Persones rescatades a bord del vaixell Lifeline, aquest 21 de juny, que encara busquen port per desembarcar (EFE)
Persones rescatades a bord del vaixell Lifeline, el 21 de juny (EFE)

Itàlia i Malta impedeixen que entrin a port dos vaixells que han rescatat 350 persones

Les ONG denuncien la caòtica situació al Mediterrani arran de la negativa d'Itàlia i Malta d'acollir migrants

Juli RodésActualitzat

Dos vaixells naveguen pel Mediterrani, carregats de persones rescatades al mar i sense trobar port on poder desembarcar.

Ni Malta ni Itàlia, els països pròxims, els permeten atracar.

Un és el Lifeline, de l'ONG alemanya del mateix nom, que és a prop de Malta, i que fa més de tres dies que és a la deriva.Trasllada unes 240 persones, entre les quals almenys quatre nens acompanyats de les seves famílies, rescatades davant de la costa de Líbia.

Un vaixell de la Marina maltesa ha anat fins al Lifeline per portar-hi menjar i aigua, així com medicaments i mantes d'altres ONG, ja que les autoritats malteses no permeten que ningú s'hi acosti.
 

 

L'altre és l'Alexandre Maersk, un mercant de bandera danesa que va acollir més de 110 persones rescatades pel Lifeline, el qual ja havia superat amb escreix la seva capacitat. Es troba a prop de Pozzallo, a l'illa italiana de Sicília.

El Lifeline i un altre vaixell, el Seefuchs, de l'ONG alemanya Sea-eye, estan, a més, sota la lupa de les autoritats italianes, que els acusen de navegar sota una bandera falsa.

Des de les ONG denuncien que Itàlia incompleix el dret internacional, en prohibir el desembarcament. A banda d'aquests dos vaixells amb més de 300 persones a bord, Proactiva Open Arms, s'ha ofert a Itàlia per salvar un miler de persones més, que són a la deriva al Mediterrani, i des de Roma els han respost que no els necessiten.

Tot i això, l'ONG catalana es dirigeix cap allà.

Una setmana de l'Aquarius

Aquesta situació de bloqueig al mar té lloc quan fa una setmana de l'arribada al port de València del vaixell Aquarius, de l'ONG francesa SOS Méditerranée, que no va ser autoritzat a atracar a cap port de Malta ni d'Itàlia.

SOS Méditerranée, precisament, ha instat els estats de la Unió Europea a elaborar un pla que "permeti una cerca i un rescat eficients al mar que prioritzi el salvament de vides".


 

 

La crisi coincideix, a més, amb la cimera informal de països de la UE d'aquest diumenge, convocada, precisament, per tractar de la qüestió migratòria abans del Consell Europeu del cap de setmana que ve.

La cimera ha acabat sense cap acord concret, però amb bones sensacions entre els principals líders europeus de cara al Consell Europeu. Diuen que s'han suavitzat posicions i hi ha possibilitats d'entesa pel que fa al blindatge de les fronteres, però una solució coordinada a la crisi migratòria que viu Europa encara sembla lluny.

Ara mateix en l'únic que sembla que hi ha coincidència és a crear centres de desembarcament de migrants que servirien per separar els que són refugiats, i per tant tenen dret d'asil, i els que són immigrants econòmics que serien retornats als seus països d'origen.

ARXIVAT A:
Migracions
Anar al contingut