Sinwar ha estat el primer de la llista dels més buscats per Israel des de l'atac del 7 d'octubre del 2023 (Reuters/Mohammed Salem)

Israel investiga si ha matat el líder de Hamas Yahya Sinwar, considerat el cervell del 7-O

L'exèrcit israelià diu que ha abatut tres milicians a Gaza i està comprovant si un d'ells és Sinwar

Redacció/AgènciesActualitzat

Israel investiga si ha assassinat el líder de Hamas, Yahya Sinwar. Hauria estat en un atac a Gaza, sense especificar on.

En un comunicat, l'exèrcit israelià explica que està mirant de confirmar la identitat de tres milicians abatuts, i si entre ells es troba el màxim dirigent de Hamas.

"En aquesta fase, no es pot confirmar la identitat dels terroristes", afirmen en el mateix comunicat.

L'octubre del 2023 Sinwas va ser l'arquitecte en cap de l'atac a Israel que va desencadenar la guerra de Gaza.

A més, havia assumit des de principis d'agost el lideratge polític del grup islamista, després de l'assassinat d'Ismail Haniyeh a l'Iran, en un atac selectiu atribuït a Israel.

Des que va començar la guerra a Gaza, el seu parador era pràcticament desconegut. L'exèrcit israelià sempre ha suposat que Sinwar es podia trobar als túnels, a prop del centenar d'ostatges que continuen retinguts a la Franja.

Per ara, Hamas no s'ha pronunciat sobre la mort del seu líder.

L'assassinat suposaria un gran impuls per a l'exèrcit israelià i el primer ministre Benjamin Netanyahu, que els últims mesos s'han apuntat diversos d'assassinats d'alt perfil de líders destacats dels seus enemics.

Fa mesos que el parador de Sinwar era pràcticament desconegut (Reuters/Ibraheem Abu Mustafa) (Reuters /Ibraheem Abu Mustafa)

Les "proves visuals" i d'ADN

La ràdio de l'exèrcit d'Israel ha especificat que l'atac s'ha produït durant una operació terrestre dirigida a la ciutat de Rafah, al sud de la Franja de Gaza, durant la qual les tropes israelianes han matat tres militants i s'han emportat els seus cossos.

Segons la mateixa font, les proves visuals suggereixen que és probable que un dels homes sigui Sinwar, i també s'han fet proves d'ADN amb les mostres de Sinwar que té Israel de la seva etapa en una presó israeliana.

Sinwar ha estat el primer de la llista dels més buscats per Israel des de l'atac del 7 d'octubre del 2023, però fins ara havia eludit la detecció, possiblement amagant-se al llarg dels túnels que Hamas ha construït sota Gaza durant les dues últimes dècades.

Líder de Hamas a la Franja, Sinwas va ser nomenat com a líder general de la milícia després de l'assassinat d'Ismail Haniyeh a Teheran a l'agost.

El mes passat Israel també va matar a Beirut Hassan Nasrallah, líder del moviment Hezbollah, que tenia el suport de l'Iran, així com bona part dels màxims dirigents de l'ala militar del grup.

ARXIVAT A:
IsraelGazaGuerra a GazaHamas
Anar al contingut