Vehicles de la UNRWA circulant per la Franja de Gaza (EFE/Mohammed Saber)

Israel prohibeix operar al país la UNRWA, l'Agència de l'ONU per als Refugiats de Palestina

En els darrers mesos, el govern israelià ha vinculat en diverses ocasions l'agència de Nacions Unides amb Hamas
Actualitzat
TEMA:
Israel

El Parlament israelià ha prohibit a l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA, en les seves sigles en anglès) operar al país.

La Knésset ha reprès aquest dilluns l'activitat parlamentària després d'un recés de tres mesos amb l'aprovació d'un text que estipular que la UNRWA no prestarà cap servei ni farà cap activitat "directament o indirecta" dins del territori d'Israel.

La cambra va fer el primer pas el 22 de juliol aprovant les lleis en primera lectura. A Israel, les lleis necessiten tres lectures per ser ratificades. Aquest dilluns ha tirat endavant en segona i tercera lectura, amb 92 vots a favor i 10 en contra. 

Poc després, la Knésset ha aprovat una segona llei, que pretén restringir la capacitat d'actuació de la UNRWA a Gaza i Cisjordània a través de la prohibició a qualsevol agència governamental o entitat pública mantenir-hi contacte. Aquest text s'ha aprovat per 87 vots a favor i 9 en contra.

Fins i tot partits de l'oposició, com Yesh Atid de Yair Lapid o Unitat Nacional de Benny Gantz, han votat a favor de la prohibició, que també comportarà la reducció de l'activitat de l'agència a Gaza i Cisjordània a causa de la dependència de coordinació amb les autoritats israelianes. Moments abans de la votació, Ahmad Tibi, diputat de la formació àrab Hadash Taal, ha qualificat la llei de "feixista", unes paraules que han provocat crits per part de parlamentaris favorables al text.

Un altre projecte de llei, que s'ha de votar properament, pretén revocar l'exempció fiscal i l'estatus d'immunitat de l'agència. Encara hi havia un darrer text, que pretenia declarar la UNRWA "organització terrorista", que ja està descartat perquè té alguns obstacles legals, segons la premsa israeliana.

Sessió del Parlament israelià aquest dilluns, amb la presència de Benjamin Netanyahu (Reuters/Debbie Hill)


L'ONU ho veu "un precedent perillós"

Minuts després de la votació al parlament israelià, el comissionat general de l'agència, Philippe Lazzarini, ha afirmat que la prohibició "crea un precedent perillós i s'oposa a la Carta de les Nacions Unides". A més, Lazzarini ha alertat que suposa "un càstig col·lectiu" per als palestins:

"Aquestes lleis només agreujaran el patiment dels palestins, especialment a Gaza".

El cap de la UNRWA també ha dit que la llei aprovada per Israel va en contra de l'ordre internacional pactat després de la Segona Guerra Mundial i hauria de "preocupar a tothom"
 

 

Les acusacions d'Israel a la UNRWA

Israel justifica aquestes lleis perquè assegura que 2.100 treballadors de l'agència pertanyen a l'organització islamista Hamas, una afirmació de la qual no presenten proves. Una investigació independent, a càrrec de l'exministra francesa d'Exteriors Catherine Colonna, va avalar el mes de març la neutralitat de l'activitat humanitària de l'agència. Tanmateix, va detectar àmbits en què podia millorar.

El mes de gener passat, el govern israelià va acusar 12 treballadors de la UNRWA de participar en els atemptats del 7 d'octubre. Arran d'aquesta afirmació, l'agència va obrir una investigació interna, en va apartar 12 i, a l'estiu, va expulsar-ne nou que "haurien pogut estar implicats" en els atacs. Al febrer, l'exèrcit israelià va assegurar que Hamas havia utilitzat la seu de l'ONU a Gaza.

Arran d'aquestes acusacions, prop d'una vintena de països van anunciar que retirarien els fons a l'agència. Entre aquests països hi havia els principals donants, com els Estats Units, Alemanya, França o el Canadà. Això va suposar una retallada de 450 milions de dòlars del pressupost de l'agència. Mesos després, la majoria de països van reprendre l'ajuda en considerar inconsistents les proves presentades per Israel, amb l'única excepció dels Estats Units.

Seu de la UNRWA a Gaza City, atacada el 12 de juliol per l'exèrcit israelià (Reuters/Dawoud Abu Alka)


Alemanya, França i el Regne Unit, "preocupats"

Hores abans de la votació, diversos països, entre els quals Alemanya, Austràlia, Corea del Sud, França, el Japó o el Regne Unit han expressat "preocupació" per les lleis israelianes contra l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats de Palestina.

En un comunicat conjunt, els ministres d'Exteriors d'aquests països han instat el govern israelià a "complir amb les seves obligacions internacionals" i amb la responsabilitat de facilitar el subministrament d'ajuda humanitària i subministraments bàsics a civils:

"La UNRWA proporciona ajuda humanitària salvadora de vides i essencials i serveis bàsics a refugiats palestins a Gaza, Jerusalem Est, Cisjordània i tota la regió".

Els sis països alerten que interrompre la tasca de l'agència tindrà "conseqüències devastadores per a la situació humanitària", que ja és "crítica" i es troba en un "ràpid deteriorament".

"És crucial que la UNRWA i altres organitzacions i agències de l'ONU siguin completament capaces de subministrar ajuda humanitària i assistència a aquells que més ho necessiten i complir els mandats de forma efectiva", assenyala la nota.
 

 

 

 

ARXIVAT A:
Israel ONU Guerra a Gaza
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut