Israel i Hamas haurien arribat a un principi d'acord per un alto el foc i alliberar ostatges
El diari The Washington Post explica que s'ha aconseguit amb la mediació dels Estats Units, a partir d'un esquema elaborat durant setmanes a Qatar
De moment cap de les parts ho ha confirmat, però Israel i Hamas haurien arribat a un principi d'acord sobre un alto el foc temporal a la Franja de Gaza que permetria alliberar ostatges que estan en mans de Hamas des del 7 d'octubre i un augment significatiu de l'entrada d'ajuda humanitària, inclòs el combustible.
La notícia l'ha avançada el diari The Washington Post, que parla d'un document de sis pàgines, amb clàusules detallades.
Així, l'alto el foc seria d'almenys 5 dies, durant els quals Hamas alliberaria ostatges en grups de 50 o més cada 24 hores.
Si no sorgeix cap obstacle d'última hora, l'acord podria posar-se en marxa en els pròxims dies.
El diari nord-americà explica també que s'hauria aconseguit amb la mediació dels Estats Units, a partir d'unes línies mestres establertes durant setmanes de converses a Qatar.
Ara per ara, però, cap de les parts ha confirmat res.
Aquest dissabte al vespre, Benjamin Netanyahu, el primer ministre israelià, ha volgut deixar clar, durant una roda de premsa, que "ara per ara, no hi ha cap acord".
Des de Washington, la Casa Blanca tampoc ha confirmat haver assolit cap acord per un alto el foc temporal.
Segons l'últim balanç de víctimes a la Franja de Gaza fet per Hamas, des del 7 d'octubre hi han mort 12.300 persones, 5.000 de les quals són nens. A més, hi ha 6.000 desapareguts, 4.000 dels quals són menors d'edat.
Bombardejos també al sud
La notícia sobre aquest principi d'acord ha arribat mentre Israel continua bombardejant Gaza sense pausa. Aquesta matinada, almenys 15 civils palestins han mort en el camp de refugiats de Nuseirat, a la ciutat de Khan Yunis, situada al sud de la Franja.
I és que el sud, on l'exèrcit israelià va instar a desplaçar-se tampoc és segur, com es denuncia des de fa setmanes, perquè també hi cauen bombes: "Cada hora, en el sud hi ha un atac, una massacre, amb més màrtirs i ferits", ha declarat Mohamed Zaqut, director general d'hospitals a la Franja.
Dissabte, al nord, en un altre camp de refugiats, Jabalia, que acull 100.000 persones, les Forces de Defensa d'Israel han causat la mort de desenes de persones quan han bombardejat una escola de l'ONU on es refugiaven 4.000 desplaçats. Hamas parla de 200 morts o ferits.
No és la primera escola bombardejada: en un missatge a X, Philippe Lazzarini, comissionat general de l'UNRWA, l'organització de l'ONU per als refugiats palestins, parla d'"horrors constants" i denuncia: "Segona vegada en menys de 24 hores, les escoles no se salven [dels bombardejos]. PROU, aquest horror s'ha d'aturar."
UPDATE: constant horrors, another @UNRWA school bombarded several times in the north of #Gaza sheltering more than 4,000 people. Dozens reported killed including children. Second time in less than 24 hours schools are not spared. ENOUGH, these horrors must stop
Philippe Lazzarini (@UNLazzarini) November 18, 2023
A pocs quilòmetres, l'hospital Al-Shifa, el més gran de la Franja, s'ha convertit en una "zona de mort", en paraules d'un equip de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que hi ha pogut arribar aquest dissabte. Qui ha pogut, n'ha fugit, però encara hi queden 25 sanitaris i 291 pacients, inclosos 32 nadons en estat crític, segons l'OMS. A més, encara quedarien persones sota la runa.
- ARXIVAT A:
- Guerra a Gaza