Santa Pola

Itàlia i Malta neguen l'accés a un pesquer d'Alacant que ha rescatat 12 migrants

És un cas similar al de l'Aquarius i només el País Valencià ha ofert el port, però falta el permís del govern espanyol

RedaccióActualitzat

Fa 5 dies que, al pesquer Nuestra Madre Loreto, la tripulació i els 12 migrants rescatats conviuen com poden. Es troben en aigües internacionals, a prop de Líbia, i Itàlia i Malta els neguen l'accés als ports.

És el mateix que va passar amb l'Aquarius, el vaixell d'una ONG francesa amb més de 600 migrants a bord que va desembarcar a València.

El patró, Pascual Durà, se sent abandonat:

"És un abandó total d'Europa i del món en general. Així, passant-se la pilota dels uns als altres, i nosaltres aquí patint tant de sofriment."

Pascual Durá, patró del Nuestra Madre Loreto

Una patrulla havia de retornar aquest dilluns els migrants a Líbia, però no ha arribat i, com destaca Durà, no és un port segur.
 

El País Valencià s'ofereix, però no el govern espanyol discrepa

Per ara, només València ha ofert el seu port, però falta que el govern espanyol hi doni permís. I la vicepresidenta, Carmen Calvo, ha contestat que el vaixell hauria de desembarcar al port més proper, "que no és espanyol", sinó a Líbia:  

"Segurament, on han de ser és al port més proper, que per descomptat ara mateix no és cap port espanyol". 

El president valencià, Ximo Puig, ha apel·lat a la responsabilitat d'Europa:

"Estem molt preocupats per la situació d'aquest vaixell valencià, que està en una situació complicada i està fent un exercici de solidaritat que ens omple d'orgull.

No es pot deixar morir ningú a la mar, aquesta és una mar de cultura, de trobada, i no pot ser una mar cementiri."

Puig ha demanat tant al govern d'Espanya com a la UE que prenguin decisions perquè són els que en tenen "la màxima responsabilitat".

Per la seva part, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha anunciat que la ciutat s'ofereix formalment per acollir les 12 persones rescatades. "El deure ètic i humà amb les persones que arrisquen la vida fugint del terror, la guerra o la misèria no va acabar" amb l'Aquarius, ha afegit.

El pare ja va passar pel mateix

Aquesta situació de desconcert ja l'han viscuda altres pesquers de Santa Pola, on patrons com Gaspar Ambit denuncien que estan obligats a fer-se càrrec dels rescatats fins que no respon Salvament Marítim, però "després cap port vol agarrar-nos."

Des del 2006, vaixells de pesca vinculats a Santa Pola han practicat cinc rescats de migrants a la mar. En un, van rescatar 51 subsaharians a la mar i van trigar 8 dies a arribar a port segur. Curiosament, el patró d'aquell vaixell era José Durà, pare d'en Pascual, el patró de Nuestra Madre Loreto.


Des d'aleshores, han passat 12 anys i encara no hi ha protocols concrets, com lamenta José Durà.

"Saber que tens suport, que aniran a arreplegar-los de seguida o on poder anar a deixar-los."

 

Pepi Irles, mare de Pascual Durà


La història es repeteix i la Pepi Irles ara la viu com a mare:

"Em diu mama estic bé... però jo li sento a la veu que ell està preocupat. Que no pot treballar, que té 12 persones que no són mariners. Estan marejats, dormen per en terra."

Del rescat del 2006 en guarda alguns contactes.

"Alguns estan de pintors, han tingut treballs, s'han dut la família..."

José Durà i Pepi Irles conserven imatges d'alguns dels rescatats en el passat

ARXIVAT A:
Itàlia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut