IVA reduït, finalment, per a copes, compreses, tampons i altres articles menstruals
El govern espanyol inclou la rebaixa del 10% al 4% d'IVA en el paquet de mesures per combatre la inflació
Després d'anys de reivindicacions, les compreses, tampons i altres productes menstruals tindran un IVA reduït.
El govern espanyol ha inclòs en el paquet de mesures per combatre la inflació la rebaixa, del 10% al 4%, d'aquests articles, una petició que el feminisme ha abanderat els últims anys amb la idea que estan gravats com si fossin productes de luxe i no pas de primera necessitat.
Aquesta és la idea que ha destacat la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz:
Por fin, rebajaremos el IVA del 10% al 4% para los productos de higiene femenina. Son productos esenciales y no lujos.
Yolanda Díaz (@Yolanda_Diaz_) September 29, 2022
Además, reduciremos el IVA de los preservativos y los anticonceptivos no medicinales.
La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, s'ha declarat satisfeta per una decisió que, ha apuntat, afecta l'anomenada "taxa rosa" que "les dones --especialment les més precàries-- fa massa temps que suporten", ha dit en un missatge a Twitter.
Els preservatius, també
Igualment, es reduirà l'Impost sobre el Valor Afegit dels preservatius i dels anticonceptius no medicinals.
Les mesures formen part d'un pla per rebaixar impostos a les rendes baixes, mitjanes, pimes i autònoms i, al mateix temps, incrementar la pressió fiscal als grans patrimonis i empreses, mitjançant un impost de solidaritat que gravarà les grans fortunes, de més de 3 milions d'euros, durant dos anys.
Un anunci que no s'havia materialitzat
L'anunci que s'abaixaria l'IVA d'aquests productes ja es va fer, però, finalment, va quedar fora de la llei de reforma de l'avortament.
Aleshores, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, va recordar que la mesura formava part de l'acord de coalició entre el PSOE i Unides Podem i va anunciar que s'hi deixaria "la pell" per aconseguir-la i per combatre l'anomenada pobresa menstrual.
Mesos després, l'executiu espanyol l'ha repescat en un context d'escalada general dels preus.
El que sí que es va tirar endavant va ser la baixa laboral per regla incapacitant. També es va acordar repartir articles menstruals en espais com instituts, presons, centres cívics o centres de la dona.
A Catalunya, el projecte pilot "La meva regla, les meves regles", del Departament d'Igualtat i Feminismes, ha repartit copes i calcetes menstruals i compreses de tela en una vintena d'instituts. Tot i que la majoria d'alumnes fa temps que conviuen amb la regla, la campanya vol trencar tabús al voltant del cicle menstrual i donar més informació d'aquests articles.
Iniciatives com aquestes es queden curtes al costat del pas que va fer Escòcia, on tampons, compreses i copes menstruals són gratuïts des d'aquest estiu. Es poden obtenir en farmàcies, edificis públics i escoles, instituts o universitats. És el primer país que n'ha repartit de franc de forma general.
Una enquesta feta el 2019 a Escòcia va revelar que 4 de cada 10 dones no podien fer front a la despesa i que més de la meitat de les estudiants faltaven en algun moment a l'escola a causa de la regla.