Itàlia guanya Eurovisió amb el rock del grup Maneskin, catapultat pel vot del públic
La banda Maneskin ha estat la favorita dels espectadors europeus, tot i que els jurats preferien Suïssa. L'espanyol Blas Cantó ha quedat a la cua de la classificació
Itàlia ha guanyat aquest dissabte el seu tercer micròfon de vidre del Festival Eurovisió, amb la cançó "Zitti e buoni". La banda italiana Maneskin va arribar a la 65ena edició d'Eurovisió amb l'aura d'extravagància roquera que ja va ser premiada al Festival de Sant Remo.
Tot i que les apostes eurovisives donaven Itàlia com a clara vencedora de la nit, el vot del jurat ha canviat els esquemes des del principi i Suïssa partia com la preferida.
El televot, però, ho ha alterat tot i el país mediterrani s'ha proclamat vencedor. El fet més destacat de la nit ha estat que els teleespectadors han donat zero punts a quatre països per primer cop en la història del festival.
Pocs haurien pensat que, en el que es cataloga com a "festival europeu de cançó lleugera", triomfaria un quartet de Roma, inspirat pel garage rock de The White Stripes i amb el punt seductor de Franz Ferdinand.
Itàlia, que suma amb aquesta la tercera victòria a Eurovisió, no havia guanyat el certamen des de 1990, amb Toto Cutugno i el seu tema "Insieme: 1992".
El país va deixar de participar en el festival entre 1994 i 1996, i 1998 i 2010: ja tenien el Festival de Sant Remo, la versió original que va inspirar el certamen europeu.
Només en dues ocasions el país ha quedat fora del "top 10". En dues altres va acariciar el triomf: el 2011, amb el jazz de Raphael Gualazzi, i el 2019, amb Mahmood.
Una gala de nivell
Del dur revés que va suposar la cancel·lació el 2020 de la 65 edició, a causa de l'esclat de la pandèmia, aquest dissabte la ciutat de Rotterdam ha acollit una gala emocionant i de primer nivell. Els seus protocols de prevenció han convertit el coronavirus més en una ombra molesta que en una protagonista insistent, en una edició que ha reunit 3.500 persones -- una cinquena part de l'aforament -- a l'Ahoy Rotterdam.
El grup Dadi & Gagnamagnið, representants d'Islàndia amb el seu "10 years", no han pogut actuar en directe perquè un dels membres va donar positiu de Covid i estan en quarantena. S'ha vist, per primer cop en la història d'Eurovisió, una actuació en diferit.
Que hi havia ganes de ballar i treure les sensacions carregades del confinament s'ha notat en el predomini de cançons dinàmiques des de l'arrencada, amb la xipriota Elena Tsagrinou, i fins al final de la gala amb Senhit (San Marino), en col·laboració amb el raper nord-americà Flo Rida.
Entremig, algunes balades molt emocionants, com la del suís Gjon's Tears ( "Tout l'Univers") o la búlgara Victòria ("Growing Up Is Getting Old").
A força de virtuosisme vocal ha intentat destacar-se en aquest grup l'espanyol Blas Cantó amb "Voy a quedarme", una dedicatòria a la seva àvia morta per Covid-19.
Darrere de l'esclat de "nu metal" dels finesos Blind Channel i la rave de folk electrònic dels ucraïnesos Go_A, ha sortit en la posició 20 una de les principals favorites d'Eurovisió: Barbara Pravi, representant de França.
Segons les apostes de l'última setmana, al seu camí a la victòria només s'hi podia imposar un cop d'efecte dels italians Maneskin, que han sortit al 24è lloc preparats per gravar a foc la seva descàrrega de rock amb línies de baix desafiants com el caminar del seu carismàtic i descamisat vocalista, el romà Damiano David.
La nit d'Eurovisió va tenir una polèmica a les xarxes socials, quan molts espectadors van suggerir que el cantant de Maneskin, Damiano David, podia haver pres drogues durant la conferència de premsa. El grup va fer un comunicat a Instagram per aclarir la situació:
"Estem en xoc perquè algunes persones comenten que Damiano va consumir droga. Estem en contra de les drogues i mai hem pres cocaïna. Hem vingut a fer música i estem molt contents per haver guanyat Eurovisió. Volem donar les gràcies a tothom per donar-nos suport."
Algunes dades curioses de la nit: és el primer any que l'escenari té dues pantalles, la principal i una de lateral, per donar sensació de profunditat; la representant de Grècia, Stefania, és la benjamina de l'edició amb només 18 anys; el representant noruec pateix síndrome de Tourette, i Portugal és el primer cop que canta en anglès des que participa en Eurovisió.
El jurat volia Suïssa; el públic, Itàlia
Quan han arribat les votacions, sorprenentment el jurat espanyol no ha donat cap punt als seus veïns transalpins, però sí a França, que s'ha endut la màxima valoració. A més, ha atorgat punts a: Suïssa (10), Malta (8), Islàndia (7), Xipre (6) Portugal (5), Bulgària (4), Israel (3), Lituània (2) i Ucraïna (1) .
No hi ha hagut correspondència en la tornada de vots per a Blas Cantó, que ha acabat a l'antepenúltim lloc al gratar una mica només del Regne Unit (2) i Bulgària (4) i cap punt dels teleespectadors. El murcià no ha volgut fer declaracions després del resultat, amb què Espanya acumula el sisè festival consecutiu a la cua de la classificació.
A la capçalera, la cursa pels punts dels jurats ha estat entre França i Suïssa, en una successió d'avançaments constants i situacions curioses, com que la segona donés 12 punts al seu rival, però França només n'hi tornés 7.
En acabar la fase del jurat, a la primera posició hi havia Suïssa (267) i França (248). Després, el sistema de lliurar a cada país tots els punts dels espectadors europeus ha mantingut el suspens fins al final, amb la sobtada reaparició d'Itàlia, que caminava quarta i aparentment perduda i que ha fet el gran tomb en acaparar la màxima votació de l'audiència: 318 punts.
Després d'Itàlia, que ha vençut Eurovisió amb 524 punts, el "top 10" ha quedat així:
1 / Itàlia (524)
2 / França (499)
3 / Suïssa (432)
4 / Islàndia (378)
5 / Ucraïna (364)
6 / Finlàndia (301)
7 / Malta (255)
8 / Lituània (220)
9 / Rússia (204)
10 / Grècia (170)