Socorristes d'Open Arms rescaten els ocupants d'una barcassa que ha bolcat a alta mar (Òscar Camps)

Itàlia, obligada a demanar ajuda a Open Arms i MSF per rescatar 1.200 persones en un dia

La Guàrdia Costanera, desbordada, ha hagut de permetre a diverses ONG actuar a alta mar davant la quantitat de persones que necessitaven ser rescatades
Virgínia Arqué Nueno Actualitzat
TEMA:
Migracions

Fins a 1.200 persones han estat rescatades amb vida en 24 hores al Mediterrani entre Tunísia i Itàlia i han pogut arribar a l'illa de Lampedusa. Anaven en 35 embarcacions que intentaven arribar a la costa aprofitant el bon temps i una mar en calma. Però no tothom ho ha aconseguit: 2 persones que sortien de Tunísia han mort (un home i una dona) i almenys 20 més estan desaparegudes en 3 naufragis.


Les autoritats italianes han mostrat imatges d'un rescat de diverses persones intentant salvar la vida després que s'enfonsés la barca amb què feien la travessa. Aquestes últimes hores s'han rescatat els ocupants de 35 barcasses i una vintena més encara serien a alta mar.

Open Arms ha pogut rescatar 47 persones amb vida i portar-les a Lampedusa (Òscar Camps)


El flux d'arribades de migrants a Lampedusa s'ha multiplicat aquest any. Les autoritats n'han comptabilitzat 28.000, quatre vegades més que fa un any, en el mateix període.

Arribada del veler Astral d'Open Arms a Lampedusa amb 47 persones a bord (EFE / Gonzalo Sánchez)

El veler Astral d'Open Arms, que ha participat en les tasques de salvament, ha pogut rescatar fins a 47 persones amb vida, entre els quals hi ha un nadó de 8 mesos amb símptomes d'hipotèrmia, una dona embarassada de sis mesos en estat greu i un noi amb una cama trencada.

Un cop desembarcats, han passat un control policial rutinari i els han traslladat a un centre d'acollida (EFE/Gonzalo Sánchez)

Les autoritats demanen per fi ajuda a les ONG

El vaixell humanitari de l'ONG catalana va arribar de matinada a aigües del Mediterrani central i es va trobar una situació crítica. En una sola jornada, totes les embarcacions que han participat en les tasques de rescat d'aquest dilluns han aconseguit desembarcar més de 1.200 persones que venien de Tunísia a l'illa de Lampedusa, de tot just 6.000 habitants. Una operació que, segons la coordinadora de rescats de l'Astral, Esther Camps, ha estat molt difícil:

"Ha estat complicat perquè portàvem hores sentint avisos de pescadors que veien vaixells a la deriva sense motor, que també avisaven les autoritats de Lampedusa que hi havia embarcacions pertot arreu. També avions de Frontex i l'OTAN enviant avisos per ràdio perquè hi havia més d'un naufragi."

En constatar el gran nombre de barcasses amb immigrants que hi havia a les seves aigües i la situació preocupant en què es trobaven, la Capitania de Port es va posar en contacte amb Open Arms per demanar-los ajuda. En principi, els vaixells de rescat de les ONG no poden actuar fins que no rebin una autorització oficial per fer-ho.

"Ens van trucar i ens van demanar si ens podíem acostar a una posició concreta per comprovar la situació d'una barca que semblava que necessitava ajuda. Un cop allà, hem assistit l'embarcació i hem repartit armilles", continua Esther Camps.

El veler no pot rescatar les persones que hi ha a les barques sense un permís previ, però just després de repartir les armilles, la barcassa va bolcar davant dels socorristes d'Open Arms que, llavors sí, explica Esther Camps, s'han llançat a l'aigua a rescatar-los.

"S'ha enfonsat, se l'ha empassat el mar, i hem llançat els vaixells salvavides i hem començat a treure tothom, i de seguida s'han posat en contacte amb nosaltres des de Lampedusa perquè els poguéssim portar a port."

 

Els rescatats són 47 persones --7 de les quals dones-- procedents del Camerun, la Costa d'Ivori o Gàmbia, entre altres països africans, que feia dos dies que havien sortit de la ciutat tunisiana de Sfax.


Les persones rescatades han arribat a Lampedusa asseguts a la coberta del veler i, després d'un control policial rutinari, han pogut baixar a terra protegits amb mantes tèrmiques. Molts encara tremolaven de fred per les baixes temperatures que han hagut de suportar durant la nit, després d'un dia sencer a alta mar sota una calor tòrrida.

Un cop acabin els procediments oficials que ha de seguir l'ONG davant les autoritats de Lampedusa, l'embarcació d'Open Arms té previst tornar a alta mar per a una altra missió de salvament perquè, asseguren, "encara hi ha moltes barcasses a la deriva".

L'ONG ha assegurat que en les últimes hores han mort una vintena de persones davant les costes italianes i una trentena més, els cossos de les quals haurien estat arrossegats cap a les costes de Tunísia.

 

Encara hi ha una vintena d'embarcacions a la deriva

La Guàrdia Costanera confirma la presència d'almenys una vintena d'embarcacions precàries més que s'acosten a l'illa. Els guardacostes també asseguren haver "treballat sense parar" durant tota la jornada d'aquest dilluns, seguint els avisos que rebien d'altres embarcacions o dels avions de Frontex i l'OTAN que sobrevolen la zona.

Tot i això, no s'ha pogut evitar la mort de, com a mínim, dues persones --un home i una dona trobats sense vida en una embarcació-- i la desaparició d'una vintena més sota les aigües.

El fet que les autoritats italianes hagin permès l'entrada del veler Astral a port i que, a més, se'ls hagi demanat ajuda per rescatar les persones en perill, suposa un canvi de postura que contrasta molt amb el pols que fa uns mesos el govern ultradretà de Giorgia Meloni va mantenir amb les ONG.

Entre els rescatats també hi ha dones i criatures (EFE)


El centre d'acollida d'immigrants, sobresaturat

El port de Punta Favaloro ha viscut un anar i venir constant de naus i patrulleres italianes durant tot aquest dilluns, un moviment que s'està repetint aquest dimarts, en què encara s'estan produint rescats. Les embarcacions que intercepten les barcasses amb persones migrants les porten a terra, a pocs metres de les platges on ja hi ha turistes gaudint del bon temps.

Un policia que custodia els rescatats fins que se'ls emporten en furgonetes reconeix que ja ha perdut el compte del nombre de gent a qui han aconseguit treure de l'aigua o de les barques amb vida:

"No sabem a quanta gent hem salvat. El moll és ple des de fa dues nits."

El centre d'acollida de Contrada Imbriacola, que serà la seva "primera llar" a Itàlia, està absolutament desbordat: té capacitat per a unes 400 persones i ja n'hi hauria més de 2.200, és a dir, cinc vegades més, entre els quals, segons algunes ONG, uns 280 menors no acompanyats.

Una supervivent, darrere la tanca del centre d'acollida de Lampedusa (EFE)

Aquest centre d'auxili primari i acollida de Lampedusa està situat entre dos turons rocosos, encerclat per una tanca i vigilat des de dalt del turó per soldats de l'exèrcit italià desplegats des de Sicília.

A dins, hi ha cinc pavellons on no es permet l'entrada de ningú sense el permís de les autoritats. La majoria de supervivents passen l'estona al pati, esgotats i sense res a fer. A dins, mediadors culturals i treballadors d'ONG com ACNUR, Save The Children o l'Agència d'Asil de la UE, miren d'identificar-los, atendre'ls i ajudar-los com poden.

Molts seran traslladats després en vaixells a altres punts d'Itàlia, sobretot a la ciutat siciliana de Porto Empedocle, al sud del país, per rebaixar la pressió migratòria que viu l'illa de Lampedusa. En les properes hores es podrien traslladar unes 700 persones.

Un soldat italià custodia el centre d'acollida de migrants de Lampedusa (EFE/Gonzalo Sánchez)

Save The Children és una de les entitats que hi ha entrat i ha criticat les males condicions higièniques i la massificació que hi ha al camp, on sovint "s'obliga adolescents, famílies, mares soles i els seus fills a dormir al ras, en matalassos bruts i exposats a greus riscos."

En caure la nit, encara hi ha desenes de persones migrants que esperen al port, tremolant i només cobertes amb una manta tèrmica, que se'ls traslladi al camp. I n'hi ha desenes més a alta mar, confiant ser rescatades.

El ministre d'Interior italià Matteo Piantedosi podria visitar aquest dimarts el centre d'acollida.


Metges sense Fronteres rescata 75 persones prop de Líbia

També el vaixell Geo Barents de Metges sense Fronteres ha pogut rescatar desenes de persones amb vida, en aquest cas, a prop de les costes de Líbia. Es tracta de 75 persones, entre els quals 40 menors i 13 dones, a qui han de desembarcar al port de Nàpols.


L'ONG ha condemnat "les letals polítiques de dissuasió de la immigració abonades per la UE, Itàlia i Malta" i ha destacat que sense l'ajuda de les organitzacions no governamentals en aquests dos dies hauria mort molta més gent.

I és que el govern italià fa mesos que va decidir assignar a les ONG ports molt allunyats dels punts de rescat per desembarcar els supervivents. En el cas de Geo Barents, tardarà dos dies a arribar al port de Nàpols, amb les 75 persones rescatades que porta a bord.  

 

ARXIVAT A:
Migracions Itàlia Drets humans Open Arms
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut