El vaixell de rescat humanitari Open Arms, retingut en un port d'Itàlia

Itàlia torna a bloquejar l'Open Arms mentre les morts al Mediterrani no paren de créixer

Ara mateix al Mediterrani central només hi ha dos vaixells de rescat, i a les Canàries hi han arribat més de 1.500 persones en dos dies
Actualitzat
TEMA:
Migracions

El vaixell de rescat d'Open Arms torna a estar bloquejat per les autoritats italianes per enèsima vegada. Aquest cop, durant vint dies. També s'ha multat l'ONG amb 10.000 euros.

El motiu és que ha fet diversos rescats al mar de migrants que miraven d'arribar a Europa: dimecres va desembarcar 176 persones al port de Marina Carrara, al nord d'Itàlia. Va fer tres rescats en un sol dia.

Així, el govern italià, d'extrema dreta, els prohibeix fer rescats durant aquests dies. És l'estira-i-arronsa que tenen constantment amb el ministre Matteo Salvini i amb la primera ministra, Giorgia Meloni, que no vol sentir a parlar que Itàlia sigui l'única entrada a Europa.


Només dos vaixells de rescat al Mediterrani central

Ara mateix, doncs, només hi ha dos vaixells de rescat operant al Mediterrani central, perquè el govern italià està castigant les ONGs apartant-les del mar i, per tant, hi ha més naufragis i morts que mai.

I és que el Mediterrani central és un focus calent per a l'arribada de migrants. Les persones que escapen de guerres i misèria dels països africans surten de Tunísia i arriben, si tenen sort, a Lampedusa o a unes quantes milles, on les ONGs els rescaten.

 

1.500 persones arriben a les Canàries en dos dies

I ara, el mateix que va passar fa tres setmanes a Lampedusa es repeteix a les Canàries, concretament a l'illa d'El Hierro, la més petita. Aquí la majoria d'embarcacions arriben des del Senegal.

En només dos dies hi han arribat més de 1.500 persones. El Hierro no té capacitat per acollir-les i les han traslladat a altres centres de les Canàries.

Organitzacions com Acnur o Unicef reclamen corredors segurs i legals, i posar fi a les màfies de Líbia, el Senegal i Tunísia, però els estats europeus no paren de fer reunions innòcues que, de moment, aporten poques solucions.

 

2.100 morts al Mediterrani

Els nou primers mesos del 2023, més de 187.000 persones s'han llançat al Mediterrani de manera precària per mirar d'arribar a Europa, segons càlculs de l'Organització Mundial per a les Migracions (OIM).

La majoria ho han aconseguit, però gairebé 2.100 persones han perdut la vida ofegades, a les quals cal afegir-ne 700 més, que han mort durant el periple per terra ferma travessant l'Àfrica. Els morts i desapareguts al mar han augmentat un 70%.

Els països d'arribada són Itàlia, Grècia, Espanya, Xipre i Malta. Itàlia ha vist com el nombre de migrants s'ha duplicat, passant dels 70.000 del 2022 als gairebé 130.000 del 2023, molts arribats a la petita illa de Lampedusa.

A Grècia, tot i que la xifra total és inferior, s'ha triplicat, mentre que a Espanya s'ha mantingut estable.


Pacte europeu per restringir l'asil

Precisament aquest dimecres els estats membres de la Unió Europea van desbloquejar, després d'anys de negociacions, el Pacte Europeu de Migració i Asil. Ho van fer després d'acordar el reglament de gestió de crisi, un instrument per desplegar quan hi ha arribades massives.

Amb el reglament es restringeix encara més l'entrada a la UE i l'acceptació de les sol·licituds d'asil.

De fet, la immigració és un dels temes que hi ha sobre la taula de la cimera europea que es fa a Granada aquest dijous i divendres.

 

 

 

ARXIVAT A:
Migracions
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut