L'esplanada davant el Duomo de Milà, buida de gent (EP/Piero Oliosi)

Itàlia aïlla 16 milions de persones al nord del país pel coronavirus

Aquest diumenge han mort 133 persones més i ja són 366 les víctimes mortals a tot el país
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

16 milions de ciutadans italians hauran d'estar confinats pel coronavirus. És la mesura de gran excepcionalitat que ha adoptat el govern italià per frenar la ràpida expansió del Covid-19. Afecta les regions de la Llombardia i 14 províncies més del nord d'Itàlia. La zona confinada inclou les ciutats de Milà, capital econòmica del país; Venècia, punt d'atracció turística mundial; Parma i Mòdena. La mesura entra en vigor aquest diumenge i s'allargarà fins al 3 d'abril.

Justament aquest diumenge s'ha sabut que la xifra de morts per coronavirus al país és de 366, 133 més que el dia anterior. Hi ha 6.387 infectats a tot el país, 1.326 més que dissabte. Itàlia ja és el segon país amb més contagis del món, després de la Xina i per davant de Corea del Sud.


Què implica l'odre de confinament?

No es podrà entrar ni sortir de les zones afectades, on es tancaran escoles, universitats, museus, gimnasos, centres culturals, estacions d'esquí i piscines. Tampoc es podran fer casaments, funerals ni esdeveniments esportius, i en la mesura que sigui possible s'optarà per treballar des de casa.

 

A banda de la Llombardia, les 14 províncies afectades són: Mòdena, Parma, Piacenza, Reggio de l'Emília, Rímini, Pesaro i Urbino, Venècia, Pàdua, Verbano-Cusio-Ossola, Treviso, Vercelli, Novara, Asti i Alessandria.

La ciutat de Torí s'ha llevat amb menys gent passejant pels carrers, i amb museus tancats

Les mesures del decret del govern italià

- Es prohibeix l'entrada o sortida del territori, excepte per qüestions laborals o extraordinàries, com motius de salut.
- Les persones amb febre de més de 37,5 graus s'han de quedar a casa. Prohibició absoluta de moviment dels que han donat positiu per coronavirus.
- Es tanquen guarderies, escoles i universitats tant públiques com privades.
- Se suspenen totes les manifestacions públiques i competicions esportives, excepte les professionals, que es faran a porta tancada.
- Es cancel·len les cerimònies de casaments civils i religiosos i els funerals. Per obrir llocs de culte s'haurà de garantir la distància d'un metre entre persones.
- Es tanquen gimnasos, piscines, estacions d'esquí, centres culturals, discoteques, teatres, cinemes, pubs i altres locals d'oci.
- Els bars i restaurants podran obrir des de les 6.00 fins a les 18.00, però respectant un espai d'un metre entre persones.
- Es tanquen els centres comercials de mida mitjana i gran durant el cap de setmana.
- Se suspenen tots els permisos del personal sanitari i dels treballadors que siguin necessaris per gestionar la crisi.
- Es recomana promoure que la resta de treballadors agafin dies de vacances o permisos.

El cartell d'un restaurant informa de l'obligatorietat de mantenir un metre de distància entre clients

 

A la resta del país es reforcen les mesures ja aprovades i es tanquen també els teatres i els museus. Es manté el tancament dels col·legis i universitats fins al 15 de març.

 


Conte: és una emergència nacional

Giuseppe Conte, president del govern italià, anunciava així l'ordre de confinament per a 16 milions de persones:

"Afrontem una emergència, una emergència nacional. Ho havíem fet des del començament amb mesures de màxima precaució. Actuem amb la màxima determinació per evitar la sobrecàrrega del sistema hospitalari. Creiem que totes aquestes mesures crearan malestar, comportaran sacrificis, a vegades petits i a vegades molt grans, però aquest és el moment de l'autoresponsabilitat."

Conte ha advertit els seus conciutadans que el confinament és d'obligat compliment i demanava que ningú "es passi de llest" perquè s'hi juguen la salut de tota la població:

"Hem d'entendre tots que ho hem d'acceptar, que no ens hem d'oposar a aquestes mesures. No ens hem de passar de llestos. Hem de tutelar la nostra salut, la salut de les persones que estimem, la salut del nostre territori i, sobretot, la dels nostres avis."

"Les forces armades tenen autorització per demanar que els ciutadans justifiquin els seus desplaçaments i només s'autoritzaran els que siguin emergències o obligacions professionals irrenunciables."

Però les seves advertències no han tingut èxit: l'anunci del tancament i blindatge de la regió més rica del país ja ha provocat, aquesta matinada, un efecte estampida de ciutadans de la zona en cotxe i en tren cap a altres regions on no hi ha confinament.

Itàlia demana als ciutadans d'aquestes regions del nord del país que limitin els moviments a emergències o per raons de treball indispensables. Cafès i restaurants podran obrir mentre garanteixin que hi hagi, almenys, un metre de distància entre client i client.

Militars i policies a l'estació de tren de Milà després de les mesures de confinament decretades pel govern (REUTERS/Alex Fraser)


L'ordre de confinament, filtrada a la premsa

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha comparegut a dos quarts de tres de la matinada davant els periodistes per rubricar el dur decret i les mesures d'emergència adoptades pel govern italià per frenar la propagació del coronavirus.

Dissabte a la nit s'havia filtrat un primer esborrany de l'ordre d'aïllament que no incloïa algunes de les províncies de la "zona vermella" afectada i que sí apareixen en el document actual.

Conte ha lamentat aquesta filtració a la premsa abans que s'hagués pogut informar a les autoritats locals de l'abast de la mesura. A més, l'avanç de l'ordre d'aïllament ha fet que algunes famílies optessin per fer la maleta i marxar de forma precipitada cap a altres províncies.

Aquesta mesura dràstica que ha decidit el govern italià és semblant a la que es va adoptar fa setmanes a la regió de Hubei, focus d'origen del coronavirus a la Xina. Itàlia és el primer país europeu que adopta una mesura d'aquesta magnitud.

 

L'executiu italià ha reforçat amb 20.000 persones procedents d'altres regions els hospitals de les províncies del nord i preveuen augmentar de 5.000 a 7.000 el nombre de llits disponibles a les unitats de cures intensives.

L'oració de l'àngelus s'ha fet aquest diumenge al Vaticà per videoconferència (EFE/Riccardo Antimiani)


Les homilies papals, per videoconferència

Tot i que queda lluny de les regions italianes de confinament obligatori, el Vaticà també s'adapta per posar en pràctica les mesures per evitar el contagi de coronavirus.

Aquest migdia, la plaça de Sant Pere del Vaticà tenia un aspecte gens habitual: pocs feligresos i cadires buides per seguir la pregària de l'àngelus del papa Francesc. A més, ahir es va anunciar que el sant pare no apareixeria a la finestra com cada diumenge, sinó que la seva intervenció seria per videoconferència.

Cadires buides a la plaça de Sant Pere per seguir l'aparició del papa Francesc aquest diumenge (EFE/Riccardo Antimiani)

És una mesura més per evitar que s'apleguin moltes persones a la plaça Sant Pere. El canal de televisió del Vaticà ha retransmès el discurs papal en directe i s'ha pogut seguir a través d'unes pantalles ubicades a la plaça i també a través de la web. Un cop acabada la pregària el papa ha saludat breument els feligresos des d'una finestra.

A partir d'ara, el Papa Francesc també farà a porta tancada altres celebracions litúrgiques. D'aquesta manera, la institució s'adapta a la prohibició de celebrar esdeveniments que apleguin moltes persones.

Pocs feligresos i molts amb mascaretes al Vaticà (EFE/Riccardo Antimiani)
ARXIVAT A:
Coronavirus Itàlia
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut