Imatge de com ha quedat el camp de refugiats Maghazi, a Gaza, després dels bombardejos (Reuters)

Israel intensifica els atacs i més de 100 palestins moren en bombardejos la nit de Nadal

L'exèrcit israelià difon les imatges de l'interior dels túnels que ha destruït, on han mort cinc ostatges
Actualitzat
TEMA:
Gaza

L'ofensiva israeliana a Gaza no s'atura en aquestes dates. De fet, aquesta matinada encara s'ha intensificat més.

Almenys 100 palestins han mort durant els bombardejos de la nit de Nadal i que han continuat aquest 25 de desembre.

La zona més afectada ha estat el camp de refugiats de Maghazi, al centre de la Franja de Gaza, on, segons el Ministeri de Sanitat de Hamas, han mort almenys 70 persones quan han atacat quatre cases habitades.

Així ha quedat de devastat el camp de refugiats:

 

A Khan Yunis, al sud, hi han mort almenys 23 palestins més. I vuit més han mort després de diversos atacs aeris a cases i carreteres a les rodalies d'al-Bureij i al-Nusseirat.

A més, la Creu Roja denuncia que l'aviació israeliana també va atacar les carreteres per on les ambulàncies intentaven evacuar els ferits.

Un diumenge que va acabar amb uns 200 civils morts. La intensificació de l'ofensiva ha implicat la pèrdua de 14 soldats els dos últims dies.

En dos mesos i mig d'ofensiva israeliana contra Hamas, han mort 20.674 palestins, la majoria civils, segons fonts de Hamas. A més, també hi ha 54.536 persones que han resultat ferides pels atacs d'Israel des de l'inici de la guerra, el passat 7 d'octubre.


L'exèrcit d'Israel mostra els túnels de Hamas

Mentrestant, l'exèrcit d'Israel ha difós les imatges de l'interior dels túnels que aquest cap de setmana ha destruït. Amb el bombardeig d'aquestes estructures subterrànies han mort cinc ostatges israelians.

El vídeo mostra un tram de túnel revestit de rajoles blanques, un bany complet i una sala de treball, amb una taula i un banc. Al túnel hi havia un dispensador d'aigua potable i un munt de bales.

Després de captar aquestes imatges, l'estructura ha estat dinamitada i destruïda:

 


Un nen Jesús dins la incubadora a Betlem

Mentrestant, tot i que la ciutat de Betlem, a Cisjordània, ha cancel·lat totes les celebracions de Nadal, els oficis religiosos s'hi han mantingut, però en un format més auster.

La tradicional missa del Gall a la basílica de la Nativitat s'ha celebrat en solidaritat amb la Franja de Gaza.

També a Betlem, a més a més dels oficis religiosos de Nadal, l'artista palestina Rana Bishara ha protagonitzat una performance artística per visualitzar la situació dels palestins a Gaza.

Ha col·locat una figura del nen Jesús dins una incubadora davant l'església de la Nativitat de Betlem.

La instal·lació de l'artista Rana Bishara que mostra un nen Jesús en una incubadora a la ciutat de Betlem (Reuters / Clodah Kilcoyne)

 

L'artista ha volgut envoltar la figura del nen Jesús amb espines de cactus.

L'obra homenatja desenes de nadons prematurs de Gaza que es van quedar sense suport mèdic quan l'hospital Al-Shifa, al nord de la Franja, va ser evacuat.

El Ministeri de Salut ha dit, aquest cap de setmana, que vuit nadons prematurs havien mort a Al-Shifa per manca de subministrament elèctric i de medicaments.

Des dels atacs de Hamas del 7 d'octubre, l'exèrcit israelià només permet l'entrada i sortida de Betlem per un únic punt de control.


Netanyahu diu que l'ofensiva no està a prop del final

En un missatge per televisió amb motiu de la nit de Nadal, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha agraït el suport del món cristià occidental a la guerra de Gaza.

Netanyahu ha parlat de temps de barbàrie i de la necessitat de fer front al terrorisme de Hamas.

"Aquesta és una batalla, no només d'Israel contra aquests bàrbars, és una batalla de la civilització contra la barbàrie. I en això sé que tenim el vostre suport. Us vull agrair el vostre suport."

Benjamin Netanyahu ha tornat a advertir que l'ofensiva no està, ni molt menys, a prop del final.


El líder de Hamas adverteix que no es rendiran

El líder de Hamas, Yahya Sinwar, ha afirmat aquest dilluns en el seu primer missatge públic des de l'inici de la guerra que aquesta és una "batalla ferotge, violenta i sense precedents" contra Israel.

I ha assegurat:

"Les brigades d'Al-Qasam destruiran l'exèrcit d'ocupació, estan en camí d'aixafar-lo i no se sotmetran a les condicions d'ocupació."


Creix la influència de Hamas entre els palestins

El conflicte bèl·lic de Gaza està devastant la població civil. A Gaza tothom està esgotat. Esgotats de les bombes, de buscar ferits sota la runa, de no tenir prou mitjans fins i tot per fer les cures més bàsiques als hospitals, i d'enterrar éssers estimats.

Ara ja no hi ha cap lloc segur.

Gairebé no hi ha menjar i tampoc no es disposa de medicaments ni material mèdic. I la desesperació té un altre efecte: creix entre els palestins la influència de Hamas.

La CIA ja ha alertat aquesta setmana que des de l'inici de la invasió està creixent exponencialment la credibilitat de Hamas entre els palestins.

I al sud, on Israel ha obligat a amuntegar-se la major part de la població, la situació difícilment pot empitjorar més.

Així ho explica la doctora Nour Wahidi, que ha estat desplaçada de la ciutat de Gaza cap al sud:

"La situació sanitària és dolenta, la situació econòmica és dolenta. La situació humanitària és dolenta. Les malalties estan terriblement esteses i hi ha una escassetat important d'aliments."

Israel nega que atempti directament contra civils, però dia rere dia es registren atacs en zones residencials. I entre els supervivents està agafant un sentiment generalitzat, com el que explica Israa Abou Al-Awf:

"Reclamem els nostres drets, és la nostra terra i no en marxarem. T'ho dic, Netanyahu, cada nen que creus que has destruït a Gaza, quan vas matar el seu pare i la seva mare, creixerà volent venjar el seu pare, la seva mare, el seu oncle."

Soldats israelians a la Franja de Gaza (Reuters)(Reuters / Exèrcit israelià)


Com ha anat avançant l'exèrcit israelià a la Franja

Després dels atacs que van començar a principis d'octubre, l'exèrcit israelià ja té el control de bona part de la zona nord. L'exèrcit ha destruït per complet la ciutat mil·lenària de Beit Hanoun, que Israel ha anunciat que no deixarà reconstruir.

Les tropes invasores pugnen pel control de la capital de la Franja, on encara hi ha un focus de resistència.

Els combats més ferotges ara es donen al sud, fins ara refugi per als civils. L'exèrcit ha obert una falca cap al centre de Khan Yunis, on Israel calcula que podria ser la cúpula militar de Hamas. Els fets corroboren que l'ofensiva sobre Gaza encara va per llarg.


El papa ha demanat la fi de la guerra

En el tradicional discurs de Nadal i abans de la bendició "urbi et orbi", el Papa Francesc ha demanat la fi de la guerra de Gaza, l'alliberament dels ostatges i que s'afronti la qüestió palestina:

"Porto al cor el dolor per les víctimes de l'atac execrable del 7 d'octubre i torno a fer una crida urgent per a l'alliberament dels ostatges. Suplico que acabin les operacions militars."


Ho ha fet des del balcó de la façana de la basílica de Sant Pere, a la Ciutat del Vaticà, a Itàlia. El Pontífex ha reclamat la pau a Israel i Palestina i ha tingut un record per als cristians de la Franja.

També s'ha referit a la resta de conflictes del món i ha dit que "per dir "no a la guerra" és necessari dir "no a les armes"":

"Com es pot parlar de pau si la producció, la venda i el comerç d'armes augmenten? (...) Quantes massacres, degudes a les armes, passen en silenci, amagades de tots?"


El pontífex també s'ha referit a les crisis migratòries.

ARXIVAT A:
Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut