El creuer Queen Victoria navegant davant la plaça de San Marco de Venècia (EFE / Andrea Merola)

Itàlia expulsarà els grans creuers de Venècia per protegir-ne el patrimoni

La decisió arriba després que la Unesco advertís de retirar la ciutat de la llista de patrimoni de la humanitat si no es posava remei al volum de trànsit marítim
Redacció Actualitzat
TEMA:
Turisme

El govern d'Itàlia vol expulsar els grans vaixells de la llacuna de Venècia per protegir-ne el patrimoni cultural i mediambiental.

És una reivindicació veïnal i municipal que s'arrossega després d'anys d'incidents amb els creuers als canals i que la ciutat hagi estat declarada com un dels ports marítims amb més contaminació d'Europa, després de Barcelona i Palma. 

De fet, la Unesco va advertir el govern italià que si no hi ha una alternativa al trànsit marítim a la llacuna, retiraran Venècia de la llista de ciutats patrimoni de la humanitat per la seva situació de perill.

Per això, aquest dimecres, Roma ha aprovat un decret llei que té "com a objectiu resoldre estructuralment el problema del trànsit de grans vaixells" a la ciutat dels canals, "proporcionant punts d'atracament fora de la llacuna".

El ministre de Cultura, Dario Franceschini, ha celebrat la decisió a les xarxes socials:

"Una decisió justa que s'espera des de fa anys. El Consell de Ministres aprova un decret que estableix que el desembarcament definitiu dels grans vaixells a Venècia ha de dissenyar-se i construir-se fora de la llacuna, com va demanar la Unesco."


Durant els dos pròxims mesos, l'Autoritat Portuària convocarà un concurs de projectes que derivin en la construcció de punts d'amarrament per a vaixells de mes 40.000 tones dedicats al transport de passatgers, així com al transport de mercaderies.

"Amb la finalitat de conciliar les necessitats de protecció del patrimoni artístic, cultural i mediambiental de Venècia i la seva llacuna amb l'activitat dels creuers i el tràfic de mercaderies, el decret estableix que l'Autoritat Portuària del nord del mar Adriàtic faci un concurs d'idees", han explicat després del Consell de Ministres.

Justament, aquest 25 de març, Venècia ha celebrat el 1.600è aniversari de la seva fundació. Segons la llegenda, va ser establerta amb la construcció de l'església de San Giacomo la tarda del 25 de març del 421, dia de Divendres Sant.

El problema que viu la 'ciutat flotant' amb els grans creuers ha tingut moments de molta repercussió, però sense que s'hagi aconseguit una solució definitiva.

En la clausura del 76è Festival de Cinema de Venècia, centenars de persones es van manifestar contra el trànsit marítim i els seus efectes mediambientals.
 

Venècia rep a l'any uns 25 milions de turistes, uns 69.000 al dia, als seus escassos 8,2 quilòmetres de superfície. La ciutat dels canals només ha tingut una treva de la pressió turística i les grans aglomeracions: la pandèmia de la Covid-19.

Desfilada de turistes a la passarel·la sobre l'aigua a la plaça de San Marco (Reuters/Flavio Lo Scalzo)
La plaça de San Marco buida de turisme aquest mes de març per la pandèmia (REUTERS/Manuel Silvestri)
ARXIVAT A:
Turisme
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut