Cartell de suport a Snowden, a la Xina.
Cartell de suport a Snowden, a la Xina.
Berlín

Itàlia estudia la petició d'asil de Snowden, rebutjada a la majoria de països on l'ha sol·licitat

La majoria dels 21 països als quals ha recorregut l'exanalista de l'Agència de Seguretat Nacional per evitar l'extradició als EUA o bé han rebutjat o bé no han contestat la petició d'asil polític. L'últim a rebutjar-la ha estat Alemanya. Itàlia l'estudia, però admet que és una anomalia que no l'hagi presentat en el seu territori. Veneçuela o Bolívia es perfilen com les opcions viables.

RedaccióActualitzat
La pròxima destinació de l'exanalista de l'Agència de Seguretat Nacional nord-americana Edward Snowden és una incògnita, però cada vegada es van reduint més les opcions. La majoria dels 21 països als quals, segons Wikileaks, Snowden ha demanat asil polític per evitar l'extradició als EUA o bé han rebutjat o bé no han contestat la demanda. Alemanya ha estat l'última, per ara, a rebutjar-la. Itàlia l'estudia, però admet que és una anomalia que no l'hagi presentat al seu territori. Veneçuela o Bolívia, que fins ara s'han mostrat disposades a acollir Snowden, es perfilen com a possibles sortides, mentre que altres països, com França, asseguren que encara no han rebut la petició. Snowden és, des de fa 9 dies, a la zona de trànsit de l'aeroport de Xeremetievo, a Moscou.

La llista completa de països als quals Snowden ha demanat asil és: Alemanya, Àustria, l'Equador, Espanya, Bolívia, el Brasil, Cuba, Finlàndia, França, l'Índia, Irlanda, Islàndia, Itàlia, els Països Baixos, Nicaragua, Noruega, Polònia, Rússia, Suïssa, Veneçuela i la Xina.

D'aquests, els països que han dit que no són el Brasil, Finlàndia, l'Índia i Polònia. A més, Alemanya, Àustria, Irlanda, Noruega, els Països Baixos Polònia i Espanya han al·legat que la demanda no s'havia presentat des del seu territori i, per tant, no la poden admetre.

Alemanya: En un comunicat conjunt, els ministeris d'Afers Estragners i Interior han rebutjat la petició perquè "no es donen les condicions d'asil". Prèviament, el ministre d'Afers Estrangers, Guido Westervelle, havia anunciat que la petició s'examinaria "d'acord amb la llei". El ministre de l'Interior, Hans-Peter Friedrich, ha recordat que només es pot demanar asil des del mateix país i que "no es podia imaginar" una demanda per raons humanitàries venint d'un país democràtic com els Estats Units.

Àustria: La ministra d'Interior ha recordat que només valoren les peticions presentades al seu territori.

El Brasil: Ha confirmat que ha rebut la petició però també que "no té la intenció de contestar-hi".

Espanya: El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha afirmat que no té "efectes jurídics" perquè no s'ha presentat des d'Espanya.

Finlàndia: Ha admès que, més enllà de presentar-la en territori finlandès, es podria acceptar una petició d'algú des del seu país natal.

L'Índia: El ministeri d'Afers Estrangers indi ha conclòs que no hi ha "cap raó" per acceptar la petició.

Irlanda: El Ministeri de Justícia ha rebutjat comentar els casos individuals de petició d'asil polític.

Noruega: Ha rebut la demanda per fax i l'ha rebutjat perquè Snowden no era al país.

Els Països Baixos: Han desestimat la petició perquè Snowden no és en al país.

Polònia: El cap de la diplomàcia polonesa, Radoslaw Sikorski, ha argumentat que la demanda "no respecta les condicions oficials" d'una petició d'aquesta mena i ha afegit que, encara que ho fes, "no hi donaria una recomanació positiva".

Rússia: El mateix Snowden ha retirat la petició a Rússia després que aquest país li va posar com a condició que aturés les filtracions de l'espionatge per part dels Estats Units i deixés de "fer mal a un soci"

Encara no han donat resposta la Xina, Cuba, l'Equador, Islàndia, Itàlia, Suïssa i Nicaragua.

França: Un portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers ha afirmat que París no ha rebut "cap petició oficial". El president, François Hollande, ha estat fins ara el cap d'estat europeu més contundent a l'hora de replicar l'espionatge nord-americà. Ha amenaçat de suspendre qualsevol negociació amb els EUA i ha reclamat una resposta unitària de la UE a la polèmica.

Itàlia: Fonts governamentals han admès que hi ha "anomalies" perquè la demanda ha arribat per fax, i no pas personalment des del territori italià o les ambaixades. Les mateixes fonts assegura que "s'està examinant" la petició.

Islàndia: Afers Estrangers ha rebut una petició d'asil però assegura que és "impossible confirmar" si és de l'exanalista i ha subratllat que, en qualsevol cas, la demanda s'ha de fer des del territori nacional.

L'Equador: El president, Rafael Correa, ha declarat a "The Guardian" que el seu país no està considerant la petició i que mai va tenir la intenció de facilitar-li la sortida de Hong Kong. També ha dit que el cas és responsabilitat de Moscou i que Snowden hauria d'arribar a l'Equador per fer oficial la petició. "El país que li ha de donar un document de salconduit és Rússia", ha afirmat. Correa ha diferenciat aquest pas de la petició d'asil.

La Xina: El Ministeri d'Afers Estrangers assegura que ha vist informacions sobre les peticions d'asil en diversos països, però ha afegit que no té "cap informació" sobre aquest tema.

Més proclius al sí són Bolívia i Veneçuela.

Bolívia: El president, Evo Morales, està disposat a "analitzar" l'asil a Snowden, que encara no ha rebut. "Bolívia hi és per acollir personalitats que denuncien, no sé si espionatge o control", ha afirmat a una televisió russa.

Veneçuela: Des de Rússia, el president, Nicolás Maduro, ha defensat que Snowden "es mereix protecció mundial" perquè els EUA el persegueixen per "prevenir la guerra".
Anar al contingut