Israel proposa una treva de dos mesos per alliberar tots els ostatges
Seria el període d'alto el foc més llarg des de l'inici de la guerra
Un acord amb diverses fases. Això és el que Israel ha proposat a Hamas a través de mediadors de Qatar i d'Egipte.
L'oferta inclou fins a dos mesos de pausa en la guerra a Gaza amb la finalitat d'alliberar ostatges de la Franja. Israel calcula que encara hi ha uns 136 ostatges israelians, inclosos 25 morts, retinguts a la Franja.
Es tracta del període d'alto el foc més llarg que Israel ha ofert a Hamàs des de l'inici de la guerra el passat 7 d'octubre.
En una hipotètica primera fase s'alliberarien les dones, els homes de més de 60 anys i totes aquelles persones en estat greu de salut. La següent fase implicaria alliberar els menors de 60 anys, soldats i reservistes, i la devolució dels cadàvers de les desenes de morts que segueixen retinguts a la Franja.
A més, la proposta israeliana també inclouria un possible replegament progressiu de l'Exèrcit a Gaza, que començaria amb la retirada gradual de les tropes dels grans nuclis de població.
L'acord arribaria després que els comandaments militars haguessin anunciat que els objectius del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que eren eliminar Hamas i alliberar els ostatges, eren incompatibles.
El mateix que observa bona part de la població, que creuen que Netanyahu ha decidit sacrificar la vida dels ostatges en favor dels seus plans polítics. Avui, un grup de familiars ha assaltat el Parlament per protestar.
La treva arriba hores després que Hamas hagi admès errors en l'atac del 7 d'octubre. Ha estat la primera vegada que el Moviment de Resistència Islàmica s'ha justificat pels fets del primer dia de guerra.
Admeten que no tot va sortir com tenien planejat en l'operació militar que bategen amb el nom de Diluvi d'Al-Aqsa. Però Hamas també va assegurar que l'atac sorpresa contra Israel era "un pas necessari" contra l'ocupació israeliana dels territoris palestins.
Netanyahu va rebutjar amb contundència "les condicions de rendició dels monstres de Hamas". El grup islàmic exigia "la fi de la guerra, la retirada de les forces israelianes de Gaza i l'alliberament de tots els assassins i violadors de Nuhkba --l'ala militar de Hamas--, i deixar Hamas intacte". Unes exigències que Israel no està disposat a acceptar, tot i que avui ha fet un primer pas amb la proposta de treva de dos mesos.
Reconeixement dels dos estats
La proposta d'Israel arriba el mateix dia que la Unió Europea s'ha reunit a Brussel·les per mirar de trobar una solució dialogada al conflicte. Una solució que, des del punt de vista europeu, hauria d'arribar pel reconeixement de dos estats: el d'Israel i el de Palestina. Però el govern de Netanyahu s'hi oposa.
El full de ruta proposat per Josep Borrell, l'alt representant per a la Política Exterior de la UE, té 12 punts que s'haurien d'aplicar al llarg de l'any. Aquests inclouen una conferència de pau i el reconeixement dels dos estats per part de la comunitat internacional.
L'últim respir
L'última treva entre Hamas i Israel va durar una setmana, i no va acabar bé. La proposta d'ara la multiplicaria per vuit. Va ser l'1 de desembre el dia en què les dues parts es van acusar mútuament de trencar un pacte que havia de ser en primera instància de quatre dies.
En aquella setmana es van poder alliberar més d'un centenar d'ostatges, sobretot menors i dones. I per la banda gaziana va suposar una setmana sense morts i una mica d'oxigen després de gairebé 50 dies d'atacs, que van suposar la mort de més de 15.000 persones.
A banda d'això, la treva també va permetre l'entrada d'ajuda humanitària a la Franja, tot i que va ser insuficient per les més de dos milions de persones que la necessitaven.