Israel mata una vintena de palestins, 5 d'ells periodistes que dormien en una furgoneta a Gaza
A dins de les seves fronteres, Netanyahu es mostra implacable amb els mitjans de comunicació crítics
Cinc periodistes han mort en un atac israelià amb un míssil durant la nit de dimecres quan dormien en una furgoneta a Gaza. Segons les autoritats palestines, des que va començar l'ofensiva la xifra de reporters i comunicadors morts a la Franja supera els 200.
En les últimes hores, una vintena de palestins han perdut la vida en els bombardeigs d'Israel sobre Gaza. Entre ells, aquests cinc periodistes. Eren treballadors del canal de televisió local Al-Quds --vinculat a Hamas--, i en el moment de l'atac dormien dins d'una furgoneta clarament identificada com a premsa.
L'atac ha estat al davant de l'Hospital Al-Awda, a Nuseirat, al centre de la Franja, on estaven aparcats. Aquest centre és un dels pocs que encara accepta pacients a la regió.
Israel ha justificat l'atac perquè assegura que els periodistes també eren membres de la resistència palestina.
Censura dels mitjans crítics
A dins de les fronteres d'Israel, el govern de Benjamin Netanyahu també està duent a terme una implacable campanya contra els mitjans de comunicació crítics amb la narrativa oficial.
Després de tancar Al-Jazeera fa pocs mesos, ara ha pres mesures contra el diari Haaretz, l'únic mitjà rellevant crític amb la guerra a Gaza i l'ocupació dels territoris palestins. El govern vol ofegar-lo econòmicament, obligant qualsevol organisme que rebi ajudes estatals a tallar les comunicacions amb el rotatiu, a deixar d'anunciar-s'hi i a cancel·lar-ne totes les subscripcions.
Enmig d'aquesta campanya per silenciar els mitjans no prou afins, el govern també ha aprovat un projecte de llei per privatitzar la ràdio i la televisió públiques, amb una orientació més independent que la majoria de mitjans. Tot i això, pel que fa a les informacions sobre la guerra, els mitjans de la corporació pública segueixen la mateixa línia que la resta de televisions que no emeten imatges de víctimes palestines, només de les operacions militars de l'exèrcit.
Sovint, els periodistes dissidents són objecte d'amenaces a les xarxes socials, i alguns han patit agressions. Com a resultat, l'autocensura.
El Parlament israelià també està estudiant una proposició de llei que permetria tancar webs i mitjans si es considera que posen en perill la seguretat de l'Estat.