Ja funciona Ouigo, l'alta velocitat de baix cost en el trajecte Barcelona-Madrid
- TEMA:
- Transport públic
Aquest dilluns es posa en marxa la liberalització de la xarxa ferroviària d'alta velocitat a Espanya amb l'entrada en servei dels trens de baix cost Ouigo.
Aquesta companyia francesa de moment farà cinc viatges d'anada i tornada de Barcelona a Madrid cada dia, amb parades a Saragossa i al Camp de Tarragona.
La companyia fa el servei amb trens Alstom Euroduplex de dos pisos amb 509 places i un servei de bar, i es posa en marxa amb uns quants mesos de retard a causa de la pandèmia.
Competència a l'AVE
Aquest divendres es va fer el viatge inaugural entre Madrid i Barcelona, i la presidenta d'Adif, Isabel Pardo de Vera, va aprofitar per dir que l'AVE necessitava competència:
"Ens hem dotat d'una infraestructura de primer nivell i no estàvem sent capaços de treure'n partit."
També el secretari d'estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Pedro Saura, va assegurar que la liberalització significa rendibilitzar l'alta velocitat.
Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va demanar que Ouigo també faci parada a Lleida i a Girona.
Companyia estatal francesa
Ouigo pertany a la companyia estatal francesa SNCF, que la va crear el 2013 com a alternativa al TGV, i actualment enllaça una quarantena de ciutats de França.
Per dissenyar-la es va seguir el model de les línies aèries de baix cost: fan pagar per les maletes grosses i els preus, molt baixos d'inici, van augmentant a mesura que s'omplen els trens i s'acosta la data del viatge.
L'empresa diu que ha invertit 600 milions d'euros per al desembarcament a Espanya, i assegura que donaran feina directament i indirectament a 1.300 persones.
El transport ferroviari de viatgers a la Unió Europea va quedar liberalitzat al desembre, i Ouigo ja havia anunciat al setembre que operaria a Espanya.
L'empresa francesa s'ha avançat a la marca de baix cost de Renfe, Avlo, que ara està previst que entri en funcionament a finals de juny.
En el futur hi haurà més competència: la tercera empresa serà Ilsa, un consorci promogut per la italiana Trenitalia i la companyia Air Nostrum, que preveu començar a funcionar l'any que ve.
En el viatge inaugural de divendres, Damià Calvet va dir que Ferrocarrils de la Generalitat vol entrar a mitjà termini en l'alta velocitat en forma de consorci per operar des del sud de França fins al País Valencià.
- ARXIVAT A:
- Transport públic Mobilitat