiva terrestre a dins de Gaza que, aparentment, pot ser imminent.

Aquesta sembla la intenció clara del primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, que aquest dimecres ha aconseguit formar un govern d'unitat nacional amb l'oposició, que inclou un gabinet de guerra limitat a tres membres.

Està format per ell mateix; el ministre de Defensa, Yoav Gallant, i el cap de l'oposició i també exministre de Defensa, Benny Gantz. Netanyahu els ha presentat davant la premsa i ha anunciat que Israel ha passat a l'ofensiva:

"Lluitem amb totes les nostres forces, en tots els fronts. Hem passat a l'ofensiva. Qualsevol membre de Hamas és home mort. Hamas és Estat Islàmic. Els aixafarem i els destruirem, com el món ha destruït Estat Islàmic."


L'exèrcit israelià buscarà túnels de Hamas a la Franja de Gaza

Aquest dijous a primera hora un dels portaveus de l'exèrcit israelià, Jonathan Conricus, ha afirmat que Hamas ha construït els últims anys una xarxa de túnels subterranis per tota la Franja de Gaza.

Segons Conricus, els membres de Hamas fan servir aquests túnels per organitzar els atacs a Israel, i també s'hi protegeixen dels atacs aeris de l'exèrcit israelià:

"Imagineu la Franja de Gaza amb un nivell per als civils i un altre nivell per a Hamas. El que estem fent ara és intentar arribar a aquest nivell subterrani, que només és per als membres de Hamas i altres terroristes, no hi poden entrar els civils."

Conricus ha assegurat que només bombardegen un punt concret de la Franja si tenen informació que Hamas hi té infraestructures o hi està actuant:

Palestins durant l'enterrament dels membres d'una família morta pels bombardejos d'Israel, aquest dijous a Khan Yunis, al sud de la Franja de Gaza (Reuters)

 

L'OTAN recorda que és "essencial la protecció dels civils"

Mentrestant, aquest dijous hi ha hagut reunió dels països de l'Aliança Atlàntica i, en acabar, el secretari general Jens Stoltenberg, ha fet una crida als enemics d'Israel, com l'Iran i la milícia libanesa Hezbollah, a no escalar el conflicte.

L'OTAN ha volgut exhibir la seva complicitat amb Israel, i per això ha convidat per videoconferència el seu ministre de Defensa, Yoav Gallant.

Stoltenberg ha recalcat que Israel "té dret a defendre's" i que a mesura que el conflicte es desenvolupa és "essencial la protecció de civils".

Tots els aliats li han mostrat el seu suport, han demanat la llibertat dels ostatges i protegir els civils. Stoltenberg ha recordat que a la guerra també hi ha regles.

"Mentre aquest conflicte evoluciona és important protegir els civils, i això també ho han expressat clarament els aliats. Hi ha regles a la guerra, hi ha la petició de proporcionalitat, i això ho han destacat molts aliats."


1.300 morts a Israel i més de 1.400 a Gaza

Quan la guerra entre Hamas i Israel ja ha entrat aquest dijous en el sisè dia, els balanços de víctimes mortals van a l'alça: 1.300 a Israel segons les fonts oficials, i més de 1.400 a la Franja de Gaza segons els responsables sanitaris de Hamas.

Això sense comptar el miler de milicians de Hamas que l'exèrcit israelià comptabilitza que van morir als pobles i quibuts veïns de la Franja en els atacs que van iniciar la guerra Hamas-Israel.

A Israel s'hi afegeixen 3.260 ferits, 28 dels quals en estat crític, 348 greus i 581 menys greus, mentre a Gaza la xifra de ferits ja supera els 6.000.

340.000 desplaçats a dins de la Franja de Gaza

I mentrestant, durant tota la nit de dimecres a dijous l'exèrcit israelià ha continuat bombardejant objectius a dins de la Franja de Gaza.

Aquests bombardejos han provocat el desplaçament de gairebé 340.000 persones dels més de 2 milions que viuen a dins de la Franja, segons l'última actualització de l'agència de l'ONU encarregada dels refugiats palestins, la UNRWA.

Aquesta agència ha explicat a Twitter/X que en les seves instal·lacions a la Franja de Gaza hi tenen acollides gairebé 220.000 d'aquestes persones desplaçades, i la situació és crítica perquè no hi ha subministrament d'aigua ni d'aliments:


750 edificis destruïts des de dissabte

La UNRWA calcula que les cases d'unes 100.000 persones més han quedat afectades pels bombardejos, i que aquestes persones són a casa de familiars o no han marxat per por.

També ha explicat que Israel habitualment emet alertes d'evacuació prèvies als bombardejos, però que de l'última ja fa 2 dies, i això genera molta incertesa a la població.

Segons aquesta agència, ja hi ha 750 edificis completament destruïts, que corresponen a gairebé 3.000 habitatges destruïts del tot, 1.800 greument afectats i 32.000 amb desperfectes.

També han explicat que des de dissabte han mort 11 de les més de 5.000 persones que treballen per a aquest organisme a Gaza, entre les quals 5 professors, un enginyer i un psicòleg.

Nens palestins refugiats en una escola gestionada per l'ONU aquest dijous a la ciutat de Gaza (Reuters)

Hospitals sense electricitat

Per la seva banda, la Creu Roja ha denunciat que la falta d'electricitat convertirà els hospitals en "morgues", perquè hi moriran malalts i ferits, i també nadons i gent gran.

Segons ha dit Fabrizio Carboni, director del Comitè Internacional de la Creu Roja al Pròxim Orient, deixaran de funcionar les incubadores i l'oxigen, a més de la resta d'aparells mèdics:

"La misèria humana causada per aquesta escalada és odiosa i suplico a les parts que redueixin aquest patiment als civils."

Carboni ha admès que, malgrat que no hi ha electricitat a Gaza, als hospitals encara queda combustible per fer funcionar els generadors, però ha afegit que s'acabarà "en poques hores".

L'única central elèctrica de Gaza va quedar-se sense combustible aquest dimecres, i els seus responsables han afirmat que Israel els ha amenaçat de bombardejar-la si aconsegueixen tornar-la a engegar.

La falta d'electricitat comporta que no hi ha subministrament d'aigua, perquè no es pot dessalinitzar-la ni treure-la dels pous, un problema que ja afecta més de 650.000 persones.


Arriba a Israel el secretari d'Estat dels EUA

Mentrestant, aquest dijous al matí ha arribat a Tel-Aviv el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, evidenciant així el suport incondicional d'aquest país a Israel.

És un viatge anunciat com a mostra de solidaritat, i també de coordinació al més alt nivell, i en el qual Blinken s'ha trobat amb Netanyahu i també amb el president del país, Isaac Herzog.

Segons havia dit Blinken abans d'emprendre el viatge, Israel té el dret de defensar-se i "garantir que aniquila qualsevol amenaça en marxa".

El secretari d'Estat dels EUA també havia dit que està en contacte amb Egipte per obrir un corredor perquè els civils de la Franja de Gaza puguin sortir-ne.

El secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, i el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, aquest dijous a Tel-Aviv (Europa Press)

L'Autoritat Nacional Palestina s'ha afanyat a anunciar que el seu president, Mahmud Abbas, també es trobarà amb Blinken aquest divendres a Amman, la capital de Jordània.


Escoles tancades a Israel; faran classes en línia

A Israel les escoles no van tornar a obrir després dels atacs de dissabte, i aquest dimecres el Ministeri d'Educació ha anunciat que les classes tornaran a començar diumenge, però els nens no aniran a l'escola, sinó que les faran per internet.

De fet, arreu del país els ciutadans estan tancats a casa i en alerta, i amb la convicció que és una situació que pot allargar-se, també perquè l'exèrcit creu que encara hi pot haver milicians de Hamas en territori israelià.

I al nord també: aquest dimecres han tornat a sonar les sirenes alertant d'una possible incursió de drons des del Líban, una falsa alarma que ha fet que milions de persones es tanquessin als refugis antiaeris.

Israel també bombardeja el sud del Líban

Ha estat després que l'exèrcit d'Israel hagi bombardejat posicions de Hezbollah al sud de Líban, com a resposta al llançament previ de míssils antitancs a través de la frontera.

Mentrestant, a la Franja de Gaza els bombardejos d'Israel han destruït un miler d'edificis, inclòs un campus de la Universitat Islàmica, que Israel afirma que és la seu de l'espionatge de Hamas.

Però també han destruït escoles, hospitals i altres instal·lacions on s'havien de refugiar part dels desplaçats a dins de la Franja, i que l'exèrcit israelià afirma que Hamas fa servir per amagar-se.

Habitants de Gaza entre la runa després d'un bombardeig israelià aquest dimecres a Khan Yunis, al sud de la Franja de Gaza (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Guerra a GazaIsraelGazaHamas
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut