Agents de policia italians custodien el camp d'acollida del port on Itàlia processarà els migrants a Shëngjin, a Albània (Reuters/Florion Goga)

Itàlia obre a Albània dos centres d'internament de migrants pendents d'asil

Les autoritats italianes desviaran a aquests centres tots els migrants que hagin intentat entrar a territori italià per via marítima
Redacció
TEMA:
Migracions

El govern de Giorgia Meloni amplia l'externalització de les polítiques migratòries i enviarà a centres d'internament situats a Shëngjin i Gjadër, a Albània, els migrants que hagin arribat a Itàlia per mar, a l'espera de la tramitació de la petició d'asil.

El pla es posa en marxa just quan s'han destapat les violacions dels drets humans en centres semblants finançats per la Unió Europea a Turquia.

S'acaben d'inaugurar dos d'aquests centres d'internament per a estrangers situats a Albània, que tindran capacitat per a 3.000 persones. S'espera que els primers interns hi arribin d'aquí una setmana. 

Vista de dron del camp d'acollida per a sol·licitants d'asil a Gjadër, a Albània (Reuters/Florion Goga)

La idea és que els estrangers que arribin a territori italià per mar siguin desplaçats de forma immediata al port de Shëngjin, a la costa nord albanesa. Un cop els migrants arribin al centre d'internament, se'ls identificarà i podran sol·licitar asil a Itàlia. Iniciat aquest tràmit els migrants aniran a Gjadër, a una antiga base militar rehabilitada. En una banda hi haurà els que estan pendents de rebre el dret d'asil i a l'altra els que, un cop se'ls hagi denegat aquest dret, estiguin pendents d'expulsió.

Els serveis al centre d'internament els oferirà personal albanès, mentre que la seguretat anirà a càrrec de 300 policies, carrabiners i soldats italians. Tots dos centres estan subjectes a fortes mesures de seguretat perquè cap de les persones que s'hi estiguin pugui fugir.

La creació d'aquests dos centres a Albània és fruit d'un polèmic acord entre el govern italià i Tirana per externalitzar en territori albanès la gestió de sol·licitud d'asil i la possible repatriació de les persones que es rescatin al Mediterrani i que vulguin entrar a Itàlia. 

Les organitzacions pels drets humans denuncien que aquest tipus de centres d'internament són il·legals. En canvi, l'hongarès Viktor Orbán, que té la presidència de torn de la Unió, podria defensar aquest sistema a la cimera de la setmana que ve a Brussel·les. 

Un membre de l'exèrcit italià en un campament per a migrants a Gjadër, a Albània (Reuters/Florion Goga)

 

ARXIVAT A:
Migracions Drets humans Unió Europea Itàlia Giorgia Meloni
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut