La pitjor nit a Gaza: Israel intensifica els bombardejos i les incursions terrestres
L'Assemblea General de l'ONU aprova, per àmplia majoria, la petició d'una treva humanitària immediata a Gaza, que s'ha quedat sense internet ni servei de telefonia mòbil
Israel ha ampliat l'ofensiva terrestre al nord de Gaza mentre intensifica els bombardejos, que són els pitjors des que va començar la guerra ara fa 20 dies.
El portaveu de l'exèrcit israelià, Daniel Hagari, ha confirmat, aquest dissabte, que mantenen el bombardeig "per mar i aire" i també les incursions terrestres a la zona, per tercer dia consecutiu. Però a diferència dels dos anteriors, en què les tropes israelianes van abandonar les zones de combat després d'actuar sobre els objectius previstos, aquest cop els soldats no s'han retirat "i continuen sobre el terreny", dins del territori palestí.
La Franja de Gaza està des d'aquest divendres encara més aïllada: s'ha quedat sense servei d'internet ni telefonia mòbil des de primera hora, segons informen la Mitja Lluna Roja i l'empresa local de telecomunicacions Paltel. Segons la companyia, els forts bombardejos han danyat les línies internacionals que connecten Gaza amb l'exterior.
Un portaveu de l'exèrcit israelià ja havia confirmat que s'havien "intensificat els atacs a Gaza" les últimes hores i que les operacions terrestres continuarien i s'ampliarien durant la nit. També que les forces aèries estaven duent a terme un atac ampli "contra objectius subterranis i infraestructures terroristes de manera molt significativa" i preparant el terreny per a una futura ofensiva terrestre a gran escala.
Aquest dissabte al matí han assegurat haver destruït fins a 150 túnels i infraestructures subterrànies de Hamas i haver abatut diversos combatents del grup islamista.
També han explicat que en un dels atacs aeris a Gaza ha mort un dels líders militars de Hamas, Asem Abu Rakaba. Segons l'exèrcit israelià, aquest comandant era el responsable de la matriu aèria del grup islamista i l'ideòleg de l'atac amb drons i paracaigudes que va iniciar l'ofensiva militar de Hamas del passat 7 d'octubre.
En un missatge televisat, Daniel Hagari ha advertit els residents del nord de Gaza, més d'un milió de persones, que s'han de traslladar al sud de la Franja perquè "tindran més bones condicions".
Un responsable de Hamas ha advertit a Telegram que l'organització "està preparada" per fer front a una ofensiva terrestre d'aquest divendres a la nit a Gaza: "Si Netanyahu decideix entrar a Gaza aquesta nit, la resistència està preparada", ha afirmat Ezzat al-Risheq. El braç militar de Hamas, les Brigades Al-Qassam, han informat de "violents combats" amb les forces israelianes al nord de Franja, a Beit Hanoun, i al centre, a Al-Bureij.
Algunes fonts han assegurat que l'atac aeri ha arribat fins als voltants de l'hospital Al-Shifa, sense arribar a afectar aquest centre mèdic. L'exèrcit israelià acusa Hamas de fer servir aquest hospital com a centre d'operacions, unes acusacions que el grup islamista nega.
L'ONU demana una treva humanitària immediata
En paral·lel a l'escalada de la tensió a la zona, l'Assemblea General de l'ONU ha aprovat una resolució que demana una treva humanitària immediata i sostinguda a Gaza. És el primer text que l'ONU aconsegueix aprovar després de tres setmanes de guerra.
La resolució, no vinculant, no menciona ni Hamas ni Israel pel seu nom i posa el focus en la crisi humanitària a Gaza, a més de demanar l'alliberament de tots els ostatges. S'ha aprovat per una àmplia majoria (120 a favor, 14 en contra i 45 abstencions) i inclou un apartat on es rebutja "el trasllat forçós de la població civil palestina" instigat per Israel sota l'amenaça de les bombes.
Entre els vots contraris a la resolució hi ha els representants dels Estats Units, Israel i alguns països europeus com Àustria. Alemanya, Itàlia i el Regne Unit s'han abstingut. Rússia, els països àrabs, França i la Xina hi han votat a favor.
Israel qualifica d'"infàmia" l'aprovació de la resolució i diu que avui "és un dia fosc per a l'ONU i per a la humanitat". L'ambaixador israelià davant les Nacions Unides, Gilad Erdan, ha dit que Israel continuarà fent tot el possible per "deslliurar el món del mal que representa Hamas" i per "portar els ostatges a casa".
Israel ha fet petites incursions terrestres a Gaza des de dimecres a l'espera que s'iniciï la gran ofensiva militar per terra que Netanyahu va anunciar poc després de l'atac de Hamas del 7 d'octubre.
El nombre de víctimes mortals dels bombardejos israelians a la Franja supera les 7.300 i hi ha més de 19.000 ferits.
I mentre al camp de batalla la situació s'agreuja, els Estats Units es mostren favorables a una aturada temporal de les operacions militars israelianes per permetre l'entrada d'ajuda humanitària, combustible i electricitat per abastir la població civil. John Kirby, portaveu de la Casa Blanca, ha assegurat que aquest alto el foc temporal és necessari per poder treure els ostatges israelians segrestats per Hamas de la Franja.
Malgrat aquesta petició, la representació dels Estats Units davant l'ONU s'ha alineat amb Israel i ha votat en contra de la resolució que demana una treva humanitària immediata a Gaza.
- ARXIVAT A:
- Guerra a GazaIsraelPalestina