Israel mata a Gaza Yahya Sinwar, líder de Hamas i cervell dels atacs del 7 d'octubre
Sinwar havia assumit des de principis d'agost el lideratge polític del grup islamista, després de l'assassinat d'Ismail Haniyeh a l'Iran
El líder de Hamas, Yahya Sinwar, va morir aquest dimecres en un atac israelià a la Franja de Gaza en què també haurien mort dos milicians més.
La notícia l'ha confirmat el ministre d'Exteriors Israel Katz, poques hores després que l'exèrcit ha apuntat que Sinwar podia ser una de les víctimes de l'operació. Sinwar era l'home més buscat, i la seva mort s'ha celebrat als carrers d'Israel.
El 2023 va ser l'arquitecte de l'atac a Israel que va desencadenar la guerra de Gaza. A més, havia assumit des de principis d'agost el lideratge polític del grup islamista, després de l'assassinat d'Ismail Haniyeh a l'Iran, en un atac selectiu atribuït a Israel.
Des que va començar la guerra a Gaza, el seu parador era pràcticament desconegut. L'exèrcit israelià sempre ha suposat que Sinwar es podia trobar als túnels, a prop del centenar d'ostatges que continuen retinguts a la Franja.
L'assassinat suposa un gran impuls per a l'exèrcit israelià i el primer ministre Benjamin Netanyahu, que els últims mesos s'han apuntat diversos d'assassinats d'alt perfil de líders destacats dels seus enemics.
La mílicia ha quedat decapitada, però Netanyahu ja ha deixat clar que la guerra continua:
"Avui, el mal ha patit un fort cop, però la tasca que tenim davant encara no està acabada. A les estimades famílies dels segrestats els dic: aquest és un moment important de la guerra. Continuarem amb totes les nostres forces fins al retorn de tots."
Tot i això, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha dit que la mort de Sinwar és una "oportunitat" per un acord que posi fi a la guerra.
Les "proves visuals" i d'ADN
La ràdio de l'exèrcit d'Israel ha especificat que l'assassinat va ser en el marc d'una operació terrestre dirigida a la ciutat de Rafah, al sud de la Franja de Gaza, durant la qual les tropes israelianes van matat tres militants i van emportar-se els seus cossos.
Segons la mateixa font, les primeres proves visuals ja suggerien que un dels homes era el cap de Hamas, i també s'han fet proves d'ADN amb les mostres de Sinwar que té Israel de la seva etapa en una presó israeliana.
Un líder temut
Sinwar ha estat el primer de la llista dels més buscats per Israel des de l'atac del 7 d'octubre del 2023, però fins ara havia eludit la detecció, possiblement amagant-se al llarg dels túnels que Hamas ha construït sota Gaza durant les dues últimes dècades.
Sinwar era temut perquè coneixia les febleses de l'enemic i fins i tot l'idioma, l'hebreu. Va dedicar les dues dècades que va passar en una presó israeliana, del 1998 al 2011, a estudiar-los. I va ser alliberat en un històric intercanvi de mil presos palestins a canvi d'un soldat retingut cin anys a la Franja.
Però Sinwar també era temut pels seus: conegut per la seva brutalitat i violència contra qualsevol que sospités de traïció, sobretot quan dirigia la intel·ligència interna del grup.
Líder de Hamas a la Franja, Sinwas va ser nomenat líder general de la milícia després de l'assassinat d'Ismail Haniyeh a Teheran a l'agost.
El mes passat, Israel també va matar a Beirut Hassan Nasrallah, líder del moviment Hezbollah, que tenia el suport de l'Iran, així com bona part dels màxims dirigents de l'ala militar del grup.
- ARXIVAT A:
- IsraelGazaGuerra a GazaHamas