Familiars dels ostatges israelians celebren a Tel-Aviv l'anunci de l'acord (REUTERS/Ronen Zvulun)

Israel i Hamas pacten un alto el foc a Gaza després de 15 mesos de guerra

El primer ministre de Qatar ha confirmat l'acord per una treva d'almenys sis setmanes, que entrarà en vigor aquest diumenge, 19 de gener
Redacció Actualitzat
TEMA:
Guerra a Gaza

Israel i Hamas han pactat un alto el foc a la Franja de Gaza, 15 mesos després que el grup palestí va atacar per sorpresa diverses poblacions israelianes en una incursió sorpresa.

Ho ha confirmat aquest dimecres al vespre el primer ministre de Qatar. En una compareixença des de Doha, ha indicat que la treva entrarà en vigor diumenge que ve, 19 de gener, i que la primera de les tres fases durarà 42 dies. 

A més de l'aturada dels bombardejos, l'acord preveu el retorn dels 94 ostatges en mans de Hamas i l'alliberament de centenars de presoners palestins, així com la retirada parcial de l'exèrcit israelià a la Franja.
 

Fa més d'un any de l'última treva

L'acord paralitza una guerra en què han mort 46.000 palestins segons Hamas --més de 60.000 segons un estudi publicat a The Lancet--, així com uns 1.700 israelians.

L'última aturada dels bombardejos va ser a finals de novembre del 2023 i va durar només una setmana.

El punt principal del nou pacte és el retorn dels 94 ostatges que Hamas reté a Gaza, i l'alliberament de presoners palestins de les presons israelianes.

El 7 d'octubre del 2023, Hamas va capturar 251 ostatges israelians i encara en té 94. Segons Israel, però, només 60 continuen amb vida.

Els 15 mesos de bombardejos sobre Gaza han deixat imatges de destrucció absoluta (Reuters/Kai Pfaffenbach)

Un acord en tres etapes

La primera fase de l'alto el foc durarà sis setmanes, 42 dies, durant els quals Hamas ha d'entregar 33 ostatges --entre els quals hi hauria totes les dones, els infants, i els homes de més de 50 anys, els malalts i els ferits.

A canvi, Israel ha d'alliberar desenes de presoners. Les primeres filtracions apunten a una trentena d'empresonats per cada ostatge.

Durant aquest període, l'exèrcit d'Israel també iniciarà una retirada gradual cap a l'est de Gaza, a la frontera amb Israel.

Això facilitarà el retorn dels desplaçats, el trasllat dels ferits, l'augment de l'ajuda humanitària i la reconstrucció dels hospitals, segons ha assegurat el primer ministre de Qatar, Mohammed bin Abdelrahman al-Thani, que també és el ministre de Relacions Exteriors.

Els detalls de la segona i tercera etapa es començaran a negociar a partir del 16è dia de treva.

Durant la segona fase, la resta d'ostatges de Hamas, que són soldats i reservistes israelians, han de ser alliberats a canvi de més presoners palestins.

La tercera etapa inclouria el retorn dels cossos dels ostatges morts i l'inici de la reconstrucció de Gaza. 

El compliment de l'acord estarà supervisat des del Caire per un equip conjunt d'Egipte, Qatar i els Estats Units, els tres països mediadors.

Tant als carrers de Tel-Aviv com a diverses ciutats de la Franja s'han vist escenes d'eufòria arran de l'anunci de l'acord. 

Reacció a l'acord als carrers de Khan Yunis, al sud de la Franja, aquest dimecres (REUTERS/Mohammed Salem)

Celebracions generalitzades

L'anunci de l'acord ha estat aplaudit tant per les parts implicades com per la majoria d'actors internacionals.

A través d'un comunicat, Hamas ha assenyalat que el que s'ha aconseguit és fruit de la "tenacitat llegendària" del poble palestí i de la "resistència valenta" del moviment islamista.

El govern de Netanyahu, que encara no ha fet declaracions, votarà sobre el pacte aquest dijous. Llavors hi haurà un període de dos dies per apel·lar davant el Tribunal Suprem d'Israel.

Per la seva banda, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha celebrat l'entesa, que arriba "després de molts mesos de diplomàcia intensa":

"Aquest acord aturarà els combats a Gaza, augmentarà l'ajuda humanitària tan necessària per als civils palestins i reunirà els ostatges amb les seves famílies després de més de 15 mesos en captivitat."

Biden ha explicat que, en aquest aspecte, el seu gabinet ha treballat amb el del president electe, Donald Trump, "com un sol equip".

Biden ha comparegut a la Casa Blanca amb la vicepresidenta Harris i el secretari d'Estat, Antony Blinken (REUTERS/Evelyn Hockstein)

L'alta representant d'Assumptes Exteriors de la Unió Europea, Kaja Kallas, ha valorat que l'alto el foc "porta esperança a tota la regió" i és "un avenç important i positiu" cap a la fi de la violència al Pròxim Orient.

L'ONU també ha expressat satisfacció. El secretari general, António Guterres, ha recordat, però, que és "un primer pas crític" i que no s'ha d'oblidar que l'objectiu final és "la preservació de la unitat, continuïtat i integritat del territori palestí ocupat".
 

Pau, fins quan?

La gran pregunta sobre la treva a Gaza és quina solidesa tindrà i si es podrà convertir en definitiu; un acord que posi punt final a la guerra.

En aquest sentit, el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha dit que l'acord ha d'anar acompanyat de més negociacions per posar fi a les hostilitats de manera permanent:

"Durant aquestes sis setmanes hem de negociar per arribar a un alto el foc permanent, perquè Israel retiri totes les seves forces de Gaza i Hamas no torni a entrar, i s'estableixin els acords necessaris de governança, seguretat i reconstrucció perquè Gaza pugui avançar."

Israel sempre ha defensat que l'ofensiva sobre Gaza busca eliminar per complet l'estructura de Hamas, un objectiu que no ha aconseguit.

Alhora, Hamas reclama alguns presoners palestins que Israel s'ha negat a alliberar.

La profunda desconfiança entre les dues parts del conflicte ha dificultat l'assoliment de l'acord, i aporta fragilitat a l'alto el foc.

ARXIVAT A:
Israel Palestina Gaza Guerra a Gaza Hamas
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut