
Israel ignora l'ONU i continuarà impedint que entri ajuda humanitària a Gaza
1.020 pilots militars reservistes han firmat una carta en què demanen a Netanyahu que prioritzi l'alliberament dels ostatges i aturi la guerra a Gaza
La situació humanitària a Gaza és la pitjor des de l'inici de la guerra, l'octubre del 2023, segons les Nacions Unides. Cal menjar, medecines, gasolina i refugi.
"Les operacions militars intensives, les ordres de desplaçament, el bloqueig a l'entrada de tota l'ajuda i els subministraments comercials i la reducció de l'espai humanitari estan impulsant la que probablement és la pitjor crisi humanitària a la Franja de Gaza des de l'octubre del 2023."
Des de Metges sense Fronteres (MSF) també denuncien que Gaza s'ha convertit en una "fossa comuna" per a la població palestina i per a aquells que "ofereixen ajuda". "La resposta humanitària està patint greus dificultats sota el pes de la inseguretat i l'escassetat crítica de subministraments, i deixa les persones amb poques opcions, si és que n'hi ha alguna, per accedir a l'atenció", ha dit Amande Bazerolle, coordinadora d'emergències de MSF a Gaza.
Per això han condemnat la "destrucció deliberada de la capacitat de supervivència de tota una població, els atacs al personal mèdic i humanitari i el bloqueig sistemàtic de l'ajuda".
La denegació de l'accés humanitari als civils, inclosos els nens, i els atacs contra els treballadors humanitaris que ajuden nens estan prohibits en virtut del IV Conveni de Ginebra i els seus protocols addicionals i poden constituir un crim de lesa humanitat i un crim de guerra.
Un nou mecanisme d'entrada
Però si bé Israel intenta que no entri ajuda a Gaza, sap que no pot allargar el bloqueig de manera indefinida.
És per això que el ministre de Defensa israelià, Israel Katz, ha anunciat que prepara un nou mecanisme d'entrada d'ajuda en què Hamas no tingui cap mena de participació.
Una proposta, però, que ha despertat tanta indignació en l'extrema dreta israeliana, que el mateix ministre Katz ha hagut d'aclarir que es tracta d'una idea futura --sense especificar-- que en cap cas s'aplicarà aviat.
De fet, aquest bloqueig és una de les principals fonts de pressió cap a Hamàs.
Mentrestant, Egipte i Qatar intenten negociar per aconseguir una treva, després que Israel la trenqués el 18 de març.
Mil soldats reservistes israelians demanen aturar la guerra
Durant una de les visites recents a les seves tropes del nord de Gaza, Benjamin Netanyahu va fer un comentari que en absolut és casualitat.
"Estic aquí amb el ministre de Defensa, els comandants de l'exèrcit i els nostres combatents del servei regular, i els meravellosos reservistes. Estan fent una feina meravellosa aquí a la Franja de Gaza."
Una referència dirigida als 1.020 pilots militars reservistes que han firmat una carta en què demanen a Netanyahu que prioritzi l'alliberament dels ostatges i, per tant, aturi la guerra a Gaza. El seu instigador és Guy Poran, capità retirat, que ha parlat amb 3Cat en aquest reportatge:
"No sabia que tindria més de mil signatures, però sí que sabia que la idea d'un gran nombre d'expilots que diuen això crea un gran impacte en la societat israeliana", ha dit en declaracions a 3Cat. I així ha sigut.
L'impacte mediàtic ha estat tan gran que Netanyahu ha volgut tallar el problema d'arrel i ha fet fora tots els signants que encara estaven actius. Davant d'aquesta amenaça, una quarantena de pilots han esborrat el seu nom de la carta.
Poran, però, deixa clar que la carta no pretén despertar un rebuig massiu. "Estem parlant amb els que prenen decisions, perquè aquesta política equivocada és la que els ha enviat allà".
176 periodistes morts
Mentrestant, Israel continua atacant i bombardejant Gaza. En un dels últims atacs, ha matat la fotoperiodista i escriptora Fàtima Hassouna. El bombardeig ha tingut lloc al barri d'Al-Tuffah, a l'est de la ciutat de Gaza. En total, han mort una desena de persones i tretze més han quedat ferides.
Segons el Comitè per Protegir Periodistes, ja han mort 176 periodistes des de l'inici del conflicte, l'octubre del 2023.
A més, segons xifres facilitades pel Comitè, 93 periodistes han resultat ferits, dos estan desapareguts i 84 han estat arrestats. El CPJ va denunciar també agressions, amenaces, ciberatacs, censura i assassinats de familiars de reporters.
"La tasca periodística està protegida pel dret internacional humanitari. Atacar deliberadament civils constitueix un crim de guerra", recorden.
Amb tot, es calcula que la xifra de morts a Gaza des del 7 d'octubre ja supera les 51.000 persones. També hi hauria més de 116.000 ferits.
- ARXIVAT A:
- IsraelGazaGuerra a Gaza