Israel paga més per les vacunes i permet a Pfizer accedir a les dades del pacient
D'aquesta manera obté les vacunes puntualment i ja és el primer país del món en la campanya de vacunació
Israel, a diferència de la Unió Europea, no té problemes de falta de vacunes. S'ha assegurat tenir-ne pagant-les molt cares i ja és el país del món que va més avançat en la campanya de vacunació.
El conflicte que s'ha originat és ètic, pel contracte entre el govern i Pfizer-BioNTech, perquè permet accedir a les dades dels pacients.
Netanyahu ha firmat un acord en què la farmacèutica garanteix la distribució a canvi que se la informi sobre l'evolució dels malalts.
Israel assegura que cedeix només dades epidemiològiques generals, però als experts no els convenç que una informació tan bàsica, i en bona part ja pública, sigui la contrapartida real. Hadas Ziv, cap de política i ètica de Metges pels Drets Humans a Israel, assegura que moltes parts i pàgines del contracte "estan ratllades".
"No saps què ens amaguen. Estem malmeten, de veritat, la confiança pública. No és gens transparent", afirma. I es pregunta: "Si la farmacèutica pot obtenir informació que qualsevol podria obtenir, per què Pfizer va estar d'acord a donar la vacuna primer a Israel?"
El govern defensa que la informació dels pacients transferida serà sempre anònima. Però grups de defensa dels drets digitals alerten que podrien deixar de ser-ho amb programes avançats de tractament de dades i, a banda, coincideixen que no haver consultat abans els ciutadans no és ètic ni legal.
"Cada pacient hauria de tenir la possibilitat de negar-se a compartir la seva informació", diu Hadas Ziv. "És el meu cos el que vacunen i jo hauria de permetre que tinguin les dades, les utilitzin o el que sigui. I, en tot cas, que sigui per a la recerca, per a la ciència, no per a un ús privat."
Qualifiquen de fracàs moral que molts països rics estiguin pagant les vacunes més cares per assegurar-se'n prou dosis. En el cas d'Israel seria entre 30 i 40 euros per unitat. Més del doble del que estaria pagant la Unió Europea.
Vacunació al món
A tot el món s'han administrat un total de 68,4 milions de dosis de la vacuna per combatre la Covid-19 i Israel lidera la cursa en la immunització de la seva població amb gairebé 45 dosis per cada 100 persones.
A Israel el segueixen els Emirats Àrabs (26), les Seychelles (18,7), el Regne Unit (10,4), Bahrain (8,5) i els Estats Units (6,9).
Espanya, cinquè país de la UE
Un mes després de l'inici de la vacunació a la UE, la campanya avança a ritmes diferents en els estats membres. Espanya és el cinquè país de la UE que més ha vacunat i el tretzè a escala mundial, segons les darreres dades d'Our World in Data.
A Espanya ja s'han administrat 2,6 dosis per cada 100 habitants. A la UE lideren la cursa Malta (4,5), Dinamarca (3,6), Irlanda (2,9) i Eslovènia (2,7), mentre que els que van més lents són Bulgària (0,4), els Països Baixos (0,8) i Letònia (1).
A Espanya, l'objectiu és immunitzar 2,3 milions de persones en 12 setmanes, amb prioritat per a la gent gran i el personal sanitari.
Retards en la vacunació a Catalunya
A Catalunya, el pla de vacunació no va com havia d'anar. Els retards de les farmacèutiques en els enviaments de les vacunes hipotequen els plans que havia fet el govern.
Això passa en un moment d'expansió de la variant britànica, que, segons el Departament de Salut, a mitjans de març serà la variant dominant del coronavirus que circuli per Catalunya, amb el risc d'increment de casos que això pot comportar.
La farmacèutica Pfizer ha enviat 40.000 dosis menys de les previstes, al·legant motius de reestructuració a la seva planta de producció.
Per la seva banda, Moderna no ha enviat aquesta setmana les 8.000 dosis que tocaven. I per si no n'hi hagués prou amb això, la vacuna que ha d'aprovar aquest divendres l'Agència Europea de Medicaments, la d'Oxford AstraZeneca, ja ha advertit que haurà de retallar en un 60 per cent les dosis que havia de distribuir aquest trimestre a la Unió Europea.
A Catalunya l'efecte immediat d'aquest alentiment en la distribució de les vacunes és que 10.000 persones que aquesta setmana havien de rebre la segona dosi es quedaran de moment sense vacunar.
Hauran d'esperar uns dies més, però es confia que quan se la puguin posar encara estaran dins del marge -de 21 a 42 dies- que hi pot haver entre la primera i la segona dosi.
- ARXIVAT A:
- VacunesCoronavirus Covid-19Israel