Un vaixell de l'ONG Metges sense Fronteres rescata migrants a alta mar (ONG Mediterranea Giacomo Zorzi)

Itàlia decreta l'estat d'emergència migratòria: més poder per a Meloni durant sis mesos

La mesura, sense precedents, permet fer expulsions més ràpides davant l'arribada de 3.000 persones els últims dies
Redacció Actualitzat
TEMA:
Migracions

El govern d'Itàlia pren una mesura sense precedents per l'arribada de migrants. La primera ministra, Giorgia Meloni, amplia els seus poders durant sis mesos decretant l'estat d'emergència. Assegura que el país fa front a una crisi migratòria. La líder d'extrema dreta podrà així aplicar algunes de les polèmiques mesures contra els migrants, com les identificacions exprés i les expulsions per la via ràpida.

El govern destinarà d'entrada cinc milions d'euros per accelerar els processos tant d'acollida com d'expulsió. Meloni, a més, pretén derogar algunes normes per accelerar expulsions.

L'executiu ha adoptat la iniciativa a proposta del ministre de Protecció Civil i Polítiques Marítimes, Nello Musumeci, que ha entomat, així, la petició del ministre de l'Interior, Matteo Piantedosi.

La mesura, que permet derogar algunes normes de l'ordenament vigent, serà d'àmbit estatal per tal d'"ajudar les regions". Musumeci defensa que hi ha el risc que el sistema col·lapsi "si continua aquest ritme d'arribades" i ha insistit que "la solució" passa per una intervenció "conscient i responsable" de la Unió Europea.

L'últim cop que Itàlia va decretar l'estat d'emergència va ser per la pandèmia de la covid.

La primera ministra italiana, Giorgia Meloni (EFE / Riccardo Antimiani)


3.000 persones des de divendres

La guàrdia costanera italiana ha rescatat 3.000 migrants al Mediterrani des de divendres. Aquest dilluns, en dues operacions de gran complexitat, la Guàrdia Costanera va interceptar dues embarcacions en què viatjaven 800 i 400 persones, en aigües pròximes a Sicília i Calàbria.

Des de començaments d'any, les arribades a Itàlia han augmentat a 31.000 persones, una xifra que suposa més del triple de les prop de 8.000 que ho van fer en el mateix període de 2022, segons el recompte oficial.

Amb el bon temps, són més les embarcacions que intenten arribar al continent. La ruta del Mediterrani central, des de Tunísia i Líbia i cap al sud d'Itàlia, és en aquests moments la que presenta més trànsit d'embarcacions carregades de migrants.

Vaixells de guardacostes italians aturen un vaixell ple de migrants, aquest diumenge prop de Sicília (Guardacostes d'Itàlia)

Més centres de repatriació

L'obertura de nous CPR (Centro de Permanenza per il Rimpatrio, en italià) facilitarà les activitats d'identificació i deportació a les autoritats.

El vicepresident de l'executiu, Matteo Salvini, s'ha pronunciat precisament sobre aquesta qüestió aquest dimarts al matí. Salvini ha dit que veu necessari "almenys un centre de repatriació per cada regió" i ha apostat per tornar a aplicar una política més dura davant el fenomen migratori.

Entre 2018 i 2019, quan era ministre d'Interior, Salvini va dur a terme una política migratòria molt severa, amb algunes actuacions que han acabat als tribunals, com ara la negativa a concedir el desembarcament a vaixells humanitaris.

Poques hores abans de la decisió del consell de ministres, Salvini ha assegurat que Itàlia és "absolutament incapaç" de gestionar "mil arribades diàries" i que és "crucial que Europa desperti i hi intervingui".

El líder de la Lliga, Matteo Salvini, durant un míting (EFE / Flavio Lo Scalzo)
 
ARXIVAT A:
Itàlia Migracions
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut