El primer ministre Italià, Guiseppe Conte, ha anunciat mesures per contrarestar la crisi del coronavirus (REUTERS/Remo Casilli)
Roma

Itàlia suspèn temporalment el pagament d'hipoteques pel coronavirus

El govern italià destinarà 10.000 milions d'euros en un paquet de mesures per intentar revertir l'impacte econòmic del coronavirus

Actualitzat

El govern italià ha anunciat aquest dimarts que se suspèn, de moment, el pagament d'hipoteques al país i que destinarà 10.000 milions d'euros a un paquet de mesures per intentar revertir l'impacte econòmic del coronavirus. I és que tot Itàlia està confinada a causa del coronavirus, és a dir, més de 60 milions de persones.

Les repercussions econòmiques són significatives i podrien incrementar fins al 3% l'objectiu de dèficit aquest any, si tenim en compte que només les regions més afectades al nord representen un 40% del producte interior brut del país.

La plaça Espanya de Roma, buida arran de les mesures del govern italià (REUTERS/Remo Casilli)

Els trets principals d'aquestes mesures ja s'han avançat. Segons el ministre d'Indústria, Stefano Patuanelli, són mesures "adequades de suport a les famílies, les empreses i els treballadors més afectats." A banda de la suspensió del pagament de les hipoteques sobre les primeres vivendes, s'aplicaran amortidors socials, mecanismes de compensació per als sectors més afectats, i una moratòria àmplia sobre els préstecs.


Hipoteques

La viceministra d'Economia italiana, Laura Castelli, ha confirmat aquest dimarts en una entrevista a RAI-adio Anch'io, que aquest dimecres, entre altres mesures anunciades pel president Giuseppe Conte, se suspendran temporalment el pagament de les hipoteques per a particulars i famílies.

Laura Castelli: "Se suspendrà una part tributària molt important, de suspensió de pagaments, de pagaments d'impostos de retenció, aportacions."

Periodista: "Però també les hipoteques?"

L.C.: "Hipoteques, impostos, tot queda suspès."

P: "Arreu d'Itàlia?"

L.C.: "Sí, sobre hipoteques per a particulars i famílies."

El lobby bancari italià ABI va anunciar que els prestadors, que representen el 90% del total dels actius bancaris del país, oferirien moratòries de deute a petites empreses i llars, afectades per la caiguda econòmica pel brot del coronavirus.

Insòlita imatge de la Fontana di Trevi, a Roma, buida de turistes (REUTERS/Guglielmo Mangiapane)

Ajornen la declaració de renda fins al setembre

​El Ministeri de Treball garantirà fórmules d'acomiadament extraordinàries per als treballadors amb fills a casa a causa del tancament de les escoles i prendrà mesures de tutela per als treballadors autònoms. Se suspèn també i, de moment, el pagament d'impostos, mentre que la declaració de la renda queda ajornada fins al setembre.

Mesures de 10.000 milions d'euros

El govern d'Itàlia aprovarà mesures per valor d'uns 10.000 milions d'euros per contrarestar l'impacte del brot de coronavirus, segons ha anunciat aquest dimarts el ministre d'Indústria, Stefano Patuanelli, a Radio Capital.

L'impacte econòmic es preveu molt significatiu a la Llombardia, el Vèneto i l'Emília-Romanya, tres regions que representen el 40% del PIB del país.
Patuanelli ha dit que les mesures provocarien que el dèficit pressupostari s'elevés fins a poc menys del 3% del PIB d'aquest any.

Patuanelli ha dit que el govern aprovaria, probablement, un primer grup de mesures per valor de 10.000 milions d'euros i que se n'hi afegirien més en una segona etapa.
Fonts del govern italià calculen elevar el dèficit pressupostari almenys fins al 2,8% del PIB aquest any.

Les galeries de Milà, tancades i buides (REUTERS/Flavio Lo Scalzo)

Demanar a la CE ampliar l'objectiu del dèficit

Per això el govern italià estudia demanar a la Comissió Europea, CE, poder ampliar el marge de dèficit previst per al 2020. Anteriorment ja havia demanat un desviament de la despesa pùblica de 6.350 milions d'euros nets, equilvalent al 0,3% del PIB. Aquesta sol·licitud ja incrementa el dèficit per a aquest any del 2,2% al 2,5% al mes de setembre. Conte no ha concretat quin marge demanarà a la CE.

"Hem demanat certa flexibilitat, estem estudiant fer una nova sol·licitud amb uns marges més grans."


Restricció total a Itàlia

Tot el país queda sotmès a la restricció de moviments i de reunions. El virus ha causat més de 460 morts, i hi ha 8.000 persones infectades. El primer ministre italià, Giuseppe Conte, diu que es volen evitar els moviments que no siguin de necessitat, per motius laborals o de salut, i ha indicat que els transports públics es mantindran operatius.

"No hi haurà més una zona vermella. No hi haurà més la zona 1 i la zona 2 de la península. Hi haurà Itàlia "zona protegida". La decisió apropiada avui és quedar-se a casa."

"No es pot perdre temps, el números diuen que estem tenint un creixement important dels contagis, de persones ingressades a cures intensives i també dels morts. Els nostres hàbits han de canviar."

"Només arribarem a contenir el virus si tots col·laborem i ens adaptem a aquestes mesures. Sé que són mesures dures, necessàries per intentar contenir la propagació del coronavirus i protegir la salud de tothom, que és el nostre objectiu primordial."

 

Comerços tancats i carrers buits a Venècia (REUTERS/Manuel Silvestri)
ARXIVAT A:
Coronavirus ItàliaEconomia de butxacaHipoteques
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut