J. Bayona, Plensa i Lita Cabellut reivindiquen l'art en ser investits honoris causa a la UB

Se'ls ha atorgat per la seva influència en la societat a través de diferents disciplines artístiques

El cineasta Juan Antonio Bayona, l'artista visual Lita Cabellut, l'actriu de teatre Núria Espert i l'artista plàstic Jaume Plensa han estat investits aquest dilluns doctors honoris causa per la Universitat de Barcelona (UB) per la seva influència en la societat a través de diferents disciplines.

La màxima distinció acadèmica arriba a quatre figures de l'escena artística catalana, referents arreu del món.


Bayona recorda l'època d'estudiant

Tot i que els anys d'estudiant ja queden lluny, als homenatjats encara els tremolen una mica les cames quan rememoren l'etapa d'alumne. Ho ha confessat J. A. Bayona, alumne de la primera promoció sorgida de l'Escola Catalana de Cinema (ESCAC), adscrita a la UB:

"Encara tinc un malson recurrent, estic somiant que em presento a exàmens i no he estudiat prou."

També ha destacat que, probablement, el cinema sigui l'art més important del segle XX, i per això ha reivindicat que els centres universitaris han de continuar reconeixent directors i professionals de gran trajectòria.

Pel que fa a la distinció, Bayona ha deixat clar que es tracta d'un títol que el "sobrepassa" i ha afirmat que bona part del seu èxit és gràcies a la seva família, el seu equip i també el públic. 
 

Plensa, la dificultat de ser professor

Jaume Plensa, que durant un temps va fer de docent universitari, ha explicat que va acabar deixant-ho perquè se sentia més a prop del rol de l'estudiant que no pas del de professor.

"És un honor entrar en el món acadèmic, sobretot per mi, que vaig ser un estudiant pèssim."

Plensa ha argumentat que és "extraordinàriament difícil" fer de professor. "Jo sempre ho he acabat deixant perquè no entenia com podia ser el jo professor i ells els estudiants, quan penso que en la creació no hi ha edats, ni situacions, ni condicions", ha opinat.

L'artista ha posat en valor la importància de l'art en la "vida quotidiana" així com la seva gran capacitat "regeneradora".


Cabellut apel·la a la unió entre art i ciència

Lita Cabellut, per la seva banda, ha definit el moment com un dels més "inesperats" que ha viscut. "Els artistes treballem d'una forma acadèmica en certa manera i, de fet, la ciència i l'art són una espècie d'ànimes bessones", ha manifestat. 

L'artista ha recordat que totes dues disciplines tenen en comú la voluntat de profunditzar, entendre i compartir i que ella mateixa en diverses ocasions s'ha qüestionat si és una artista o una científica:

"Amb aquest reconeixement em sento completa, i per això estic tan emocionada."

Estava previst que l'actriu Núria Espert també fos investida, però una indisposició ho ha impedit. El rector Joan Guàrdia li entregarà personalment el diploma al més aviat possible. 

 

ARXIVAT A:
CinemaArtUniversitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut