Un grup de persones observa les runes del bombardeig d'un edifici a Dahieh, aquest dimarts (Reuters/Mohamed Azakir)

Atac al centre de Beirut, mentre la Casa Blanca limita la resposta militar d'Israel a l'Iran

El president Joe Biden ha demanat a Benjamin Netanyahu que no s'ataquin les instal·lacions nuclears de l'Iran
Redacció Actualitzat
TEMA:
Iran

Els atacs a Beirut s'han reprès aquesta nit. Diversos testimonis han sentit una forta explosió prop del centre de la capital libanesa poc abans de la mitjanit, hora catalana. Segons fonts properes a Hezbollah, també s'ha pogut veure fum a la part sud de la ciutat. Dilluns passat va ser la primera vegada que va haver-hi atacs al centre Beirut

L'exèrcit israelià s'ha limitat a indicar que l'atac aeri ha estat una operació "precisa" contra un edifici del centre i ha afegit que n'informarà més endavant. Mitjans de comunicació libanesos asseguren que el bombardeig ha estat al cor de la capital i el diari Annahar afirma que l'objectiu ha estat la seu de l'Autoritat Sanitària Islàmica, una organització vinculada a Hezbollah que ofereix atenció sanitària. 

Les primeres informacions parlen de dos morts i una desena de ferits en aquest atac aeri. 

Aquesta nova ofensiva té lloc en plena escalada bèl·lica i hores després que l'exèrcit d'Israel s'hagi confrontat cos a cos amb milicians de Hezbollah al sud del país. Entre les files israelianes s'han confirmat vuit morts. El govern libanès xifra en 46 els morts pels bombardejos israelians des de la mitjanit d'aquest dimarts. Des de l'inici dels atacs aeris, ara fa quinze dies, més de 1.900 persones han mort sota les bombes. 
 

Israel valora la resposta militar a l'Iran 

Israel prepara la resposta al pitjor atac aeri de la seva història: uns 180 míssils balístics disparats des de l'Iran contra el seu territori. El primer ministre Benjamin Netanyahu ja va advertir que Teheran "ha comès un gran error i pagarà per ell". Però la qüestió és saber quin serà l'abast de la represàlia pels atacs.

Els Estats Units, que aquest dimarts van participar en la intercepció dels míssils, donen suport a la resposta militar d'Israel, encara que hi posen un límit: que no s'ataquin les instal·lacions nuclears de l'Iran.

Aquesta és una de les possibilitats que es posaven damunt la taula a la premsa israeliana, juntament amb l'opció d'atacar refineries petrolíferes per provocar danys econòmics a Teheran.

De tot plegat, el president nord-americà en parlarà amb Israel."Discutirem el que vulguin fer. Però el G7 hem coincidit que tenen el dret a respondre, sempre que sigui proporcional", ha afirmat el president Joe Biden. Està previst que en les pròximes hores el mandatari es comuniqui amb Netanyahu.

Per què preocupa la infraestructura nuclear?

No en va, la qüestió nuclear és un assumpte vital per a Teheran, i en depenen les relacions amb els Estats Units. El nou president iranià, Masoud Pezeshkian, va assumir el càrrec amb un objectiu prioritari: acostar-se a Washington per reprendre les negociacions pel programa nuclear.

L'Iran va acceptar restriccions en el camp atòmic a canvi que se li aixequessin les sancions. Però l'expresident Donald Trump es va retirar del pacte el 2018, i des de llavors l'Iran ha anat ampliant el seu programa d'enriquiment d'urani.

Hassan Rouhani, expresident de l'Iran, visitant una central nuclear (EFE)

Arreu del país hi ha repartides una desena d'instal·lacions nuclears. Tot i que fa dècades que plana l'amenaça d'atacs aeris d'Israel, només algunes instal·lacions s'han construït sota terra.

Un dels complexos estratègics és el de Natanz, al sud de Teheran. Acull dues plantes d'enriquiment: una de subterrània i una sobre terra. Fa temps que s'especula sobre els danys que hi podrien fer els atacs israelians.

L'Iran també disposa de Fordow, una planta d'enriquiment d'urani excavada a la muntanya, que podria resistir millor n hipotètic bombardeig.

Les sospites de les activitats de l'Iran i el risc de proliferació nuclear han provocat molts enfrontaments diplomàtics amb Occident fins al dia d'avui. De fet, disposa d'un centre de tecnologia nuclear als afores d'Esfahan, la segona ciutat del país, que fabrica urani metàl·lic --que podria tenir aplicacions armamentístiques.

Els dubtes que hi ha sobre si Israel i l'Iran posseeixen arsenals nuclears atemoreix tant els dos enemics com els seus aliats, davant la possibilitat que s'utilitzin en una eventual guerra a l'Orient Mitjà. 


Guterres: "S'està convertint en un infern"

El Consell de Seguretat de l'ONU s'ha reunit d'urgència aquest dimecres per avaluar la situació al Pròxim Orient. El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, s'ha dirigit a l'òrgan per alertar que els focus de tensió "s'estan convertint en un infern".

"Fa exactament una setmana, vaig informar el Consell de Seguretat sobre l'alarmant situació al Líban. Des de llavors, les coses han anat pitjor", ha subratllat, tot demanant que s'aturi el foc al Pròxim Orient.

El secretari general de l'ONU, António Guterres, al Consell de Seguretat de l'ONU

La seva intervenció es produeix després que Israel l'hagi declarat "persona non grata" i li prohibeixi l'entrada al país per no condemnar de forma "inequívoca" l'atac de l'Iran.

Guterres no ha fet al·lusions al veto israelià, però sí que hi ha respost de forma indirecta aquest dimecres: "Com vaig fer en relació amb l'atac iranià de l'abril, i com hauria d'haver sigut obvi amb la meva condemna d'ahir, torno a condemnar enèrgicament l'atac massiu amb míssils perpetrat ahir per l'Iran", ha dit el cap de l'ONU.

També ha advertit que els míssils iranians no "fan res per la causa del poble palestí ni per alleugerir el seu patiment". 


Cara a cara a l'ONU

Durant la reunió del Consell de Seguretat, l'endemà de l'atac, els representants d'Israel i l'Iran s'han vist les cares. L'ambaixador israelià Danny Danon ha amenaçat amb una "resposta dolorosa d'acord amb el dret internacional". "És un atac directe contra la nostra mateixa existència", ha dit el diplomàtic.

A l'altre extrem de la taula, el seu homòleg iranià li ha replicat que "Israel només entén el llenguatge de la força" i dona per fracassada la via diplomàtica.

"La resposta de l'Iran va ser necessària per restablir l'equilibri de forces i la dissuasió", ha afegit l'ambaixador de Teheran.

L'ambaixador d'Israel a l'ONU, Danny Danon, aquest dimarts (Reuters/Stephani Spindel)

La representant dels Estats Units a l'ONU, Linda Thomas-Greenfield, ha subratllat el seu suport "total" a la defensa d'Israel. També ha advertit l'Iran que les seves accions no quedaran impunes.

Aquest dimecres, Washington ha aconseguit un nou paquet de sancions contra l'Iran. En una conferència telefònica, els líders del G7 han expressat la seva condemna a l'atac contra Israel i han acordat treballar per "afavorir una reducció de les tensions regionals".

Una família fuig amb les seves pertinences al cotxe als afores de Beirut (Reuters/Amr Abdallah Dalsh)
ARXIVAT A:
Iran Israel Líban
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut